of 59318 LinkedIn

Staatssecretaris keurt Amsterdamse asielplannen af

De plannen van het nieuwe college van Amsterdam om illegalen op te vangen zijn 'onverstandig'. De plannen gaan niet alleen in tegen het kabinetsbeleid, maar zijn mogelijk ook in strijd met wet- en regelgeving, zegt staatssecretaris Mark Harbers (Immigratie).
3 reacties

De plannen van het nieuwe college van Amsterdam om illegalen op te vangen zijn 'onverstandig'. De plannen gaan niet alleen in tegen het kabinetsbeleid, maar zijn mogelijk ook in strijd met wet- en regelgeving, zegt staatssecretaris Mark Harbers (Immigratie).

Uitzichtloosheid verlengd 
Harbers wijst op het Amsterdamse voornemen om uitgeprocedeerde asielzoekers zonder papieren in deze opvang aan het werk te zetten. Dat mag niet, waarschuwt de staatssecretaris. Hij kijkt sowieso met argusogen naar de opvangplannen, omdat die volgens hem 'de uitzichtloosheid van het illegale bestaan in Nederland alleen maar verlengen'.

 

Aantrekken van illegale asielzoekers  

De VVD-staatssecretaris waarschuwt dat Amsterdam riskeert illegale asielzoekers uit andere delen van Nederland aan te trekken. 'Als je een open opvang creëert waar je zonder voorwaarden vooraf je illegale verblijf kunt verlengen, dan kunnen u en ik wel bedenken wat voor een uitwerking dat zal hebben op mensen van elders die weigeren Nederland te verlaten.'

 

'Ongedocumenteerden' te lieflijk 

Hij vindt het ook niet in de haak dat het college van GroenLinks, D66, PvdA en SP spreekt van 'ongedocumenteerden'. ,,Dat klinkt een beetje lieflijk, van: het is een beetje buiten hun schuld. Maar als mensen willen terugkeren kunnen we morgen aan de slag om die mensen van reispapieren te voorzien. En dan is er ook opvang in afwachting van hun terugkeer.''

 

Alleen nog plannen

Harbers 'wacht nu eerst maar eens af'' of het nieuwe stadsbestuur de gewraakte plannen ook omzet in beleid. Te zijner tijd denkt hij het hoofdstedelijke college wel over hun meningsverschillen te spreken. Op ingrijpen van het kabinet wil hij al helemaal niet vooruitlopen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Op zichzelf heeft Harbers natuurlijk gelijk, maar het Rijk/de desbetreffende politici hebben zelf ook een pak boter op het hoofd want uitgeprocedeerde asielzoekers behoren uit het land te worden gezet en in dat opzicht faalt het Rijk aan alle kanten. Wie is ook al weer verantwoordelijk? Harbers dus!
Door Broadcaster op
Ook mij lijkt me dit een typisch geval van wie betaalt bepaalt.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Ook Amsterdam is als gemeente voor 70-80% afhankelijk van Haagse subsidies, dus het lijkt me verstandig dat Den Haag zijn subsidie en handen terug trekt van gemeenten die zich volstrekt illegaal gedragen. Dan plegen Amsterdammers maar een coup tegen deze misdadige elementen in de gemeenteraad.