Advertentie

Stadsdeel krijgt Wob-ambtenaar na faux-pas

Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is op de vingers getikt door de gemeentelijke ombudsman, omdat het veel te laat reageerde op een Wob-verzoek. Een Wob-ambtenaar moet voor beterschap zorgen.

09 november 2012

Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is door de gemeentelijke ombudsman op de vingers getikt, omdat het veel te laat antwoordde op een Wob-verzoek. Een Wob-ambtenaar moet dat voortaan voorkomen.

Niet voortvarend, geen fair play
'De onderzochte gedragingen zijn in strijd met het vereiste van voortvarendheid en het vereiste van fair play', oordeelt de ombudsman in zijn rapport. Het “Actiecomité Plein Allebé Ja!” diende eind mei 2011 een Wob-verzoek in bij het stadsdeel om informatie te ontvangen voor een juridische procedure bij de Raad van State over de vernieuwing van het August Allebéplein in Nieuw-West. Vier maanden en twee rapellen later had hij nog niets gehoord en schakelde hij de ombudsman in.

Stadsdeel verhinderde proceduremogelijkheden
De ombudsman benadrukt dat de man van het actiecomité verwikkeld was in een juridische procedure. ‘Door niet te reageren verhinderde het stadsdeel dat het actiecomité zijn proceduremogelijkheden ten volle zou kunnen benutten', stelt hij in zijn rapport. Het stadsdeel laat desgevraagd weten dat het comité in de zaak bij de Raad van State geen nadeel heeft ondervonden van het te late antwoord van het stadsdeel.

Terechte berisping
‘Maar de berisping is helemaal terecht’, zegt Bien Seffinga, woordvoerder van het dagelijks bestuur van het stadsdeel. ‘Het verzoek is gaan zweven in de organisatie. Daardoor is zo laat gereageerd.’ Eind november stuurt het stadsdeel een deel van de gevraagde informatie. Het comité stuurde nieuwe verzoeken in september en december 2011. Ook daar volgt geen inhoudelijke reactie binnen de wettelijke termijn van acht weken. De ombudsman neemt contact op met het dagelijks bestuur en in februari 2012 krijgt het comité antwoord.

Toch rekening gestuurd
De ombudsman merkt ook nog op dat het stadsdeel aan hem had toegezegd geen rekening te zullen versturen, maar dat de man de rekening van 400 euro voor kopieerkosten en het verrichten van onderzoek wel degelijk ontving. ‘Het was een beetje de Wet van Murphy’, zegt Seffinga. ‘Er gaat iets mis en dat gaat dan door. Natuurlijk was dat niet passend en die rekening hebben we ook teruggetrokken.’ In principe mogen leges gevraagd worden voor kopiëren, maar het stadsdeel heeft hier nog geen beleid voor. ‘En dus berekenen we dat ook niet door.’

Wob-coördinator moet vertraging voorkomen
Het dossier was aanleiding voor het stadsdeel om per januari 2012 een aparte ambtenaar tot “Wob-coordinator” uit te roepen. ‘De VNG heeft de aanbeveling gedaan dat iedere gemeente die moet hebben. Deze ambtenaar kent het proces heel goed. Wij zijn tevreden over hem. We hebben geleerd van onze fout en vinden dit een constructieve en proactieve oplossing om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie