of 59082 LinkedIn

'Steden hebben een ander soort Europa nodig'

In Amsterdam praten burgemeesters uit heel Europa maandag over de toekomst van steden. In de Westergasfabriek komen zo'n vijfhonderd bestuurders en ambtenaren samen.
2 reacties

In Amsterdam praten burgemeesters uit heel Europa maandag over de toekomst van steden. In de Westergasfabriek komen zo'n vijfhonderd bestuurders en ambtenaren samen.

Ander soort Europa
Europese steden hebben volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een ander soort Europa nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Alleen als bijvoorbeeld subsidies beter toegespitst zijn op steden kunnen die voor hun inwoners een fijne leefomgeving zijn. Europese wet- en regelgeving moet de toegang tot arbeid voor pasafgestudeerden en migranten niet belemmeren. Ook vindt de VNG het belangrijk dat ouderen niet achterop raken.

Philips
Op de bijeenkomst zijn naast de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan tal van burgemeesters aanwezig, onder wie Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Jan van Zanen van Utrecht. Ook de Roemeense Eurocommissaris Corina Cre?u (Regionaal Beleid) is op de top aanwezig. Frans van Houten, bestuursvoorzitter van Philips, houdt een toespraak.

Pact van Amsterdam
Juist maandag presenteert minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, elders in de hoofdstad, het Pact van Amsterdam. In de overeenkomst zijn de belangrijkste wensen van de Europese steden voor de toekomst vastgelegd. 'Met het pact komen de Europese ministers de steden in Europa tegemoet', aldus de VNG. Het is opgesteld door de ministers van Stedelijke Ontwikkeling uit alle 28 Europese lidstaten.

Hoofdstedenconferentie
Vorige maand ontving burgemeester Van der Laan al 26 Europese collega's tijdens de zogenoemde Hoofdstedenconferentie. Het ging toen over de aanpak van radicalisering, de komst van vluchtelingen, betaalbare huisvesting, mobiliteit en luchtkwaliteit. Ongeveer 70 procent van de Europese bevolking woont in steden. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Wat is het doel en wat levert het op. Daar draait het om. Tot nu toe via output nog niets vernomen van resultaten uit eerste bijeenkomst!
Door Koning Kermis op
Wie jaagt deze benoemde bestuurders en hun eveneens ongekozen ambtelijke hulpjes terug in hun hok?