of 58952 LinkedIn

Spijkers krijgt geen inzage in volledig persoonsdossier

Spijkers, die een lange strijd voert tegen Defensie als klokkenluider, krijgt geen inzage in zijn volledige personeelsdossier. Dat heeft de RvS beslist.
13 reacties

Klokkenluider Fred Spijkers krijgt geen volledige inzage in zijn personeelsdossier bij Defensie. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist. Spijkers was naar de raad gegaan omdat hij alle stukken over zichzelf wilde hebben.

Persoonlijke aantekeningen ambtenaren
Defensie had hem wel al onderdelen van het dossier gegeven, maar weigerde sommige stukken te laten zien. Het zou gaan om onder meer concepten en persoonlijke aantekeningen van bestuurders en ambtenaren.

Jarenlange strijd
Spijkers onthulde in 1984 als bedrijfsmaatschappelijk werker dat de krijgsmacht ondeugdelijke mijnen gebruikte, die leidden tot de dood van een instructeur. Die onthulling kostte hem zijn baan. Na een jarenlange en moeizame strijd tekenden Spijkers en Defensie in 2002 een overeenkomst. Hij kreeg een schadevergoeding, een koninklijke onderscheiding en een excuusbrief van Defensie.


Hof van Justitie

De Raad van State vindt dat Spijkers niet aannemelijk heeft gemaakt dat dat er zich nog meer gegevens over hem in het Nationaal Archief bevinden. Spijker liet weten hoogstwaarschijnlijk naar het Europees hof van Justitie te stappen. Hij moet dat nog overleggen met zijn advocaat.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Easymoney (Financiën) op
Hoe groter de overheid, hoe vaker je dit soort dingen hoort. Houd de overheid klein, des te meer vrijheid heeft iedere burger.
Maar iets anders, iedereen zit wel naar dhr. Spijkers te kijken, echter, hebben de slachtsoffers een vergoeding gekregen, en heeft het bedrijf een schadevergoeding betaald? Hoe zit het met de verantwoordelijke in de leiding van het Leger?
Er is iemand dood door schuld. Iemand??
Door Schiphorst (adviseur) op
Hoe zou dat toch komen die kloof tussen bevolking en overheid? Bij defensie lijkt het trouwens wel een ravijn... Triest dat de man nog steeds geen openheid van zaken krijgt. Bewijs dat het in Nederland wel erg meevalt met de gepredikte transparantie.
Door Carola (reaguurder) op
Meer dan schandalig!