Advertentie

‘Stakingen gemeenteambtenaren lijken onvermijdelijk’

De overheidsvakbonden stellen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als werkgever een ultimatum: voor 11 oktober met een loonbod van 3,5 procent komen, zo niet dan dreigen er werkonderbrekingen en stakingen.Dat ultimatum hebben de vakbonden FNV, CNV en CMHF vanmiddag gesteld na afloop van een online-demonstratie van gemeenteambtenaren voor het VNG-kantoor in Den Haag.

16 september 2021
staken.jpg

De overheidsvakbonden stellen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als werkgever een ultimatum: voor 11 oktober met een loonbod van 3,5 procent komen, zo niet dan dreigen er werkonderbrekingen en stakingen.

Dat ultimatum hebben de vakbonden FNV, CNV en CMHF vanmiddag gesteld na afloop van de online-demonstratie van gemeenteambtenaren voor het VNG-kantoor in Den Haag.

 

Versobering

Behalve een structurele loonsverhoging van 3,5 procent, eisen ze een minimumloon van 14 euro bruto per uur,  geen versobering van de arbeidsongeschiktheidsregeling en een goede vitaliteitsregeling voor jong en oud. De VNG krijgt tot 11 oktober de tijd om op de eisen in te gaan. ‘Anders zijn acties onvermijdelijk’, aldus de bonden.


Koopkrachtverlies
Marieke Manschot, bestuurder FNV Overheid: ‘De werkgever biedt een loonsverhoging van 0,5 procent, die beduidend lager is dan de inflatie. Dat doet geen recht aan de inzet van de medewerkers. De boa’s, vuilophalers, de GGD-medewerkers en al die andere gemeenteambtenaren van wie, ook al voor coronatijd, veel wordt gevraagd, worden als dank geconfronteerd met een enorm koopkrachtverlies.’

 

Actiebereidheid
Nederland telt ongeveer 170.000 gemeenteambtenaren. Zo’n 17.000 van hen tekenden tot nu toe een petitie voor een betere cao en zo’n 3.000 medewerkers deden vandaag mee met de online demonstratie.

De afgelopen maanden zijn door de FNV verschillende bijeenkomsten met leden en niet-leden georganiseerd. Daaruit bleek dat veel werknemers verontwaardigd zijn over het bod van hun werkgever. De actiebereidheid zou groot zijn. Manschot sluit werkonderbrekingen en stakingen voor kortere of langere duur niet uit. ‘En de werkgever moet dan niet zeggen dat dat in deze tijd niet verantwoord is. Ze vragen enorm veel van hun medewerkers, maar als het om waardering gaat geven ze niet thuis’, aldus de FNV-onderhandelaar.

  

Coronacrisis
De cao-onderhandelingen van de FNV, CNV en CMHF met de VNG zijn gestart in november 2020. Na zes keer met elkaar om tafel te hebben gezeten liepen de onderhandelingen op 19 februari vast. Het argument van de VNG dat er geen geld is vanwege onder meer de decentralisatie van de jeugdzorg en door de coronacrisis, is volgens Manschot onzin. ‘De gemeenten worden hiervoor voor een groot deel gecompenseerd.’

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

De informatiemanager
Niet zo mekkeren. Als ambtenaar hoef je ook veel minder hard te werken voor een fikse bak met geld. Ontslag hoef je ook echt nooit om te vrezen.



Als je meer wilt verdienen ga je maar ergens anders werken.
Gerben
0,12% voor 2021 en zelfs dat percentage nog niet met terugwerkende kracht. Leve de Rijkscao ruim 2% voor onze bestuurders!



