Advertentie

Staten Flevoland schaffen eigen wachtgeld af

Huidige en toekomstige leden van Provinciale Staten (PS) van Flevoland hebben geen recht meer op wachtgeld wanneer ze stoppen als Statenlid.

27 juni 2012

Huidige en toekomstige leden van Provinciale Staten van Flevoland hebben geen recht meer op wachtgeld. Provinciale Staten hebben hun eigen wachtgeldregeling afgeschaft. Een bezuinigingsmaatregel.

Signaal

Provinciale Staten (PS) wilden de kosten op hun eigen begroting terugdringen. Afschaffen van wachtgeld levert jaarlijks 55.000 euro op. Dat lijkt niet veel, zegt gedeputeerde Marc Witteman (financien), maar het is wel een structurele bezuiniging. 'Op het totale budget van de Staten is het toch wel een behoorlijk bedrag. Bovendien zal het signaal dat hiervan uitgaat voor de Statenleden ook een rol hebben gespeeld.'

Unaniem

De motie ‘versobering bestuurskosten’ die in de junivergadering van PS werd ingediend, is unaniem aangenomen. In deze motie werd onder andere gevraagd te kijken op welke termijn de wachtgeldregeling kon worden opgeheven. Dat gebeurt al meteen per 1 juli, waardoor ook de zittende Statenleden geen recht meer hebben op een wachtgelduitkering als zij uit dienst treden als Statenlid.

Overgangsregeling

Voor de ‘oud’ Statenleden, die voor 2012 zijn afgetreden, is een overgangsregeling getroffen. Zij kunnen nog tot maximaal 1 april 2013 gebruik maken van deze regeling.

Niet voor gedeputeerden

Gedeputeerden vallen onder de wettelijke wachtgeldregeling voor bestuurders; de maatregel in Flevoland geldt voor hen dus niet. Wel kunnen zij persoonlijk besluiten om van hun recht op wachtgeld af te zien. De wettelijke regeling wordt wel versoberd. Overigens gaat volgens Witteman een vergelijking met de wachtgeldregeling voor bestuurders niet op. 'Statenleden lopen niet zoals bijvoorbeeld gedeputeerden het risico dat men tussentijds moet aftreden.'

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Het afschaffen van wachtgeld voor toekomstige gevallen is een goed signaal van deze Flevolander politici. Het gaat zelfs verder dan de rechtspositie van ambtenaren die een WW conforme aanpak kennen! Maar goed de WW zal ook nog wel verder uitgekleed worden. Het afschaffen voor bestaande gevallen zal juridisch geen stand houden, denk ik. Behalve als deze rechten ergens rond 1 april 2013 toch al zouden eindigen.
gerrie
Zo hoort het ook. Overal per direct afschaffen. Iedereen moet zijn eigen broek omhoog houden. Belachelijk dat bestuursorganen jaarlijks zoveel geld kwijt zijn aan wachtgeld. In veel gemeenten rijzen de kosten door het wachtgeld de pan uit. Vooral op plaatsen waar het politiek niet zo gezellig loopt. En de burger maar betalen.
Criticus - NL
Niet alleen aan wachtgeld, wat dacht je van alle (oud-)ambtenaren die met een te hoge loonschaal op een lagere funtie (of thuis) zitten, vanwege reorganisatie of disfunctioneren. Deze verborgen kostenpost loopt binnen sommige gemeenten de spuigaten uit.



(En nee ik zeg niet waar, ook ik wil graag mijn werk bebouden)
Nick / concerncontroller
Kortzichtig en dom. Korte termijn scoren lijkt echter belangrijk.

Alles wordt erbij gehaald en de excessen worden als norm gesteld om te laten zien hoe slecht de wachtgeldregeling zou zijn.

Wanneer je echter nog mensen met een beetje kwaliteiten wilt binnenhalen, is een klein beetje bescherming zeker geen overbodige luxe. Ga je nu de wachtgeldregeling afschaffen, dan zal iemand met een baan en gezond verstand wel uitkijken om staten- of raadslid te worden. Hebben we straks alleen nog mensen met een uitkering en gepensioneerden om ons te vertegenwoordigen.

Wat mij betreft mag je wel nadenken of wachtgeld wel in alle gevalleen aan de orde zou moeten zijn. Dan pak je de excessen aan en gooi je niet het kind met het badwater weg.
Advertentie