of 60264 LinkedIn

Steden weigeren uitzetten minimaal aantal illegalen

Meer steden weigeren mee te werken aan het uitzetten van een minimum aantal illegalen. Hero Brinkman wil burgemeesters die niet meewerken ontslaan.
7 reacties

Steeds meer steden weigeren mee te werken aan het uitzetten van een minimumaantal illegalen. Vrijdag uitten burgemeesters van een zevental steden in Nieuwsuur kritiek op het quotum dat onderdeel is van het nieuwe illegalenbeleid van de ministers Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Tien procent
Volgens dat beleid zouden dit jaar 4800 illegalen moeten worden opgepakt en overgedragen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek. Dat is 10 procent meer dan in 2010.

Verontwaardigd
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is daarover verontwaardigd. ,,In het kabinet was men bezorgd over een quotum voor het rijden met kapotte achterlichten. Hoe kan je dan voorstellen om in dit hele gevoelige onderwerp wel een quotum in te stellen'', vraagt hij zich af.

Ongenuanceerd

Ook andere burgemeesters wijzen het beleid af. Annemarie Jorritsma van Almere noemt het plan ,,onnodig en ongewenst”, Peter Rehwinkel (Groningen) vindt het een ,,foute en ongenuanceerde prioriteit”. Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht: ,,Mensen worden opgepakt vanwege het turfje, terwijl ze vaak helemaal niet uitgezet kunnen worden en een paar weken later weer op straat staan. Het draagt niet bij aan de veiligheid''.

Burgemeesters ontslaan

Hero Brinkman, sinds afgelopen week zelfstandig Tweede Kamerlid, wil dat burgemeesters die weigeren mee te werken aan het uitzetten van een minimumaantal illegalen worden ontslagen. Bestuurlijke ongehoorzaamheid verdient ontslag, aldus Brinkman zaterdag. Hij eist dinsdag in het wekelijkse vragenuur in de Kamer opheldering van het kabinet.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Boris op
Democratie is in NL verworden tot opportunisme bij zittend pluche. Als je burgemeester bent en je je hieraan niet wenst te conformeren is er 1 ding te doen: opstappen! Dag hoor.
Door Joschke op
Je kunt moeilijk de hele wereld toelaten. Wie illegaal hier is moet gewoon vertrekken. Zijn er wel vervlijfsrechten dan had men wel een verblijfsvergunning gekregen... Maar types als Jorritsma en Wolfson zijn in alle opzichte mislukkelingen die ampoer weten waar ze het over hebben gezien hun vele blunders als burgemeester, VNG-baas of als minister...
Door Piet (consultant) op
JANTJE ik weet nog wel tientallen (honderden)miljoenen afrikanen die dolgraag in Ned zouden willen wonen.

Idealen zijn mooi als je droomt Jantje.Maar helaas dromen zijn bedrog. Wet is wet en Burgemeesters trachten zich al jaren aan hun (wettelijke)verantwoordelijkheid te onttrekken. Lintjes knippen leuk, maart werken en verantwoordelijkheid nemen "HO",maar. En ze hebben de eenzijdigheid van de Ned journalistiek mee.
Door Jantje op
En terecht dat ze dit weigeren. Waar slaat het op om een quotum vast te stellen. Het zijn nog steeds mensen hoor. En uit verhalen weet je ook dat je er niet altijd wat aan kan doen als je illegaal bent. Ik hoop dat meer gemeenten weigeren eraan mee te werken. Het zou zo moeten zijn dat je zelf kan bepalen in welk land je gaat wonen.
Door Jan Meijer (Burger) op
Tuurlijk, aanwijsbaar precies die steden waar een PVDA burgemeester dan wel B&W van dergelijk signatiuur de baas zijn. Alles wat wetgeving is vanuit Den Haag gaan ze tegen in of voeren ze niet uit of dreigen daarmee. Wat moeten we daarmee? Wat moeten we met al die ongekozen, maar benoemde lui die menen in een eigen wereld te leven? Amsterdam is van zichzelf al een eigen Staat vinden ze al jaren. Niets, maar dan ook helemaal niets wordt bijgedragen aan oplossingen, men laat de zaak bewust vastlopen. De mond vol van integratie. Niks integratie, participatie op de bij ons geldende voorwaarden en verder geen gelul begrepen? Zij doen de lont in het kruidvat en dan verbaast en verontwaardigd doen als het ontploft. Een brandbom in een Moskee en een dooie Imam. De hele linkse journaille op zoek naar de dader waarvan met dacht een landgenoot te kunnen aanwijzen. Niks, want het bleek een Soenietische vagebond, die hier Syrië even over kwam doen. Was snel uit het nieuws want elk stigma moet worden vermeden. Deed me sterk denken aan die brand in Berlijn, toen Kok hier nog premier was. "Ïk ben woedend ", riep hij en een miljoen briefkaarten zeiden hem dat na. Bleek niets van doen te hebben met rascisme of iets dergelijks maar met een onderlinge Turkse vete. Verontschuldigen? Mooi niet natuurlijk. O.ja Kok streek deze week nog een vette bonus in de zak ten koste van de postbode, want die krijgen ontslag. Kijk van dit soort pierewaaiers krijgen wij dat.
Die burgervaders opzouten en hun wethouderskliek. met hen.
Door Piet (consultant) op
Tja het mag helaas niet worden gezegd. Maar dat is nu juist een van de oorzaken van de overlast, grotere criminilateit, meer uitkerings(fraude) etc. Er is bij de Overheden een ingewortelde angst voor stigmatisering en discriminatie. Allerlei onzin wordt verzonnen om het Rijksbeleid te frustreren,uiteraard A'dam en Utrecht voorop. En Burgemeesters als hoofd van Politie treden ( al jaren!) uiterst slap op
( bekende fenomeen theedrinken). Nemen geen verantwoordelijkheid,pappen en nathouden dus. En de burger/belastingbetaler moet de overlast maar accepterenPrima dat de Politie verantwoordelijkheden bij weer centraal komt te liggen. Onbegrijpelijk omdat juist op deze wijze rasicme en discriminatie in potentie wordt aangewakkerd.