of 64231 LinkedIn

‘Stakingen gemeenteambtenaren lijken onvermijdelijk’

De overheidsvakbonden stellen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als werkgever een ultimatum: voor 11 oktober met een loonbod van 3,5 procent komen, zo niet dan dreigen er werkonderbrekingen en stakingen.Dat ultimatum hebben de vakbonden FNV, CNV en CMHF vanmiddag gesteld na afloop van een online-demonstratie van gemeenteambtenaren voor het VNG-kantoor in Den Haag.

De overheidsvakbonden stellen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als werkgever een ultimatum: voor 11 oktober met een loonbod van 3,5 procent komen, zo niet dan dreigen er werkonderbrekingen en stakingen.

Dat ultimatum hebben de vakbonden FNV, CNV en CMHF vanmiddag gesteld na afloop van de online-demonstratie van gemeenteambtenaren voor het VNG-kantoor in Den Haag.

 

Versobering

Behalve een structurele loonsverhoging van 3,5 procent, eisen ze een minimumloon van 14 euro bruto per uur,  geen versobering van de arbeidsongeschiktheidsregeling en een goede vitaliteitsregeling voor jong en oud. De VNG krijgt tot 11 oktober de tijd om op de eisen in te gaan. ‘Anders zijn acties onvermijdelijk’, aldus de bonden.


Koopkrachtverlies
Marieke Manschot, bestuurder FNV Overheid: ‘De werkgever biedt een loonsverhoging van 0,5 procent, die beduidend lager is dan de inflatie. Dat doet geen recht aan de inzet van de medewerkers. De boa’s, vuilophalers, de GGD-medewerkers en al die andere gemeenteambtenaren van wie, ook al voor coronatijd, veel wordt gevraagd, worden als dank geconfronteerd met een enorm koopkrachtverlies.’

 

Actiebereidheid
Nederland telt ongeveer 170.000 gemeenteambtenaren. Zo’n 17.000 van hen tekenden tot nu toe een petitie voor een betere cao en zo’n 3.000 medewerkers deden vandaag mee met de online demonstratie.

De afgelopen maanden zijn door de FNV verschillende bijeenkomsten met leden en niet-leden georganiseerd. Daaruit bleek dat veel werknemers verontwaardigd zijn over het bod van hun werkgever. De actiebereidheid zou groot zijn. Manschot sluit werkonderbrekingen en stakingen voor kortere of langere duur niet uit. ‘En de werkgever moet dan niet zeggen dat dat in deze tijd niet verantwoord is. Ze vragen enorm veel van hun medewerkers, maar als het om waardering gaat geven ze niet thuis’, aldus de FNV-onderhandelaar.

  

Coronacrisis
De cao-onderhandelingen van de FNV, CNV en CMHF met de VNG zijn gestart in november 2020. Na zes keer met elkaar om tafel te hebben gezeten liepen de onderhandelingen op 19 februari vast. Het argument van de VNG dat er geen geld is vanwege onder meer de decentralisatie van de jeugdzorg en door de coronacrisis, is volgens Manschot onzin. ‘De gemeenten worden hiervoor voor een groot deel gecompenseerd.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerben op
0,12% voor 2021 en zelfs dat percentage nog niet met terugwerkende kracht. Leve de Rijkscao ruim 2% voor onze bestuurders!

Door Alex (gemeenteambtenaar) op
Als de VNG niet over de brug komt, raakt goed werkgeverschap ook in het geding. Op dit moment stel ik mij erg loyaal op. Meer werken dan mijn contracturen, spoedklussen oppakken in het weekend etc. Zo met mij vele collega's die erg gemotiveerd zijn om klussen van ex-collega's op te vangen omdat vele posities vacant blijven. Onze loyaliteit zal niet oneindig zijn als wij niet de waardering ervoor krijgen die wij verdienen. De starre opstelling van de VNG doet wel afbreuk aan mijn motivatie.
Door Gerben op
Vraag me af wiens adviseur dit is? Heeft de Wnra gemist! Net als de voortdurende vrije loonval en kaalslag arbeidsvoorwaarden bij de gemeenteambtenaren.
Door Tom (Gemeenteambtenaar) op
@A.Molenaar, Minder hard te werken? Dat is iets wat je als ambtenaar keer op keer te horen krijgt maar er is helemaal niets van waar. Maar je hebt er zelf blijkbaar nooit gewerkt, dan had je dat wel geweten.
Door A.Molenaar (Adviseur) op
Niet zo mekkeren. Als ambtenaar hoef je ook veel minder hard te werken voor een fikse bak met geld. Ontslag hoef je ook echt nooit om te vrezen.

Als je meer wilt verdienen ga je maar ergens anders werken.
Door Bert Spierings (Meddwerker SZW Den Haag) op
Ik hoop dat de bonden zich wat activistischer gaan opstellen. Dus staken totdat er een eerlijke waardering gerealiseerd is. Alles onder de 4 % is achteruitgang. Vacatures worden steeds lastiger om op te vullen. De gemeenten zijn wel kampioen inhuur, wat natuurlijk veel- en veel duurder kost om het eigen personeel normaal te bezoldigen.

Ik heb totaal geen vertrouwen in goede afloop, En vrees iets van 1 % en dan ook ook nog met ingang van 01-08-2021. Tenzij er echt acties worden gevoerd
Door Gerben op
Er komt al tijden geen loon bij! De enige verhoging in 2018 kwam nog geeneens in de buurt van de andere overheden. Het werken bij de gemeenten moet weer aantrekkelijk worden hoor je dan weer roepen door een passante omdat ze in beeld komt. De raden slapen ook. FC inhuur is een must en kost de inwoner 2,2 keer zoveel en laat vaak brokken achter. Het is en blijft een schandalige werkgever. Geen waardering en ook geen loon naar werken daarin zijn ze consequent. De leegloop is een feit en draai je niet terug met een eenmalige fooi van BRUTO € 500!
Door Mandy (gemeenteambtenaar) op
Helemaal eens met HD. Ik roep dat al jaren. Altijd een grote mond, de bond doet niks. Maar wel altijd de salarisverhogingen opstrijken. Dat vindt men dan weer normaal. Net zo normaal als dat de vuilnismannen/vrouwen
de zaak moeten redden. Van mij mag alles plat, behalve de begraafplaatsen en de sociale diensten.
Door HD (bijna met pensioen) op
Voor mij is het spel bijna over na jarenlang in de medezeggenschap te hebben gewerkt als vakbondslid.
Wat mij telkens weer tegenviel was de laksheid van mijn collega's. Geen vakbondslid, te laf om de kop boven het maaiveld uit te steken, achterover leunen en de door vakbonden bevochten zaken opstrijken.

Ik ben er de laatste jaren compleet anders over solidariteit gaan denken. Vakbonden bevecht werkgever uitsluitend voor je eigen leden. Als er voor de meelopers ineens risico op geen loonsverhoging is zullen het aantal leden explosief groeien. Vakbonden raak de meelopers en zelfregelaars waar het pijn doet, in de portemonnee!
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
@Pietje: Welke goud omrande CAO? Als dat al ooit zo was dan is dat lang geleden. Inmiddels zijn we links en rechts gepasseerd en is het slechts nog een fabel dat ambtenaren zo'n geweldige CAO hebben.
Vakbonden zijn passé? Helaas denken te veel mensen dat ze het zelf wel kunnen regelen met een rechtsbijstandverzekeringetje. Maar wanneer het er op aan komt komen ze echt bedrogen uit. Maar belangrijker verzekeringen zitten niet aan de onderhandelingstafel
net zomin als de "mensen die voor zichzelf opkomen". Helaas zien te weinig mensen het nut van vakbonden in da's waar. De individualisering eist zijn tol, tot genoegen van werkgevers, want je zag de angst bij Bezos toen zijn medewerkers zich wilden verenigen in een vakbond. Eerlijke verdeling van geld en middelen is actueler dan ooit, af en toe een Robin Hood is leuk, maar samen staan we echt sterker. Dus leve de vakbond, harder nodig dan ooit!

Vacatures

Van onze partners