of 64707 LinkedIn

Steeds meer lokalo's onder vlag Code Oranje

De eind oktober gepresenteerde beweging Code Oranje krijgt steun van lokale politieke partijen. Onder meer partijen uit Haarlem en Schiedam hebben zich met Code Oranje verbonden. De koepel van lokale partijen beveelt de beweging ook in de aandacht van zijn andere leden aan.
4 reacties

De eind oktober gepresenteerde beweging Code Oranje krijgt steun van lokale politieke partijen. Onder meer partijen uit Haarlem en Schiedam hebben zich met Code Oranje verbonden. De koepel van lokale partijen beveelt de beweging ook in de aandacht van zijn andere leden aan.

Allerhande achtergrond 

Code Oranje, dat burgers met referenda en tal van andere instrumenten meer inspraak wil geven, wijst er steevast op dat dat in gemeenten al vaak lukt. De beweging telt veel burgemeesters, wethouders en raadsleden van allerhande politieke achtergrond.

 

Statenverkiezingen

Code Oranje hoopt de achterban van lokale partijen, die bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in de helft van de gemeenten de grootste werden en vaak democratische vernieuwing voorstaan, voor zich te winnen. Die moet de beweging aan zetels helpen bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten, en daarmee in de Eerste Kamer.

 

Logo overgenomen
Vijf lokale partijen voeren inmiddels het logo van Code Oranje. Nog eens tien staan op het punt hetzelfde te doen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Cornelis de Graaf (gepensioneerd en Ambassadeur Senatus Consultum) op
Dat hele Code Oranje komt uit de hoge hoed van landelijke politieke partijen. Zo stelen ze de goede ideeën van de echte onvervalste lokale partijen om die straks zelf te gebruiken om op die manier de wind uit de zeilen te nemen van diezelfde onvervalste lokale partijen. Daarmee geven ze dus ook het failliet aan van de democratie van de landelijke politieke partijen!
Door Karel van Klaveren op
Journalist Chris Alberts legt de vinger op de zwakke plek van Code Oranje.

"Code Oranje, die een landelijke beweging wil vormen, heeft een handig alternatief: Men zoekt een soort partnerschappen met lokale partijen. Een hele onduidelijke constructie die niet veel meer uitdrukt dan inhoudelijke verwantschap. De band is verder geheel vrijblijvend. Zo blijven de baasjes van lokale partijen baas in eigen partij, maar kan het tegelijk toch lijken dat er opeens een landelijke beweging is ontstaan met een enorme achterban. Dat niemand weet wat zo’n verbond precies voorstelt, deert niet".
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Ik verwacht overigens dat Wilders vanavond wel weer gekozen wordt tot meest populaire politicus, mede gezien de steeds verder toenemende onvrede over 'de prestaties' van Den Haag.
Door Carola op
Code Oranje, dat is een initiatief van burgemeester Bert Base. Deze naam komt voor op de lijst van burgemeesters die aangifte hebben gedaan tegen Geert Wilders. Dus aan de ene kant wil hij burgers meer inspraak willen geven en aan de andere kant politici met een onwelgevallige mening monddood maken. Bah, wat een hypocriet mannetje.