of 63966 LinkedIn

Stand van zaken (in)formatie provincies

In Binnenlands Bestuur staat een overzicht met de stand van zaken in de collegevorming in de twaalf provincies. Inmiddels is de situatie in sommige provincies duidelijker geworden. Hierbij een overzicht van de updates.
Reageer
In Binnenlands Bestuur staat een overzicht met de stand van zaken in de collegevorming in de twaalf provincies. Inmiddels is de situatie in sommige provincies duidelijker geworden. Hierbij een overzicht van de updates.

Groningen
In Groningen is PvdA-formateur William Moorlag begonnen met coalitiebesprekingen met VVD, D66 en GroenLinks. De Paars-Plus-variant. Nu bestaat het college nog uit PvdA, CDA en ChristenUnie.

Friesland
PvdA-informateur Margreet de Boer neemt het coalitievoorstel van PvdA-fractievoorzitter Hans Konst over. Het moet een ‘links’ college worden van PvdA-CDA-FNP-GroenLinks. Het huidige college bestaat uit CDA-PvdA-CU. De VVD won de verkiezingen, terwijl drie van de vier beoogde coalitiepartners zetels verloren.

Drenthe
In Drenthe lijkt het nieuwe college uit te komen op een samenwerking tussen PvdA en VVD. Nu bestaat het college uit PvdA-VVD-CU.

Overijssel
Grootste partij CDA gaf tijdens het Statendebat aan een coalitie van CDA-VVD-CU-SGP te willen. De VVD gaat voor een coalitie van CDA-VVD-PVV-SGP. De PvdA wil de huidige coalitie voortzetten: CDA-VVD-PvdA. Eventueel kan D66 daar nog bij. Informateur Jan Hendrikx onderzoekt de drie opties.

Gelderland
Informateur Fred de Graaf adviseert voor Gelderland een middencollege van VVD-PvdA-CDA-D66. Het huidige college bestaat uit CDA-PvdA-CU.

Flevoland
Informateur Ed Nijpels adviseert voor Flevoland een coalitie van VVD-PvdA-CDA-CU. De VVD levert twee gedeputeerden, de PvdA een en CDA/CU ook een. De CU zit als enige niet in de huidige coalitie. PVV-Statenlid Irene Joosse spreekt van “kiezersminachting”en “een coalitie van verliezers”.

Utrecht
Informateur Jan Kamminga adviseert: VVD-CDA-D66-GroenLinks.  Nu bestaat het college uit: CDA-VVD-CU.

Noord-Holland
Gesprekken zijn gaande tussen VVD-PvdA-D66-CDA. Het huidige college bestaat uit dezelfde partijen, met GroenLinks in de plaats van D66.

Zuid-Holland
Informateur Bruno Bruins is nog in gesprek met alle partijen. Het huidige college bestaat uit VVD-PvdA-CDA-CU/SGP.

Zeeland
Informateur Jan te Veldhuis adviseert een coalitie van VVD-PvdA-CDA-SGP. De huidige coalitie bestaat uit CDA-SGP-CU-GroenLinks.

Noord-Brabant
Informateur Hans Wiegel adviseert een coalitie van VVD-CDA-SP. Het huidige college bestaat uit CDA-VVD-PvdA.

Limburg
Deze provincie stevent af op een coalitie PVV-CDA-VVD. Mocht die samenwerking er niet komen, dan staan SP en GroenLinks te trappelen om met CDA en PvdA een coalitie te vormen. Die laatste twee vormen gezamenlijk het huidige college.

Trefwoorden:
formatie, provincie, coalitie, college, Gedeputeerde Staten, informateur, formateur

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.