of 64707 LinkedIn

‘Stakingen gemeenteambtenaren lijken onvermijdelijk’

De overheidsvakbonden stellen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als werkgever een ultimatum: voor 11 oktober met een loonbod van 3,5 procent komen, zo niet dan dreigen er werkonderbrekingen en stakingen.Dat ultimatum hebben de vakbonden FNV, CNV en CMHF vanmiddag gesteld na afloop van een online-demonstratie van gemeenteambtenaren voor het VNG-kantoor in Den Haag.

De overheidsvakbonden stellen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als werkgever een ultimatum: voor 11 oktober met een loonbod van 3,5 procent komen, zo niet dan dreigen er werkonderbrekingen en stakingen.

Dat ultimatum hebben de vakbonden FNV, CNV en CMHF vanmiddag gesteld na afloop van de online-demonstratie van gemeenteambtenaren voor het VNG-kantoor in Den Haag.

 

Versobering

Behalve een structurele loonsverhoging van 3,5 procent, eisen ze een minimumloon van 14 euro bruto per uur,  geen versobering van de arbeidsongeschiktheidsregeling en een goede vitaliteitsregeling voor jong en oud. De VNG krijgt tot 11 oktober de tijd om op de eisen in te gaan. ‘Anders zijn acties onvermijdelijk’, aldus de bonden.


Koopkrachtverlies
Marieke Manschot, bestuurder FNV Overheid: ‘De werkgever biedt een loonsverhoging van 0,5 procent, die beduidend lager is dan de inflatie. Dat doet geen recht aan de inzet van de medewerkers. De boa’s, vuilophalers, de GGD-medewerkers en al die andere gemeenteambtenaren van wie, ook al voor coronatijd, veel wordt gevraagd, worden als dank geconfronteerd met een enorm koopkrachtverlies.’

 

Actiebereidheid
Nederland telt ongeveer 170.000 gemeenteambtenaren. Zo’n 17.000 van hen tekenden tot nu toe een petitie voor een betere cao en zo’n 3.000 medewerkers deden vandaag mee met de online demonstratie.

De afgelopen maanden zijn door de FNV verschillende bijeenkomsten met leden en niet-leden georganiseerd. Daaruit bleek dat veel werknemers verontwaardigd zijn over het bod van hun werkgever. De actiebereidheid zou groot zijn. Manschot sluit werkonderbrekingen en stakingen voor kortere of langere duur niet uit. ‘En de werkgever moet dan niet zeggen dat dat in deze tijd niet verantwoord is. Ze vragen enorm veel van hun medewerkers, maar als het om waardering gaat geven ze niet thuis’, aldus de FNV-onderhandelaar.

  

Coronacrisis
De cao-onderhandelingen van de FNV, CNV en CMHF met de VNG zijn gestart in november 2020. Na zes keer met elkaar om tafel te hebben gezeten liepen de onderhandelingen op 19 februari vast. Het argument van de VNG dat er geen geld is vanwege onder meer de decentralisatie van de jeugdzorg en door de coronacrisis, is volgens Manschot onzin. ‘De gemeenten worden hiervoor voor een groot deel gecompenseerd.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door van de vlucht (bijna gepensioeneerd ambtenaar) op
Je kan er lang en breed over praten maar uiteindelijk komt het er op neer dat degene die de dienst uitmaken in gemeenten, de raden, het geen moer kan schelen. En daarachter: de ozo geliefde burger waar we mee moeten optrekken, die we moeten betrekken, de we bij de hand moeten nemen, terwille moeten zijn, dienstbaar moeten zijn maar ons als puntje bij paaltje komt uitkotst.
Door W. van den Bosch op
Aanpassing van de reiskostenvergoeding (19 cent per kilometer - sinds 2004!!!) en korting op de aanschaf van een elektrische auto is bij die sukkels van de vakbonden nog steeds niet opgekomen. Ondertussen viert het bedrijfsleven feest met absurde fiscale bevoordeling die o.a. ambtenaren betalen.
Door J.A. Wel op
Let maar op: nu gaan ze de mensen op de vuilniswagens inschakelen, want die hebben wel macht. De rest kan nog geen deuk in een pakje boter schoppen, behalve dan de zzp'ers, maar die gaan natuurlijk nooit staken, want: nog meer omzet!
Door Marrcel (beleidsmedewerker) op
@Petra
Ik was aan het werk.
Door Spijker (n.v.t.) op
Na 11 oktober a.s. zo snel mogelijk actie voeren als er op 11 oktober nog steeds geen aanbod ligt. Daarmee niet weken wachten. Wie niet horen wil moet dan maar eens goed voelen. Gemeenten tonen zich al jaren een veel te karige werkgever bij de CAO-onderhandelingen. Al jarenlang worden via het Rijk via het Gemeentefonds verkregen personele middelen in de exploitatie van gemeenten gestopt in plaats van in het personeel dat daarop recht heeft.
Door anand (adviseur) op
@ pietje. ik kom elke dag in mijn Bentley naar het gemeentehuis, werk daar paar uurtjes en steek riant salaris op.
Door Pietje (HR) op
Tijd om de met goud omrande CAO eens iets te versoberen en zo marktconform te maken (36urige werkweek, betaald ouderschapsverlof, 3e ziektejaar etc). 3000 van de 170000, het zegt genoeg, de vakbond is passé, mensen komen voor zichzelf op tegenwoordig.
Door Petra op
" en zo’n 3.000 medewerkers deden vandaag mee met de online demonstratie."

Het waren er minimaal 4.000, maar imho een beschamend aantal. Immers: online demonstreren: gemakkelijker kan het niet!!
Door D te N (adviseur) op
het bod van de werkgevers is totale minachting voor het personeel dat zich uiterst loyaal heeft opgesteld in coronatijd met extra kosten thuis agv het thuiswerken. Daarnaast verdient het proces ook al geen schoonheidsprijs; onze CAO verliep al per 1-1 dit jaar. Een zeer terecht ultimatum lijkt mij. En graag geen CAO die ingaat per 1 december of i.d. zodat de werkgever weer 11 maanden inflatie afsnoept en daarvoor een eenmalige fooi geeft.
Door D te N (adviseur) op
het bod van de werkgevers is totale minachting voor het personeel dat zich uiterst loyaal heeft opgesteld in coronatijd met extra kosten thuis agv het thuiswerken. Daarnaast verdient het proces ook al geen schoonheidsprijs; onze CAO verliep al per 1-1 dit jaar. Een zeer terecht ultimatum lijkt mij. En graag geen CAO die ingaat per 1 december of i.d. zodat de werkgever weer 11 maanden inflatie afsnoept en daarvoor een eenmalige fooi geeft.

Vacatures

Van onze partners