of 59082 LinkedIn

Staatssecretaris wijst gemeenten op deadline e-factureren

Gemeenten die na de AVG-deadline misschien even dachten bij te kunnen komen, mogen weer aan de bak voor een nieuwe belangrijke datum: binnen 10 maanden moeten alle decentrale overheden elektronische facturen kunnen ontvangen en verwerken. Uit monitorgegevens blijkt dat er nog veel werk ligt:  slechts een klein groepje gemeenten is er momenteel klaar voor.

Gemeenten die na de AVG-deadline misschien even dachten bij te kunnen komen, mogen weer aan de bak voor een nieuwe belangrijke datum: binnen 10 maanden moeten alle decentrale overheden elektronische facturen kunnen ontvangen en verwerken. Uit monitorgegevens blijkt dat er nog veel werk ligt:  slechts een klein groepje gemeenten is er momenteel klaar voor.

Staatssecretaris Knops wil tussenstand 
Staatssecretaris Raymond Knops heeft gemeenten, waterschappen en provincies op de deadline gewezen in een brief. Hij vraagt tevens om een tussenstand van de situatie. De implementatiemonitor, die in te zien is op de website van Expertisecentrum Aanbesteden Pianoo, geeft momenteel echter een weinig rooskleurig beeld. Een grote meerderheid van de gemeenten bevindt zich nog in 'oriënterende fase', slechts een handjevol gemeenten is al gereed. Een klein aantal gemeenten is bezig met pilots. 


Oproep aan lokale overheden

Rijksoverheid moet al sinds januari 2017 voldoen aan de eisen en elektronische facturen kunnen ontvangen en verzenden, binnenkort moeten ook decentrale overheden eraan geloven. Op 19 april 2019 zijn ze via de Aanbestedingswet verplicht om elektronische facturen te ontvangen en verwerken.

Knops wil zoveel mogelijk urgentie voor een tijdige implementatie van e-factureren. Hij hoopt in april in Brussel te kunnen melden dat de gehele Nederlandse overheid e-facturen kan ontvangen en verwerken. In zijn brief roept hij lokale overheden op om een actuele stand van zaken en toelichting op de planning te geven aan het programmabureau e-factureren. De tussenstand wordt op 12 september 2018 gepresenteerd. 


Urgentie neemt toe 

De ongerustheid over de deadline stijgt langzaam. Eind 2017 schreef de VNG in een ledenbrief dat de urgentie om e-factureren te implementeren in gemeentelijke organisaties toeneemt. Gemeenten moeten nu voorzieningen gaan treffen om tijdig te voldoen aan de verplichting, zo schreef de organisatie in de brief.  Er waren volgens VNG technisch geen drempels meer om e-factureren mogelijk te maken. De VNG adviseerde destijds gemeenten niet te wachten tot de wetgeving een feit is, maar al snel de nodige stappen te zetten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.