of 64120 LinkedIn

Start eredivisie bedreigd door politieacties

Nieuwe Politieacties bedreigen de start van de eredivisie voetbal. De politiebonden kondigen donderdag aan dat het politiepersoneel gaat staken tijdens de eerste speelronde van de eredivisie als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt.
6 reacties

Politieacties bedreigen de start van de eredivisie voetbal. De politiebonden kondigen donderdag aan dat het politiepersoneel gaat staken tijdens de eerste speelronde van de eredivisie (7 t/m 9 augustus) als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt.

Onverantwoord
Het is volgens de bonden aan de burgemeesters van de speelsteden om af te wegen of het verantwoord is om een wedstrijd toch door te laten gaan. Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid. Als blijkt dat de openbare orde en veiligheid in gevaar komen, overweegt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) opnieuw een gang naar de rechter, zo heeft hij in een eerste reactie laten weten.


Staken 

Volgens de politiebonden leggen politiemensen die bij deze wedstrijden worden ingezet, hun werk een uur voor de wedstrijd tot een uur na de wedstrijd neer. Uitzondering is de wedstrijd Feyenoord-Utrecht zaterdag 8 augustus in Rotterdam. Bij die wedstrijd legt de politie het werk niet neer. ,,Begin juli vonden daar ook al de politieacties tijdens de Tour de France plaats en toen is met de burgemeester afgesproken Rotterdam de volgende keer als actielocatie over te slaan'', verduidelijken de bonden. ,,Daarnaast heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam meermalen het belang van een goede cao voor politiemensen benadrukt in zowel de media als op bestuurlijk niveau'', reageert voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP.

 


Te mager aanbod

De politiebonden weigeren genoegen te nemen met de loonruimte-overeenkomst die premier Mark Rutte op 10 juli bekendmaakte voor alle ambtenaren: een algemene loonsverhoging van 5,05 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro. De bonden: ,,We vinden het onbegrijpelijk dat het kabinet en minister Van der Steur serieus verwachten dat de politiemedewerkers zich na vier maanden actievoeren met zo’n mager aanbod het bos in laten sturen''. Politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.

 

Confrontatie supporters

De politiebonden benadrukken dat mede dankzij de inzet van politiemensen grote evenementen als voetbalwedstrijden kunnen worden gespeeld. ,,Daarbij zijn veel politiemensen nodig.'' Van alle evenementen zouden tijdens eredivisiewedstrijden de meeste incidenten gebeuren, zoals confrontaties met supporters, het gooien met vuurwerk en vernielingen. ,,Politiecollega’s zorgen er steeds voor dat het niet uit de hand loopt en dat voetballiefhebbers op een veilige en leuke manier kunnen genieten van de wedstrijd. Dat werk verdient waardering.'' 


Rechter

Minister Van der Steur gaat bekijken wat de gevolgen zijn van de acties die de politie heeft aangekondigd bij het voetbal. Als blijkt dat de openbare orde en veiligheid in gevaar komen, overweegt hij opnieuw een gang naar de rechter, zo laat zijn woordvoerder donderdag in een eerste reactie weten. Het is volgens hem nog niet duidelijk hoe de acties er precies uit gaan zien. Als dat bekend is, zal de minister overleggen met het lokale gezag.

 


Onbegrijpelijk

Van der Steur liet opnieuw weten dat hij het onbegrijpelijk vindt dat de politiebonden weer actie gaan voeren. Hij wijst erop dat het kabinet extra geld heeft uitgetrokken voor 5 procent loonsverhoging en 500 euro extra als compensatie voor de eerdere nullijn. Dit akkoord heeft betrekking op alle rijksambtenaren. Die voerden de afgelopen maanden verschillende acties voor meer loon. Politiebonden zijn uitgenodigd om binnen de financiële kaders van dit gesloten akkoord te komen tot goede afspraken voor een cao. Van der Steur vindt het onbegrijpelijk dat de politiebonden dit akkoord negeren en weigeren dit gesprek aan te gaan.

 


Kort geding

Van der Steur stapte onlangs ook naar de rechter toen de politie actie wilden gaan voeren tijdens de Tour de France, waarvan het begin in Nederland plaatsvond. Dat geding werd uiteindelijk afgeblazen, omdat de bonden afspraken dat de acties niet zouden leiden tot vertraging. De minister had het geding aangespannen samen met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Matthijs op
Ik vind dat dit kabinet snel moet vallen.
Door Michel op
Dhr. Steur moet naar de rechter stappen voor zijn eigen criminele teams die elke dag strafbare misstappen doen dat is veel belangrijker.
De hele bevolking zal van u houden en u respecteren als u rechtvaardig gaat handelen want u bent de minister van veiligheid en justitie.
Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
Ik begrijp niet dat dit forum zo hun ongenoegen over voetbal op deze plek willen uiten, want daar gaat het niet over. Het gaat hier om een actie van de politie, die blijkbaar niet hun zin krijgen bij de Minister. De verantwoordelijken die aansturen op een dergelijke actie, vergeten blijkbaar, dat ze over de ruggen van de burger hun oorlogje lopen uit te vechten. Ik misgun niemand, dat die recht heeft op een goed inkomen, maar kom niet met dergelijke acties. Hiermee wakker je alleen maar onbegrip mee aan met alle gevolgen van dien. Actievoeren binnen bepaalde grenzen is goed en mag ook, maar niet over de ruggen van de burgers die er niets mee hebben te maken. Gisteren ging het om de Toer de Frans te verpesten en morgen de competitie frustreren en wat volgt er nog meer? Die bonden moeten hun verstand is gaan gebruiken, want een actie houden is niet te verdedigen en wekt alleen maar onnodige agressie en onbegrip op.
Door Bart op
Wat een genot zou dat zijn als ze dat het hele seizoen doorzetten. Een jaar lang geen voetbal, heerlijk.....
Door Martijn de Jong (machteloze vader) op
Zet al die ggz en sociale teams en psychiatrische kenau,s van de ggz maar in ze verdienen het drievoudige en we zouden graag zien of ze dan nog lef hadden tegenover de hooligans.
Of zouden ze het dan in hun broek doen van angst en naar de zorg toegeleid moeten worden ?
Zou de arrogantie en grote lachende brede mond dan verdwenen zijn ?
Wat zouden we dat graag willen zien !
Dan verkrachten en vernederen ze onze gehandicapte kinderen tenminste ook niet meer.
Door Carol op
Voetbalclubs worden gesponsord met belastinggeld. Laat de clubs zelf de politie betalen