Advertentie

Spookburgers krijgen boete

Mensen die ten onrechte geen informatie verstrekken over vertrek uit Nederland, zogenoemde spookburgers, kunnen straks tot 325 euro boete krijgen. Dat maakte minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) dinsdag bekend.

30 november 2011

Mensen die ten onrechte geen informatie verstrekken over vertrek uit Nederland, zogenoemde spookburgers, kunnen straks tot 325 euro boete krijgen. Dat maakte minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) dinsdag bekend.

Geen kwaad
Het kabinet vindt het onwenselijk dat gemeenten te maken hebben met onjuiste registraties en onnodig onderzoek naar burgers die onvindbaar zijn. De meeste spookburgers hebben overigens helemaal geen kwaad (als fraude) in de zin. Ze weten vaak niet dat ze verplicht zijn zich uit hun gemeente uit te schrijven.

2013

De boete kan waarschijnlijk vanaf 2013 worden geheven. Dan moet het wetsvoorstel Basisregistratie Persoonsgegevens namelijk in werking zijn. In de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens kan dan ook een code worden opgenomen waaraan alle instanties kunnen zien dat er een onderzoek loopt naar het adres van een burger.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / sr. adviseur
Als je niet weet waarheen iemand is vertrokken doordat hij/zij dat niet heeft doorgegeven, hoe dacht Donner dan die m.i. weer te hoge boete, dan te innen? Zal dus meer kosten dan het oplevert en tegen de tijd dat iemand zich weer in Nederland vestigt is de boete al verjaard. Donner zal wel nooit van een voorlichtingscampage hebben gehoord om de mensen er op te wijzen dan men zich bij vertrek naar het buitenland moeten laten uitschrijven. Geef een brochure mee als een nieuwe paspoort of nieuw indentitietisbewijs wordt verstrekt. Veel minder bureacratisch, vriendelijker en past in de met de mond beleden deregulering.
Niek / jurist
Donner heeft al eerder bewezen nogal buiten de samenleving te staan en doet er nog een schepje bovenop. Zo'n boete is voor 10% van de gevallen effectief maar komt bij de rest niet aan. Bovendien zijn er praktische inningsproblemen.

Veel beter is om het beheer van de Basisregistraties goed te faciliteren (dus een pot geld beschikbaar stellen voor handhaving).
Judith / zus van een gehandicapte vrouw
Ik ben ook een tijdje spookburger geweest. Keurig uitgeschreven uit gemeente A, ingeschreven bij gemeente B, maar ze hadden mijn verhuizing verkeerd verwerkt. Het heeft een paar jaar geduurd voordat ik erachter was waarom er zoveel mis ging.
Advertentie