Advertentie

Stembus bijna open voor nieuwe naam fusiegemeente

De naam voor de nu nog zelfstandige gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel wordt op woensdag 19 november bekend gemaakt. Tot 17 oktober kan worden gekozen uit drie namen: Koevering, Land van Rode of Meierijstad. Althans, als de gemeenteraden van de drie Brabantse gemeenten besluiten dat deze namen aan de inwoners wordt voorgelegd. Althans, als de gemeenteraden van de drie Brabantse gemeenten besluiten dat deze namen aan de inwoners worden voorgelegd. Als zij dat doen tijdens de raadsvergaderingen van 25 september en 2 oktober, gaat op 6 oktober de digitale stembus open.

19 september 2014

De nieuwe naam voor de nu nog zelfstandige gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel wordt op woensdag 19 november bekendgemaakt. Tot 17 oktober kan worden gekozen uit drie namen:  Koevering, Land van Rode of Meierijstad.

Digitale stembus

Althans, als de gemeenteraden van de drie Brabantse gemeenten besluiten dat deze namen aan de inwoners worden voorgelegd. Als zij dat doen tijdens de raadsvergaderingen van 25 september en 2 oktober, gaat op 6 oktober de digitale stembus open. Alle inwoners van 12 jaar en ouder kunnen dan tot 17 oktober hun stem uitbrengen.


Onzinnamen

De adviescommissie naamgeving heeft deze drie gekozen uit bijna 600 suggesties die zij ontving van inwoners uit de drie Brabantse gemeenten die per 1 januari 2018 fuseren. De commissie hanteerde bij haar selectie geen lijst met theoretische criteria waaraan een goede gemeentenaam moet voldoen. Bij het opstellen van een lijst met namen die het zeker niet zouden worden – zoals Klompenhout, Klaverrijn en Jopiestad – kwamen de kenmerken ‘vanzelf bovendrijven’, aldus de commissie in zijn advies. Zoals: geen onzinnamen, geen woordspelingen, geen dialect of vreemde taal, de naam mag niet lastig uit te spreken zijn en niet al te lang zijn.


Markant

De naam voor de nieuwe gemeente moest de afzonderlijke gemeenten verbinden, door bijvoorbeeld een historisch of geografisch element. De naam moest bij voorkeur ‘markant en dus makkelijk te onthouden en moet bovendien goed en aangenaam in het gehoor liggen.’ De uiteindelijke voordracht van de drie namen wordt door de commissie unaniem gedragen.


Referendum

Veel fusiegemeenten geven inwoners de kans een nieuwe naam aan te dragen en/of via de gang naar de stembus hun voorkeur voor een nieuwe naam aan te geven. Over de bijna 750 suggesties die de inwoners van Bussum, Muiden en Naarden bedachten, wordt in oktober een besluit genomen. De herindeling van deze drie gemeenten vindt per 2016 plaats. Op 19 november is er een naamgevingsreferendum  in Ubbergen, Groesbeek en Millingen, waarbij tussen Groesbeek of Berg en Dal kan worden gekozen. Het referendum wordt tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen voor deze fusiegemeente gehouden. De nieuwe raad stelt na 1 januari 2015 de nieuwe naam vast. Ook in Spijkenisse en Bernisse en in Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude werden bewoners bij de naamgeving betrokken.  

  

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Lambert Verwijst / Raadslid
De datum van gemeenteraadsverkiezingen in de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek is op 19 november. De inwoners kunnen kiezen uit de gemeentenamen Berg en Dal of Groesbeek.
Jan
Drie vreselijk kunstmatige namen, die niemand ook maar iets zullen zeggen. Neem toch gewoon de naam van een van de fuserende gemeenten. Dan weet iedereen waar de nieuwe gemeente ligt. Hoe zou je ook voortaan de inwoners moeten aanduiden? Koeveringers, Land van Rodenezen of Meijerijsteders? Zou voor mij een reden zijn om te verhuizen.

Piet / -
De bewoners van de gemeentes Groesbeek,Ubbergen en Millingen,werden NIET bij de naamgeving betrokken,achteraf is er door protesten besloten dat de naam Groesbeek werd toegevoegd aan de reeds door bestuurders gekozen naam Berg en Dal,en daar mag nu uit gekozen worden middels een referendum,maar de nieuwe gemeenteraad beslist daarna alsnog welke naam het wodt.
Advertentie