Tom / Bestuurlijk jurist
@A.Molenaar, Minder hard te werken? Dat is iets wat je als ambtenaar keer op keer te horen krijgt maar er is helemaal niets van waar. Maar je hebt er zelf blijkbaar nooit gewerkt, dan had je dat wel geweten.
Dieuwe / adviseur
het bod van de werkgevers is totale minachting voor het personeel dat zich uiterst loyaal heeft opgesteld in coronatijd met extra kosten thuis agv het thuiswerken. Daarnaast verdient het proces ook al geen schoonheidsprijs; onze CAO verliep al per 1-1 dit jaar. Een zeer terecht ultimatum lijkt mij. En graag geen CAO die ingaat per 1 december of i.d. zodat de werkgever weer 11 maanden inflatie afsnoept en daarvoor een eenmalige fooi geeft.

Dieuwe / adviseur
het bod van de werkgevers is totale minachting voor het personeel dat zich uiterst loyaal heeft opgesteld in coronatijd met extra kosten thuis agv het thuiswerken. Daarnaast verdient het proces ook al geen schoonheidsprijs; onze CAO verliep al per 1-1 dit jaar. Een zeer terecht ultimatum lijkt mij. En graag geen CAO die ingaat per 1 december of i.d. zodat de werkgever weer 11 maanden inflatie afsnoept en daarvoor een eenmalige fooi geeft.

Petra
" en zo’n 3.000 medewerkers deden vandaag mee met de online demonstratie."



Het waren er minimaal 4.000, maar imho een beschamend aantal. Immers: online demonstreren: gemakkelijker kan het niet!!
Pietje / HR
Tijd om de met goud omrande CAO eens iets te versoberen en zo marktconform te maken (36urige werkweek, betaald ouderschapsverlof, 3e ziektejaar etc). 3000 van de 170000, het zegt genoeg, de vakbond is passé, mensen komen voor zichzelf op tegenwoordig.
pieter / wegkijker
@ pietje. ik kom elke dag in mijn Bentley naar het gemeentehuis, werk daar paar uurtjes en steek riant salaris op.
H. Wiersma / gepens.
Na 11 oktober a.s. zo snel mogelijk actie voeren als er op 11 oktober nog steeds geen aanbod ligt. Daarmee niet weken wachten. Wie niet horen wil moet dan maar eens goed voelen. Gemeenten tonen zich al jaren een veel te karige werkgever bij de CAO-onderhandelingen. Al jarenlang worden via het Rijk via het Gemeentefonds verkregen personele middelen in de exploitatie van gemeenten gestopt in plaats van in het personeel dat daarop recht heeft.
Marrcel / beleidsmedewerker
@Petra

Ik was aan het werk.
Hans / afdelingsmanager
Let maar op: nu gaan ze de mensen op de vuilniswagens inschakelen, want die hebben wel macht. De rest kan nog geen deuk in een pakje boter schoppen, behalve dan de zzp'ers, maar die gaan natuurlijk nooit staken, want: nog meer omzet!
W. van den Bosch
Aanpassing van de reiskostenvergoeding (19 cent per kilometer - sinds 2004!!!) en korting op de aanschaf van een elektrische auto is bij die sukkels van de vakbonden nog steeds niet opgekomen. Ondertussen viert het bedrijfsleven feest met absurde fiscale bevoordeling die o.a. ambtenaren betalen.
de jong / ambtenaar
Je kan er lang en breed over praten maar uiteindelijk komt het er op neer dat degene die de dienst uitmaken in gemeenten, de raden, het geen moer kan schelen. En daarachter: de ozo geliefde burger waar we mee moeten optrekken, die we moeten betrekken, de we bij de hand moeten nemen, terwille moeten zijn, dienstbaar moeten zijn maar ons als puntje bij paaltje komt uitkotst.
B. Janssen / Ambtenaar
@Pietje: Welke goud omrande CAO? Als dat al ooit zo was dan is dat lang geleden. Inmiddels zijn we links en rechts gepasseerd en is het slechts nog een fabel dat ambtenaren zo'n geweldige CAO hebben.

