of 65101 LinkedIn

Stabiliteit centraal bij vormen nieuw bestuur Brabant

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Reageer

VVD en CDA, de grootste partijen in de Brabantse Staten, zijn het niet eens over wie deel gaat uitmaken van een nieuw bestuur. De VVD ondersteunt een motie van drie kleine fracties waarin wordt gepleit voor een bestuur zonder de SP, en met D66. Het CDA diende een motie in waarin wordt opgeroepen voor een bestuur zonder D66 en met de SP. De onenigheid sloeg toe vlak nadat verkenners Marja van Bijsterveldt (CDA) en Emile Roemer (SP) vrijdagochtend de Staten hadden bijgepraat over hun advies hoe te komen tot een nieuw bestuur.

Motorblok

Beide verkenners stelden daarbij stabiliteit en het herwinnen van onderling vertrouwen centraal. Beide elementen zijn nodig na twee eerdere bestuurscrises. De twee verkenners adviseren een coalitie waarin CDA en VVD het 'motorblok' vormen, aan te vullen met drie progressieve partijen.

 

Lichte voorkeur

Volgens de verkenners zou het motorblok in zee kunnen gaan met GroenLinks en PvdA, aan te vullen met ofwel D66 of de SP. Er bestaat bij de verkenners een lichte voorkeur voor een coalitie zonder D66, mede omdat in dat geval dezelfde coalitie zou ontstaan als waarmee de provincie na de verkiezingen van 2019 van start ging. Een coalitie die in 2020 alweer sneuvelde en vervangen werd door een met Forum voor Democratie, CDA, PVV en Lokaal Brabant. Maar ook deze coalitie ging onlangs onderuit, omdat CDA en VVD de buik vol hadden van de voortdurende afsplitsingen en ruzies binnen FVD, waardoor de meerderheid in de Staten op losse schroeven kwam te staan.

 

Stapje terug

Het was de VVD die de laatste coalitie liet stranden en vervolgens beloofde een stapje terug te doen en anderen het initiatief te laten bij het geven van voorzetten voor een nieuw bestuur. Maar vrijdag trok de VVD het initiatief weer naar zich toe door een motie te steunen die de SP buitensluit. Hoe het nu verder gaat, blijft nog onduidelijk. Commissaris van de Koning Ina Adema schoof het onderwerp door naar het einde van de Statenvergadering, later vrijdagmiddag. Dan moeten de Staten de knoop doorhakken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners