of 61869 LinkedIn

Stadsdelen tonnen kwijt aan wachtgeld

De zeven stadsdelen in Amsterdam betalen momenteel gezamenlijk bijna 300.000 euro wachtgeld per maand. Dat gaat naar 53 oud-bestuurders. Zij maken geheel of gedeeltelijk gebruik van de regeling voor voormalige politici die nu zonder werk zitten.
7 reacties
De zeven stadsdelen in Amsterdam betalen momenteel gezamenlijk bijna 300.000 euro wachtgeld per maand. Dat gaat naar 53 oud-bestuurders. Zij maken geheel of gedeeltelijk gebruik van de regeling voor voormalige politici die nu zonder werk zitten.

West
Dat blijkt uit eigen onderzoek waar Het Parool zaterdag over publiceerde. De krant verkreeg deze informatie met behulp van de Wet openbaarheid van bestuur. Het stadsdeel West is het meeste geld kwijt aan wachtgeld: bijna 90.000 euro voor zeventien voormalige stadsdeelvoorzitters of -wethouders. De stadsdelen Noord en Zuidoost hebben allebei twee oud-bestuurders die wachtgeld krijgen. Zij staan daarmee onderaan de lijst.

Fusie

Een van de belangrijkste oorzaken dat zoveel politici wachtgeld krijgen, is de fusie van Amsterdamse stadsdelen eerder dit jaar. Voorheen had de hoofdstad veertien 'deelgemeenten', nu nog maar zeven. Daardoor nam het aantal bestuurders af van 49 naar 35.

Een andere oorzaak is dat er enkele maanden geleden gemeenteraadsverkiezingen waren. Toen moesten veel politici plaatsmaken voor nieuwe bestuurders.

Loopbaanbegeleiding

Verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg van de gemeente Amsterdam wil het grote aantal personen dat wachtgeld krijgt terugdringen, zo laat zijn woordvoerder in een reactie weten. Zo moet er verplichte loopbaanbegeleiding komen. Sommigen zouden aan de slag kunnen binnen de gemeente voor tijdelijke opdrachten. Die zouden dan moeten dienen als opstap naar regulier werk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door piet brontsema (org. adviseur) op
zo leer je echt je vertegenwoordigers kennen,gewoon een baan nemen er is werk zat.
Door Karel (ambtenaar) op
Als bestuurder namen ze altijd anderen de maat. Desnoods korten op uitkeringen als mensen geen vrijwilligerswerk willen doen.
Ik ben benieuwd hoeveel van deze lieden zinnig bezig zijn en serieus aan het solliciteren zijn. Zo is er ene Dick Jansen in Oud-West die veel op vakantie gaat, momenteel - op wachtgeld.
Door bas (logicus) op
Voor de duidelijkheid wil ik opmerken dat er een significant verschil is tussen wachtgeld en bijstand ontvangers.
Bijstand = voornamelijk laaggeschoold// wachtgeld = veelal hoger geschoold.
Bijstand = ondervind veel concurrentie o.a. uit de massa immigratie(meestal laaggeschoold of zelfs ongeschoold)// wachtgeld = heeft relatief weinig concurrentie en ondervind geen enkele druk vanuit de immigratiegroepen op de arbeidsmarkt.
Bijstand = voornamelijk keuze uit vuil,vies saai, eentonig, vervelend en soms risico werk voor een laag salaris// wachtgeld = keuze uit leuk, leuker, goed betaald en zeer goed betaald werk.
Bijstand= moet verplicht ook werk accepteren dat onder zijn werkelijk niveau ligt(sollicitatieplicht)// wachtgeld = heeft de vrije keuze om zelfs boven zijn niveau te zoeken(geen sollicitatieplicht).
M.a.w. voor een bijstandsontvanger is het vele malen moeilijker om een passende betrekking te vinden dan voor een wachtgeld ontvanger.
Iemand met wachtgeld moet gezien zijn opleiding, ervaring en staat van dienst in staat zijn om binnen afzienbare tijd een nieuwe betrekking te vinden. Als dit niet lukt binnen enkele maanden (drie of vier) dan is deze wachtgeld ontvanger over het algemeen misbruik aan het maken van de regeling.
Dat zegt niet allen wat over de integriteit van de door het volk gekozen bestuurders maar ook over de kiezers die op deze zelf verrijkende bestuurders gestemd hebben.
Men weet het maar gaat gewoon door.
Door florinus op
Ach, die stadsdelen zijn ooit ingesteld om een enorme hoop PvdA' ers aan een openbare functie te helpen. Nu draait de belastingbetaler op voor hun wachtgeld.

Niemand in A is ooit gevraagd of zij stadsdelen wilden hebben. De ambtelijke deconcentratie was prima, want dat bracht dienstverlening naar sommige wijken, maar al die derderangs politici die baasje gingen spelen over wijken van 20.000 inwoners.... ik heb er nooit in geloofd. Ik heb dan ook nooit gestemd bij de stadsdeelraadsverkiezingen.

Wat merkte A van al die bestuurders: wel, dat er mannetjes kwamen die alle straatnaambordjes gingen voorzien van nieuwe wijkaanduidingen. Bij de eerstvolgende fusie kwamen die mannetjes weer terug om die bordjes opnieuw aan te passen. Zo zijn er straten in Oud-Zuid, waar eerst een ijverige schilder het woordje 'oud' heeft overgeschilderd (omdat de stadsdeelraad 'zuid' heette), een paar jaar later daar weer het woordje 'oud' overheen hebben geschilderd en nu heet het stadsdeel weer 'zuid', dus wie weet komen die schilders weer.

Wat een walgelijke geldverspilling. En als beloning mogen we al die kneuzen nog wachtgeld gaan betalen, omdat ze 'wachten op een baan'. Wachten op een baan? Komen die dan voor deze types uit de hemel vallen?
Door Wieweet op
Wachten op een baan is sowieso nooit goed.
Niemand komt je een baan aanbieden, daar zal je zelf actief naar moeten zoeken.
En de bijstandtrekkers daar praten we maar niet eens over, daar wordt iedereen in dit land doodziek van.
Door Armand op
Hallo Sjoerd
Zou je je oplossing ook kunnen opleggen aan die lieden die jaren in de bijstand zitten en bij mooi weer met kratten pils voor de deur zitten te zuipen? De wachtgelders wachten ergens op een baan, die bijstandtrekkers wachten alleen nog op de uitkering, huursubsidie, zorgtoeslag enz.enz..
Door Sjoerd op
Misschien is het een ideen om deze lieden tijdelijk in te delen bij de plantsoenendienst of stadsreiniging. Moet je kijken hoe snel ze weer werk hebben gevonden. Work first!

Vacatures

Van onze partners