of 62812 LinkedIn

Statenleden in Flevoland en Overijssel breken met FVD

Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com
Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com
Reageer

Vier van de vijf leden van Forum voor Democratie (FVD) in Provinciale Staten van Overijssel stappen uit de partij en gaan samen als een nieuwe fractie verder. Ook in Flevoland verlaat een deel van de fractie de partij. In Amsterdam splitst de volledige FVD-fractie zich af.

Ledenvergadering

'Wij verlaten circus FVD', laten de Overijsselse leden in een bericht op Twitter weten. Het bericht van de leden is vastgeplakt aan een verklaring die het landelijke FVD-bestuur aan het einde van donderdagmiddag uitstuurde. Daarin wordt een algemene ledenvergadering op 30 november aangekondigd met het royement van partijleider Thierry Baudet als agendapunt.

 

Aanvechten

'Na alles wat er is gebeurd, had het bestuur Thierry Baudet al lang moeten royeren. Dat is een aangelegenheid voor het bestuur. Zo is dat eerder ook bij andere leden gegaan. Nu wordt het als agendapunt in een ledenvergadering opgenomen, waar Baudet zijn royement zal gaan aanvechten', zegt fractievoorzitter Johan Almekinders in de Stentor.

 

Geen vertrouwen

In Flevoland verlaten vijf van de zes leden Forum voor Democratie en gaan samen als een nieuwe fractie verder. Dat heeft fractievoorzitter Gert-Jan Ransijn donderdagavond gezegd tegen Omroep Flevoland. De vijf hebben er geen vertrouwen in dat het bestuur van FVD de crisis rond Thierry Baudet oplost.

 

Alle rust

'Er is nu zoveel chaos binnen Forum landelijk, daar hebben wij niet voor gekozen. Wij zijn niet met landelijke politiek bezig, wij zijn niet met een machtsstrijd bezig. Wij hebben gekozen om Flevoland te dienen, dat willen wij in alle rust kunnen doen', aldus Ransijn.

 

Handen gebonden

De vijf vinden dat het landelijke partijbestuur te weinig heeft gedaan om de extreemrechtse en antisemitische uitingen van de Forum-jongerenafdeling aan te pakken. De weigering van partijleider Thierry Baudet om hier expliciet afstand van te nemen heeft de situatie begin deze week verergerd. Ransijn heeft het idee dat individuele leden in het landelijk bestuur van Forum hun "stinkende best" doen, maar hij ziet ook dat hun handen zijn gebonden. Daarom wil hij de uitkomst niet afwachten.

 

Moddergooien

'Met ons besluit willen we duidelijk afstand nemen van wat er gebeurt. Je krijgt nu een zooitje moddergooien, daar hebben wij geen zin in. Wij zijn lokale politici'. De vijf zeggen wel achter het gedachtegoed van Forum te blijven staan, 'want dat hebben we zelf mede gevormd.'

 

Amsterdam

In de hoofdstad splits de gehele FVD-fractie zich af van de partij en gaat zelfstandig verder. Dat heeft de afdeling bekendgemaakt nadat eerder onder anderen Annabel Nanninga, die voor FVD in de Amsterdamse gemeenteraad zit, had bekendgemaakt op te stappen bij Forum. FVD zit met twee zetels in de raad.

 

Druppel

Naast Nanninga is dat Kevin Kreuger, die eerder deze week Nanninga al steunde toen zij Thierry Baudet opriep te vertrekken. Volgens FVD Amsterdam zijn onder andere het niet optreden tegen de jeugdafdeling JFVD en de 'schokkende antisemitische en racistische uitspraken van Baudet' de druppel. 'Wij zullen daarom niet namens FVD verdergaan in de Amsterdamse gemeenteraad. Wij gaan door met ons politieke werk, voor een beter en vrij Amsterdam', luidt de verklaring. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.