of 61441 LinkedIn

Stabiel bestuur Brabant laat op zich wachten

De kans om snel een nieuwe meerderheidscoalitie in Brabant te vormen is klein. Voor elk denkbare meerderheidscoalitie zijn blokkades opgeworpen. Dat concluderen rapporteurs Peter van der Velden en Alfred Arbouw in hun maandag gepresenteerde rapport ‘Op zoek naar zuurstof’.

De kans om op korte termijn een nieuwe meerderheidscoalitie in Brabant te vormen is klein. Voor elk mogelijk denkbare meerderheidscoalitie zijn blokkades opgeworpen. Dat concluderen rapporteurs Peter van der Velden en Alfred Arbouw in hun maandag gepresenteerde rapport ‘Op zoek naar zuurstof’.

Sleutel

Een minderheidscoalitie of een extraparlementair college zien de meeste partijen niet zitten. Ook voor de vorming van een geheel nieuwe coalitie gaan de handen niet op elkaar. De rapporteurs roepen de fracties, en de VVD als grootste fractie in het bijzonder, op om snel met een initiatief te komen en de impasse te doorbreken. ‘De VVD is noodzakelijk in iedere meerderheidscoalitie die gevormd moet worden, zij hebben daarmee de sleutel in handen.’

 

Stabiel bestuur

De rapporteurs waren door de huidige vier coalitiepartijen − VVD, D66, GroenLinks en PvdA – aangesteld om de mogelijkheden voor een stabiel bestuur te onderzoeken nadat het CDA uit de coalitie was gestapt. De vier zijn bereid samen door te gaan, maar willen een goede basis voor het provinciale bestuur. De rapporteurs hebben twee keer individueel met alle fracties gesproken. Ook hebben ze met de informateurs en formateurs van vorig jaar gesproken.

 

Twistpunt

Alle fracties voelen de noodzaak om snel tot een goed en stabiele oplossing te komen, maar de partijen weten elkaar niet te vinden om samen tot een oplossing te komen, concluderen de rapporteurs. ‘Men is niet bij machte om een brug te slaan.’ Een grote meerderheid wil een meerderheidscoalitie met een zo breed mogelijk draagvlak. Over hoe die meerderheid moet worden gevormd, is echter het ‘grootste twistpunt tussen de fracties’. Het wordt ‘zeer complex’ om de huidige minderheidscoalitie aan te vullen tot een gedragen meerderheidscoalitie, aldus de rapporteurs.

 

Overheersen debat

Een stabiel provinciaal bestuur is echter hard nodig, benadrukken zij in hun rapport. ‘Het dossier natuur, landbouw en milieu (inclusief stikstof) legt een ongekende druk op de politiek. Deze dossiers drukken zo’n stempel op de Brabantse politiek, dat ze het hele debat overheersen. Dit terwijl er ongelooflijk veel te doen is op andere terreinen van beleid. Men moet elkaar vinden, want er staan belangrijke onderwerpen op stapel.’ Naast natuur, landbouw en milieu zijn dat onder meer mobiliteit en economie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ben (jurist) op
@Bas, correcte correctie. Een snel getikt bericht van mijn hand met bijbehorende taalfouten. En meneer De Vries; is dat niet het probleem; die weigering om met elkaar in discussie te gaan. Ik kwalificeer dat als hautain en ondemocratisch. Elkaars standpunten moet je op de korrel nemen, niet de persoon. Uitsluiting of zelfs agressie is contraproductief.
Door Bas (jurist) op
@ Ben: het voltooid deelwoord 'gebeurt' schrijven we natuurlijk met een 'd'. Verder is 'een exceptionele groep' enkelvoud, dus is het een groep 'is' en 'zorgt'.
Door de vries (Ambtenaar) op
@ Ben: Rascist, racist...helemaal gelijk. Maar voor het overige: ik ga niet in discussie met FVD aanhangers. Heeft geen nut. Uit de inhoud van uw reactie maak ik op dat u aanhanger bent van FVD. Met u ga ik dus niet in discussie. Ik zie graag een reactie van een CDA aanhanger tegemoet.
Door Ben (jurist) op
De heer De Vries moet eerst maar eens het woord 'racist' leren spellen voordat hij een reactie achterlaat. Dat de Volkskrant Baudet een racist noemt is van nul en generlei waarde. De Volkskrant is net als de rest van de mainstreammedia de Pravda van de gevestigde orde. En de gevestigde orde is volledig geradicaliseerd en probeert partijen die weer gezond verstand en goed beleid voorstaan verdacht te maken met allerlei dooddoeners. Meneer De Vries wil kennelijk democratische partijen uitsluiten met een cordon sanitair dat zeer ondemocratisch is. En heel simpel; er is geen stikstofprobleem. En last but not least 'Marokkanen zijn geen ras' maar een bevolkingsgroep. En over die tweet kan niemand het laatste woord hebben want niemand weet vooralsnog wat er echt gebeurt is. En helaas hebben Marokkanen een imago probleem, allereerst door de exceptionele groep Marokkanen die op allerhande manieren voor overlast en criminaliteit zorgen. Daar hebben ze de heer Baudet niet voor nodig dat doen de rotte appels in de Marokkaanse gemeenschap zelf al. En daar moeten alle Marokkanen die van goede wil zijn onder lijden. Ik zou bijna president Trump citeren; they're bringing drugs, they're bringing crime and some I assume are good people ;)
Door de vries (ambtenaar) op
Het CDA heeft inmiddels aangegeven wel met het FvD in zee te willen gaan. Waar de liefde voor de boerenstand al niet toe kan lijden. Liever met een partij in zee die onder leiding staat een leider die blijk geeft van 'onversneden rascisme' (kwalificatie van de Volkskrant nav de tweet over de kaartjescontrole) dan een stikstofbeleid uitvoeren dat wél in overeenstemming is met wet en regelgeving die door de TK zijn vastgesteld. Datzelfde FvD heeft al eerder aangegeven dat er geen stikstofprobleem is.