Advertentie

Steenwijkerland breidt Lex Silencio sterk uit

Voor de gemeente Steenwijkerland geldt dat een verguinningaanvraag wordt gehonoreerd als de gemeente te laat reageert. Wie zwijgt stemt toe.

13 maart 2012

De gemeente Steenwijkerland voert deze maand voor vrijwel alle gemeentelijke dienstverlening het Lex Silcencio principe in: wie bij het aanvragen van een vergunning niet binnen de wettelijk gestelde termijn antwoord heeft gekregen, mag de vergunning als verleend beschouwen.

Wie zwijgt stemt toe
Het idee van ‘wie zwijgt stemt toe’ is voor veel onderdelen van de gemeentelijke dienstverlening al in 2010 verplicht gesteld onder de toen ingevoerde Dienstenwet. Zo geldt dit voor bijvoorbeeld het aanmelden van vergunningen of het mogen parkeren van grote voertuigen, dat soort zaken.

Grip op sekshuizen
Om grip te houden op bijvoorbeeld de komst van sekshuizen of malafide bedrijven, maken veel gemeenten echter een uitzondering voor de aanvraag van horeca of andere bedrijfsvergunningen. ‘Die hielden we tot nu toe buiten de Lex Silencio, maar nu hebben we vrijwel alles eronder gevoegd. We willen uit principe zo dienstbaar mogelijk zijn naar onze burgers’, aldus een gemeentewoordvoerder. ‘Ook aanvragen op basis van de APV vallen er nu onder, hoewel dat officieel niet hoeft.’ Steenwijkerland is naar eigen zeggen een van de eerste gemeenten die de termijnplicht zo ruim opvatten.

Bouwvergunningen
De aanvraag van bouwvergunningen valt niet onder de dienstenwet, maar toch geldt daar de wie zwijgt stemt toe regeling wel. ‘Dat is weer via de WABO verplicht gesteld’’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Dit lijkt heel klantvriendelijk, maar is uiterst klantonvriendelijk voor degenen die erop rekenden dat een vergunning van de buurman niet zou worden verleend wegens strijd met de regeling. Nu kunnen ze door laksheid van de gemeente geconfronteerd worden met een automatisch verleende vergunning. Bovendien kunnen er ook geen voorwaarden meer aan verbonden worden die bescherming zouden kunnen bieden aan anderen dan de vergunninghouder. En nou niet beweren dat het toch nooit voorkomt. Zeg nooit nooit!
Advertentie