of 58952 LinkedIn

Staatssecretaris op huisbezoek bij Fred Spijkers

1 reactie
Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie, CDA) is woensdagavond op huisbezoek geweest bij klokkenluider Fred Spijkers in Culemborg.

Positief
Volgens Spijkers ging het om ‘een kennismakingsgesprek’. Hij wil niet zeggen wat hierin aan de orde is geweest. Spijkers noemt het ‘positief’ dat de staatssecretaris persoonlijk met hem in gesprek is gegaan. Het bezoek heeft volgens de klokkenluider bijna tweeënhalf uur geduurd. ‘En ik stel vast dat er binnen het kabinet kennelijk iets is veranderd, want minister Van Middelkoop zei vorig jaar zomer nog dat er geen probleem was met Spijkers en dat de zaak allang was opgelost’, zegt de klokkenluider.

 

Goed gesprek
SP-Tweede-Kamerlid Krista van Velzen, die het gesprek bijwoonde, spreekt van een ‘informele, vertrouwelijke’ ontmoeting. Volgens haar is het gesprek ‘naar ieders tevredenheid’ verlopen. Van Velzen: ‘Ik had aan de staatssecretaris gevraagd of hij op bezoek wilde gaan bij Fred Spijkers, en het siert hem dat hij dit nu ook heeft gedaan. Het was een goed gesprek, en ik ben er erg blij mee dat de staatssecretaris deze beweging heeft gemaakt.’

 

Afrondend stadium
Van Velzen en FNV-voorzitter Agnes Jongerius zijn al geruime tijd met De Vries in onderhandeling om de problemen rond Fred Spijkers op te lossen. Een woordvoerster van de staatssecretaris zei eerder deze week tegen Binnenlands Bestuur dat de besprekingen ‘in een afrondend stadium’ zitten en dat er ‘op korte termijn’ een brief naar de Tweede Kamer gaat. Van Velzen: ‘We zijn er nog niet helemaal uit.’

 

Gevecht
Fred Spijkers is sinds 1984 met de staat in gevecht. Hij was bedrijfsmaatschappelijk werker bij Defensie, en weigerde om de weduwe van de bij een mijnongeval verongelukte beproevingsambtenaar te vertellen dat haar man door eigen onvoorzichtigheid om het leven was gekomen. In werkelijkheid waren er al lange tijd technische problemen met dit type mijn, waardoor in 1983 ook al zeven dienstplichtig militairen waren verongelukt.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door W. Wilkens op
Nu al op bezoek?