Vakbonden zijn passé? Helaas denken te veel mensen dat ze het zelf wel kunnen regelen met een rechtsbijstandverzekeringetje. Maar wanneer het er op aan komt komen ze echt bedrogen uit. Maar belangrijker verzekeringen zitten niet aan de onderhandelingstafel

net zomin als de "mensen die voor zichzelf opkomen". Helaas zien te weinig mensen het nut van vakbonden in da's waar. De individualisering eist zijn tol, tot genoegen van werkgevers, want je zag de angst bij Bezos toen zijn medewerkers zich wilden verenigen in een vakbond. Eerlijke verdeling van geld en middelen is actueler dan ooit, af en toe een Robin Hood is leuk, maar samen staan we echt sterker. Dus leve de vakbond, harder nodig dan ooit!
Gerben
Vraag me af wiens adviseur dit is? Heeft de Wnra gemist! Net als de voortdurende vrije loonval en kaalslag arbeidsvoorwaarden bij de gemeenteambtenaren.
H Dreef
Voor mij is het spel bijna over na jarenlang in de medezeggenschap te hebben gewerkt als vakbondslid.

Wat mij telkens weer tegenviel was de laksheid van mijn collega's. Geen vakbondslid, te laf om de kop boven het maaiveld uit te steken, achterover leunen en de door vakbonden bevochten zaken opstrijken.



Ik ben er de laatste jaren compleet anders over solidariteit gaan denken. Vakbonden bevecht werkgever uitsluitend voor je eigen leden. Als er voor de meelopers ineens risico op geen loonsverhoging is zullen het aantal leden explosief groeien. Vakbonden raak de meelopers en zelfregelaars waar het pijn doet, in de portemonnee!
Mandy / gemeenteambtenaar
Helemaal eens met HD. Ik roep dat al jaren. Altijd een grote mond, de bond doet niks. Maar wel altijd de salarisverhogingen opstrijken. Dat vindt men dan weer normaal. Net zo normaal als dat de vuilnismannen/vrouwen

de zaak moeten redden. Van mij mag alles plat, behalve de begraafplaatsen en de sociale diensten.
Gerben
Er komt al tijden geen loon bij! De enige verhoging in 2018 kwam nog geeneens in de buurt van de andere overheden. Het werken bij de gemeenten moet weer aantrekkelijk worden hoor je dan weer roepen door een passante omdat ze in beeld komt. De raden slapen ook. FC inhuur is een must en kost de inwoner 2,2 keer zoveel en laat vaak brokken achter. Het is en blijft een schandalige werkgever. Geen waardering en ook geen loon naar werken daarin zijn ze consequent. De leegloop is een feit en draai je niet terug met een eenmalige fooi van BRUTO € 500!
Bert Spierings / Meddwerker SZW Den Haag
Ik hoop dat de bonden zich wat activistischer gaan opstellen. Dus staken totdat er een eerlijke waardering gerealiseerd is. Alles onder de 4 % is achteruitgang. Vacatures worden steeds lastiger om op te vullen. De gemeenten zijn wel kampioen inhuur, wat natuurlijk veel- en veel duurder kost om het eigen personeel normaal te bezoldigen.



Ik heb totaal geen vertrouwen in goede afloop, En vrees iets van 1 % en dan ook ook nog met ingang van 01-08-2021. Tenzij er echt acties worden gevoerd
Alex / gemeenteambtenaar
Als de VNG niet over de brug komt, raakt goed werkgeverschap ook in het geding. Op dit moment stel ik mij erg loyaal op. Meer werken dan mijn contracturen, spoedklussen oppakken in het weekend etc. Zo met mij vele collega's die erg gemotiveerd zijn om klussen van ex-collega's op te vangen omdat vele posities vacant blijven. Onze loyaliteit zal niet oneindig zijn als wij niet de waardering ervoor krijgen die wij verdienen. De starre opstelling van de VNG doet wel afbreuk aan mijn motivatie.
Advertentie