of 61441 LinkedIn

Steden willen songfestival binnenhalen

Nu Nederland na de winst van Duncan Laurence volgend jaar het Eurovisiesongfestival mag organiseren, hengelen diverse steden ernaar het muziekevenement te huisvesten. Zo zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema eerder al dat het liedjesfestijn welkom is in de hoofdstad, maar ook vanuit onder meer Maastricht, Den Haag en Rotterdam is belangstelling.
Martin Fjellanger, EuroVisionary
5 reacties

Nu Nederland na de winst van Duncan Laurence volgend jaar het Eurovisiesongfestival mag organiseren, hengelen diverse steden ernaar het muziekevenement te huisvesten. Zo zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema eerder al dat het liedjesfestijn welkom is in de hoofdstad, maar ook vanuit onder meer Maastricht, Den Haag en Rotterdam is belangstelling.

Maastricht

‘Het spreekt voor zich dat Maastricht als meest Europese stad van Nederland zich kandidaat stelt voor dit festival’, reageerde burgemeester Annemarie Penn-te Strake. ‘Het MECC heeft in het verleden bewezen een uitstekende organisator te zijn van grote internationale evenementen.’ Bovendien is Maastricht met België en Duitsland om de hoek volgens haar ‘dé stad om namens Nederland in 2020 artiesten en fans van over heel de wereld met trots te ontvangen’.

 

Rotterdam

Ook Rotterdam ziet de organisatie van het evenement wel zitten. Volgens een woordvoerster van cultuurwethouder Said Kasmi is de Maasstad een ’goede kandidaat om een groot internationaal evenement te organiseren’. Ahoy heeft zich al aangeboden als mogelijke locatie, zei de directeur eerder tegen RTV Rijnmond.

 

Den Haag

In Den Haag opperde Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de hofstad, afgelopen week al dat Den Haag zich moet aanmelden voor het festival. Ook lieten de IJsselhallen in Zwolle en GelreDome in Arnhem in diverse media weten er oren naar te hebben om het songfestival onderdak te bieden.

 

Leeuwarden
De CDA Statenfractie in Friesland pleit ervoor het Songfestival in 2020 in Leeuwarden te laten plaatsvinden. Statenlid Rendert Algra: 'Door het winnen van het Songfestival gisteravond mag Nederland volgend jaar het Songfestival 2020 organiseren. Een dergelijk groot evenement zou een fantastisch vervolg zijn op Culturele Hoofdstad 2018. Voor de internationale bekendheid, toename bezoekers en werkgelegenheid geeft dit een enorme boost voor Fryslân als zij gastheer mag zijn voor het Songfestival 2020!'

Bidboek

Overigens is de AVROTROS nu eerst aan zet als verantwoordelijke omroep. Steden moeten zich officieel kandidaat stellen en onder meer een bidboek indienen. Daarna beslissen de European Broadcasting Union (EBU) en AVROTROS wat de beste opties zijn. De komende weken wordt achter de schermen ‘hard gewerkt’ om de plannen vorm te geven en een projectorganisatie neer te zetten. Songfestivalbaas Jon Ola Sand liet zaterdagavond vlak na de winst van Duncan al weten 'binnenkort' naar Nederland te komen om de volgende editie van het festival voor te bereiden.

 

Belastinggeld

De publieke omroep kan voorlopig niet rekenen op extra geld van het Rijk om volgend jaar het songfestival te organiseren. Dat kan best van het huidige omroepbudget, meent premier Mark Rutte. Hij denkt ‘niet dat het een heel populaire gedachte is om er nou meteen belastinggeld in te steken’. Door de overwinning van Duncan Laurence zaterdagavond is Nederland volgend jaar gastheer van het liedjesfestijn. Dat kan zomaar 30 miljoen euro kosten. Maar de Zweden wisten het drie jaar geleden voor 15 miljoen voor elkaar te krijgen, brengt Rutte in herinnering. ‘Dan kun je het uit je budget halen. Ik heb de indruk, als ik zo hier en daar de salarissen zie, dat er nog wat ruimte is.’ Rutte sloot in talkshow WNL op Zondag nog niet helemaal uit dat het Rijk bijspringt. ‘Laten we eerst maar eens kijken hoe het loopt.’ (ANP)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ReindeR Rustema (Beheerder Petities.nl) op
Van alle petities om een songfestival naar een bepaalde stad te halen is die van Maastricht het allergrootste. Rotterdam en Den Haag hebben er niet eens één.

https://petities.nl/petitions/search?&search=son …

Door Rex Rotary (Coordinator) op
Volledig met de vorige sprekers eens. Eerst doe je er alles aan om buitenstaanders de stad uit te jagen, vervolgens werp je je op om dit circus te gaan organiseren. Nee, Amsterdam uw beurt is voorbij. Doe dit maar lekker naar echte wereldstad Rotterdam of superorganisator Maastricht.
Door Monique (ambtenaar) op
Amsterdam wordt voor de gewone Nederlander steeds onbereikbaarder, 7,50 euro per uur om te parkeren om de stad te mogen bezoeken en vervolgens op termijn uitsluitend nog elektrische auto's. Amsterdam wil geen Nederlanders meer in de stad, uitsluitend toeristen. Dus songfestival in Amsterdam, nee.
Door Spijker (n.v.t.) op
De huidige gemeente Amsterdam heeft weinig op met toerisme dus kan in ieder geval worden overgeslagen (verwijderen I Amsterdam, verhogen toeristenbelasting, botenbeleid in de grachten e.d.).
Door hsl (voormalig ambtenaar en docent) op
Amsterdam?
Eerst mijn letters "I love Amsterdam" terug op het museumplein en ophouden met zeiken over toerisme.