of 62688 LinkedIn

Stemmen in Duitsland: mondkapje en eigen pen

De Duitse verkiezingen komen eraan terwijl corona weer lokale oplevingen beleeft, ook in Noordrijn-Westfalen. Daarom kan iedereen online een stemmogelijkheid per post aanvragen en de verwachting is dat daar flink gebruik van wordt gemaakt.

De Duitse verkiezingen in Noordrijn-Westfalen komen eraan terwijl corona weer lokale oplevingen beleeft, ook in Noordrijn-Westfalen. Daarom kan iedereen online een stemmogelijkheid per post aanvragen en de verwachting is dat daar flink gebruik van wordt gemaakt.

Die aanvragen moeten in Aken op zondag 13 september voor 18 uur binnen zijn want dan wordt er begonnen met tellen.

 

Rode ballpoint

In de Duitse stemlokalen is verder een hygiëneprotocol dat lokaal wordt ingevuld. Zo is er een limiet aan het aantal personen in het stemlokaal en worden pennen na ieder gebruik schoongemaakt. Ook de stemhokjes worden vaak schoongemaakt en gelucht. Stemmers wordt aangeraden om hun eigen pen mee te nemen die wel gecontroleerd wordt: het moet een rode ballpoint zijn.

Verder moeten kiezers een mondkapje op. Maar als je die niet draagt, dan wordt in Kleef in ieder geval niet verboden het stemlokaal te betreden en het kiesrecht uit te oefenen, zo laat een woordvoerder weten.

 

Minder stemlokalen

In Kleef is het aantal stemlokalen verminderd met de helft, van 46 naar 25 stemlokalen: de gemeente wil geen stemlokalen in woonzorgcentra en ook niet in de scholen. Alle toegangswegen worden onder de loep genomen. Verder hebben kieslokalen ruime voorraden wegwerphandschoenen en kuchschermen, en desinfectiemiddel. In Aken is het aantal kieslokalen met één verhoogd. Dat komt niet door de coronacrisis, maar door een andere stadsdeelindeling.

In sommige lokale Duitse media werd geklaagd dat de campagne lastig is te organiseren door politieke partijen en belangenorganisaties. Maar in Aken is dat volgens de burgemeester geen probleem. Er zijn geen campagnebijeenkomsten tegengehouden. Wel ziet hij dat veel meer activiteiten online en via social media worden georganiseerd.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners