of 62284 LinkedIn

Spookraadslid blijft in raad Amersfoort

GroenLinks zegt al anderhalf jaar met Özcan in gesprek te zijn geweest over zijn afwezigheid en het te betreuren dat hij nu verder gaat als eenmansfractie.

Het Amersfoortse “spookraadslid” Mustafa Özcan stapt uit de fractie van GroenLinks, maar blijft als eenmansfractie in de raad. GroenLinks vindt zijn vertrek jammer en onnodig.

Spookraadslid
Özcan zit al tien jaar in de Amersfoortse politiek. Hij trad na een paar jaar als eenmansfractie te hebben geopereerd toe tot de fractie van GroenLinks. In 2006 en 2010 werd hij herkozen. Hij heeft een breed draagvlak onder de allochtone bevolking van de oude en nieuwe wijken. Vanaf september 2010 kwam hij mede door een 50 procentbaan in het buitenland nauwelijks nog naar raadsvergaderingen en kwam hij bekend te staan als spookraadslid.

Verstoord
Hij zegt in een reactie per mail dat het inmiddels duidelijk mag zijn dat de verhoudingen tussen hem en de rest van de fractie behoorlijk verstoord zijn en dat hij daarom per direct uit de fractie GroenLinks is gestapt en verder zal gaan onder de naam Lijst Özcan. Hij heeft er verder geen behoefte aan zich voor deze beslissing nader te verklaren of deze nader toe te lichten.

Verantwoordelijk
De fractie en het bestuur van GroenLinks zeggen anderhalf jaar met Özcan in gesprek geweest te zijn over zijn afwezigheid en het te betreuren dat hij nu verder gaat als eenmansfractie. Volgens fractievoorzitter Hiske Land is het jammer en onnodig, maar kon de fractie weinig doen aan de situatie. ‘Het is ook een kwestie van hoe verantwoordelijk je bent ten aanzien van je fractie, de raad en je achterban. Als je gekozen bent als raadslid, moet je dat ook waarmaken of een oplossing vinden voor je afwezigheid.

Sluipend
Land spreekt van een sluipend proces dat uiteindelijk door de oplopende druk geculmineerd is in het vertrek van Özcan. ‘Eerst is hij een paar maanden in het buitenland en dan een halfjaar. Hij wilde zich niet laten vervangen en wij wilden hem toch de kans geven om te doen wat hij wilde doen. Uiteindelijk wordt de motivatie minder. Na weer een halfjaar kreeg hij afgelopen oktober last van zijn rug. Dat is nog niet over.’

Motie
De druk werd onlangs versterkt door een aangekondigde motie van andere partijen in de Amersfoortse raad die in algemene termen zegt dat een raadslid zijn taken serieus moet nemen. ‘Wij zouden die motie aanstaande dinsdag steunen. Er zou dan een moeilijke situatie ontstaan. Maar ik laat hem graag de eer zelf te vertrekken.’ 


Eergevoel
Land vindt de mogelijkheid om uit de fractie te stappen en in de raad te blijven slecht geregeld. ‘Ook financieel gezien. Het is goed dat er veiligheidskleppen zijn die het niet te gemakkelijk maken iemand uit de fractie te zetten, maar dit is het andere uiterste.’ Ze vertelt dat motivatie, eergevoel en achterban allemaal een rol spelen in het proces met Özcan. ‘Het zou ontzettend goed zijn als hij hier dinsdag gewoon is.’

Machteloos
De Amersfoortse raad (39 zetels) bestaat nu uit twaalf fracties, waaronder drie eenmansfracties. Land: ‘Vreselijk. Er zit geen sanctie achter het opgeven van een zetel. Ik vind dit een zorgelijke ontwikkeling en ga nadenken of ik een aanzet kan geven hier toch iets aan te doen, want je staat toch behoorlijk machteloos.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bond (Adviseur) op
Ik zou het er voor doen, niet op m'n werk komen en toch 80% betaald krijgen. Zo iemand moet eruit geknikkerd worden en zijn onterechte salaris terugbetalen.
Door Jakov op
Heeft Wanda het spookraadslid niet meegeteld?
Door Hans (gemeente-ambtenaar) op
@ Wanda Dijkstra: waarom de toevoeging? In het artikel staat toch ook dat het om 39 zetels gaat?
Door Erik van Loon (bestuursadviseur) op
Nu maar hopen dat zijn achterban ook de conclusie trekt dat hij hen niet goed vertegenwoordigt.
Door Wanda Dijkstra (Voorzitter PvdA Amersfoort) op
De Amersfoortse gemeenteraad telt 39 zetels. Een oneven aantal, zoals overal.
Door Jan op
De raad kan hier - zij het weinig - toch wel iets aan doen: tot 20% van de raadsvergoeding kan afhankelijk gemaakt worden van het bijwonen van raadsvergaderingen (art. 4 Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden). Het zou wenselijk zijn als dat koninklijk besluit zodanig wordt gewijzigd dat dit percentage tot 100% verhoogd mag worden. Dat zal spookraadsleden leren!