Advertentie

Steden en uitgeprocedeerde asielzoekers

Het kabinet wacht op een besluit van het comité van Europese ministers over een advies van het Europees Comité voor de Sociale Rechten (ECSR). Volgens een nog vertrouwelijke uitspraak van dit ESCR zouden illegalen voedsel, onderdak en kleren moeten kunnen krijgen. De uitspraak wordt echter pas in oktober openbaar. Tot die tijd gaat Nederland dan ook niet op de ECSR-uitspraken vooruit lopen.

02 september 2014

De grote steden zitten in hun maag met groepen uitgeprocedeerde asielzoekers. In Amsterdam en Den Haag bivakkeren groepen asielzoekers al jaren in leegstaande gebouwen, zonder dat er uitzicht is op daadwerkelijk vertrek. In Den Haag vertrok maandag het leeuwendeel van ongeveer 60 vluchtelingen noodgedwongen uit hun onderkomen.

Ongeschikt pand
De Sacramentskerk, waar de groep verbleef, werd door de brandweer bestempeld als ongeschikt voor bewoning. Vandaar dat de groep grotendeels naar een tijdelijke opvang is getogen. Zes tot acht mensen blijven echter in de kerk, waar ze uiterlijk dinsdag om 9.00 uur moeten zijn vertrokken. Doen ze dat niet, dan grijpt de politie in en wacht hen een leven in de illegaliteit.

Vluchtgebouw
In Amsterdam speelt een soortgelijk probleem; vorige week verliet een groep van ongeveer 120 uitgeprocedeerde asielzoekers de zogenoemde Vluchtschool op last van de gemeente. Ze wonen nu in het gekraakte Vluchtgebouw; hun zoveelste onderkomen. Burgemeester Eberhard van der Laan sprak maandag met staatssecretaris Fred Teeven over hoe er toch voor onderdak gezorgd kan worden vanuit de gemeente.

Vertrouwelijke uitspraak
Het kabinet wacht echter op een besluit van het comité van Europese ministers over een advies van het Europees Comité voor de Sociale Rechten (ECSR). Volgens een nog vertrouwelijke uitspraak van dit ESCR zouden illegalen voedsel, onderdak en kleren moeten kunnen krijgen. De uitspraak wordt echter pas in oktober openbaar. Tot die tijd gaat Nederland dan ook niet op de ECSR-uitspraken vooruit lopen. Van der Laan gaat in de tussentijd kijken met de drie andere grote steden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoe een mogelijke opvang geregeld kan worden.

Pauluskerk
In Rotterdam blijkt het aantal ongedocumenteerde vluchtelingen dat een beroep doet op gratis medische voorzieningen van de Pauluskerk Vluchtelingenwerk met 16 procent te zijn toegenomen in 2013. Dat meldde de kerk maandag.

Aanmeldcentrum Ter Apel
Tegelijk werd duidelijk dat gezinnen met minderjarige kinderen die aankomen op Schiphol en asiel zoeken, niet meer in het detentiecentrum bij het vliegveld belanden, tot vreugde van VluchtelingenWerk Nederland. Voorlopig gaan de gezinnen naar het aanmeldcentrum in Ter Apel, in dit najaar komt er in Zeist een speciale gezinslocatie.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Ongechargeerd: Nederland verwordt straks tot een overvol asiel. Hoe zielig is die foto niet... en hoe herinnert mij deze aan de zielige pup en kitten. Met een zielige foto roepen ze de emoties op, maar goede constructieve, toekomstgerichte oplossingen worden niet geboden. In dierenasielen hebben ze een drastische oplossing (overigens een vreselijke, maar deze schijnt door de maatschappij geaccepteerd te zijn!?!?!? Niemand vraagt hen of ze gewild waren, ze waren gewoonweg teveel...). Zorg voor goede oplossingen daar waar ze vandaan komen en niet hier! We kunnen het nu nog behappen, er kunnen nu nog goede stappen worden gezet. Ook de dierenasielen zouden niet vol hoeven zijn wanneer de mensen verstandiger zouden zijn.
Monique
@TIP

Helemaal met je eens. We hebben het hier niet eens over asielzoekers maar over UITGEPROCEDEERDE asielzoekers. Als we die ook allemaal nog op moeten gaan vangen, houd ik mijn hart vast in dit overvolle land.
Advertentie