of 59185 LinkedIn

Stembureaus langer open gebleven

In verschillende steden zagen stembureaus zich woensdag genoodzaakt om langer open te blijven. Ook  moesten er door de hoge opkomst in sommige plaatsen nog stembiljetten worden bijgedrukt.
5 reacties

In verschillende steden zagen stembureaus zich woensdag genoodzaakt om langer open te blijven. Ook  moesten er door de hoge opkomst in sommige plaatsen nog stembiljetten worden bijgedrukt.

Tekort

Het stembureau in het stadhuis van Nijmegen bleef twee uur langer open, tot 23.00 uur. Er was een tekort aan stembiljetten en daarom kregen kiezers langer de gelegenheid hun stem uit te brengen, zo liet de gemeente weten. Ook in andere plaatsen bleven stembureaus langer open. Onder meer in Rotterdam, Leiden, Utrecht en Den Haag werd besloten dat mensen die om 21.00 uur al in een rij stonden hun stem gewoon mochten uitbrengen.

Bijgedrukt 

Vanwege de hoge opkomst bij de verkiezingen zijn op het laatste moment nog stembiljetten bijgedrukt. Zo werden er in Amsterdam in de loop van de morgen 25.000 extra biljetten besteld. Diverse media meldden dat elders in het land ook meer stembiljetten werden verspreid.

Voorzorg 

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam benadrukte dat de ingreep een voorzorgsmaatregel betrof. Omdat Amsterdammers zelf kunnen kiezen bij welk stembureau in de gemeente ze hun stem uit brengen, moeten in elk bureau veel biljetten aanwezig zijn. De totale voorraad aanwezige biljetten in de hoofdstad was volgens de zegsman zelfs toereikend voor een opkomst van 110 procent. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Juiste keus om de openingstijden te verlengen-maar het mag wel een staartje krijgen bestuurlijk.Bezuinigen op de hoeveelheid stembiljetten en stemlokalen is niet echt handig...


ja om 21uur hoort iedereen te sluiten, alleen mensen in de rij mogen nog stemmen.

Maar verhinderen dat mensen niet mogen stemmen is ook strafbaar.


Door Jan op
Niet dat ik het hoop dat het over moet, maar de vraag rijst toch: zijn die verkiezingen, zoals in Nijmegen, waarbij veel later dan 21.00 uur gestemd is, wel rechtsgeldig?
Door bananenmonarchie op

Het ultralinkse Nijmegen gaf twee uur extra stemtijd, service voor de uitslapers van groenlinks..
Door Willem op
Wat een organisatie, tekort aan stembiljetten... Een zeer vreemde en ook ongewenste gang van zaken. Tot twee uur na de exitpoll kon er nog gestemd worden. Als je nog twijfelde over een strategische stem, wist je nu wat te doen.
Door Heukers op
Te idioot voor woorden, dat er 2 uur extra kon worden gestemd. De regels zijn dat de stemlokalen om 21.00 uur dicht gaan. Met andere regels wordt toch ook niet gesjoemeld? Burgemeester Bruls, die hier toestemming voor heeft gegeven, is een aanfluiting van een bestuurder.