of 63998 LinkedIn

'Stemmen in kerk is psychologische belemmering'

De gemeente Den Haag heeft nog nauwelijks stemlokalen in kerken gevestigd. Volgens de gemeente komt dit ten goede aan de opkomst want de kerk kan een psychologische barrière vromen voor stemmers, zegt de gemeente.
7 reacties

 De gemeente Den Haag zal nauwelijks nog stembureaus's openen in kerken, om zo de verkiezingsopkomst te vergroten. Dat blijkt dinsdag uit de beantwoording van het college aan CDA-fractievoorzitter Gert-Jan Bakker.

'Psychologische belemmering'

,Voor het college is het van belang dat locaties worden aangewezen die kiezers in hun dagelijkse gang relatief veel bezoeken of passeren. Tevens kiest het college voor locaties die zo toegankelijk mogelijk zijn, zowel in de fysieke als in de psychologische zin. Dit om te voorkomen dat Hagenaars beletsels (kunnen) ervaren bij het uitbrengen van hun stem'', staat in de antwoorden. Wat psychologische belemmeringen precies inhouden, kon een woordvoerder van de gemeente dinsdagavond niet uitleggen.


Scheiding kerk en staat

Bakker laat weten tevreden te zijn dat de beslissing niet om de scheiding tussen kerk en staat gaat. ,,Maar het roept de vraag op waarom dat wel als reden was opgegeven aan de kerken. Bovendien vraag ik mij af of, als de opkomst niet hoger wordt, de maatregel weer wordt aangepast.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk (stemmer) op
Wat een absolute Haagse ONZIN !!!!
Door Bas (Logicus) op
De grootste vertegenwoordiger binnen het college is de PvdA. Het plan komt vermoedelijk ook uit hun koker. Het is de vraag waarom de PvdA dit voorstel heeft gedaan. Ik vermoed dat de werkelijk achterliggende grond een goed geregisseerde beïnvloeding is op de stemresultaten. De kerk geeft namelijk, m.n. bij een groot deel van de autochtone bevolking, een bekend en veilig gevoel. En in die groep zitten juist veel PVV stemmers (bijna 30%). Als deze groep PVV stemmers naar een voornamelijk door allochtonen bevolkt buurthuis moet verhuizen om te stemmen zal zeker een deel – m.n. de ouderen die zich door de allochtonen bedreigd voelen of zelfs zijn bedreigd – afhaken. In Den Haag bevinden zich zo’n 85.000 PVV stemmers. Als 20.000 PVV’ers hierdoor niet gaan stemmen dan is de PvdA geslaagd in hun opzet.

Er is geen Christen, Jood, Hindu of Moslim die gelooft dat kerken een psychologische belemmering zouden vormen. Voor wie dan? Van de joodse en Hindu gemeenschap staat zonder twijfel vast dat deze er geen probleem in zien. Het betreden van een kerk vormt enkel een probleem voor extremistische Moslims. Het is echter de vraag of deze extremisten überhaupt geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de “Westers georiënteerde” Nederlandse maatschappij.

Het plan om kerken te elimineren als stemlocatie lijkt mij daarom wel degelijk een directe poging om verkiezingsuitslagen te beïnvloeden. En dit plaatst de bedenker van het plan op gelijke voet met politieke organisaties in bananenrepubliekjes.

Ik wil geen dubbele agenda’s, geen loze beloftes, geen halve waarheden en geen leugens. Een integere partij zorgt, dat voor elke uitspraak geen enkele twijfel kan bestaan over de juiste interpretatie. De winnaar wint en de verliezer zal lering moeten trekken uit de gemaakte fouten.
Maar ook helaas in Nederland is de politiek verworden tot wat ze te vuur en te zwaard dienden te bestrijden.
Door Willem op
Vreemd dat dit besluit niet is genomen vanwege de scheiding tussen kerk en staat. Dat lijkt mij de enige plausibele. Dat is een schoon goed en dat moeten we vooral zo houden. In teveel landen denkt men daar helaas anders over met alle ellende en narigheid vandien.
Door anand (adviseur) op
Ik ervaar psychologische drempels bij dorpshuizen, basisscholen, sporthallen en bejaardencentra. Waar kan ik stemmen?
Door Jan op
Lijtk mij juist een uitstekende gelegenheid mensen eens ons cultureel erfgoed (de meeste kerkgebouwen zijn monumenten) van binnen te bekijken op een wijze die niet met geloof samenhangt.
Door flauwekul (kulverkondiger) op
Dit komt gewoon uit de koker van een paar anti-kerk figuren en slaat nergens op. Het is ook nooit onderzocht of mensen dit als psychologische drempel ervaren. Zelf ga ik niet naar de kerk, maar in een bijgebouwtje van een kerk stemmen houdt mij echt niet tegen om mijn eigen vakje rood te kleuren. Laat die ambtenaren in Den Haag zich maar eens met belangrijkere dingen bezighouden. Geen wonder dat er zoveel FTE's uit moeten in Den Haag. Dit soort flauwekul bewijst maar weer eens dat ze niks beters te doen hebben.
Door Frans Vorwald (med) op
Stembureaus in zaaltjes van kerken in Den Haag worden al zo lang als ik mag stemmen gebruikt. Onzin omdit vanwege bovengenoemde redenen te wijzigen. De betreffende bevolkingsgroepen dienen zich gewoon aan te passen. Nu zijn vooral de oudere mensen de dupe stembureaux verder van huis.
Wat mij berteft dient dit teruggedraait te woorden

Vacatures

Van onze partners