Advertentie

Spies blijft bij kopje kleiner maken gemeenteraad

Minister Spies (Binnenlandse Zaken) houdt vast aan het verminderen van het aantal gemeenteraadsleden en wethouders met een kwart. De reductie brengt volgens haar de kwaliteit van het lokale bestuur niet in gevaar. Spies zei dat in de Trendlezing Lokaal Bestuur in Den Haag, georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in samenwerking met Binnenlands Bestuur.

15 maart 2012

Minister Spies van Binnenlandse Zaken houdt vast aan het verminderen van het aantal gemeenteraadsleden en wethouders met een kwart. Ondanks protesten, denkt ze niet dat de reductie de kwaliteit van het lokale bestuur in gevaar brengt.

Trendlezing
Spies deed die uitspraak in de Trendlezing Lokaal Bestuur in Den Haag. De lezing werd voor de tweede keer georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in samenwerking met Binnenlands Bestuur.

Onverantwoord

Spies vertelde de ruim 200 aanwezigen – raadsleden, wethouders en burgemeesters – dat ze bij haar voornemen bleef het wetsvoorstel vermindering politieke ambtsdragers in te dienen. Vanuit de VNG, daarom gevraagd door de CDA-bewindsvrouw,  is er de nodige kritiek op het wetsvoorstel. De koepelorganisatie liet de minister onlangs weten de geplande reductie onverantwoord te vinden, omdat mede door de grote decentralisatieoperaties de verantwoordelijkheden en werkzaamheden voor de raad alleen maar zullen toenemen.

Applaus

Spies denkt dat de vermindering van het aantal lokale bestuurders de besluitvorming en de controle niet zal verslechteren. Deze zal in haar ogen namelijk korter en meer op hoofdpunten zijn, geheel in lijn met de filosofie van de dualisering: aan de ene kant het college en aan de andere kant de raad als vertegenwoordigend, kaderstellend en controlerend orgaan. ‘Ik weet dat dit voorstel niet overal op applaus kan rekenen. Ik begrijp dat ook wel, maar het past in de visie dat de overheid in Nederland toe kan met minder bestuurlijke drukte.’ Om die reden schaft ze ook de deelgemeenten en de Wgr-plusregio’s af en streeft het kabinet naar minder ambtenaren, minder regels, minder bestuurders en minder volksvertegenwoordigers.

Waterschappen

En dat volgens Spies niet alleen gemeenteraden en wethouders. Ook het aantal Statenleden en gedeputeerden en het aantal bestuurders van waterschappen wordt met een kwart verminderd. Ze wees er in de Trendlezing op dat het Rijk is begonnen bij zichzelf waar het gaat om het verkleinen van de overheid: het huidige kabinet heeft geen 27 maar 20 ministers en staatssecretarissen. En binnenkort wordt een Grondwetswijziging ingediend die het aantal leden van de Eerste en Tweede Kamer met een derde moet terugbrengen naar respectievelijk 50 en 100 leden.

Lees hier de Trendlezing van minister Spies.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

De Egel / Burger
Het democratische gehalte zal er niet op vooruit gaan met minder volksvertegenwoordigers. De effectiviteit zal er ook niet op verbeteren. De taak van de volksvertegenwoordiging, of wat er voor doorgaat, wordt nog verder uitgehold onder het mom van effectiviteit en kwaliteit. Nu valt er aan die kwaliteit van het Nederlands bestuur alleen maar te verbeteren. In te leveren is bijna niet meer mogelijk gezien het bestuurlijk niveau in Nederland.

Mevrouw Spies, zet net als haar collega's, voortdurend de bijl in democratische grondbeginselen en principes van de rechtsstaat.

Zij zou de democratie eer aan doen wanneer zij er naar zou streven het aantal bevoegdheden van volksvertegenwoordigers uit te breiden, de macht van de staat zou inperken, de openbaarheid van bestuur bevorderen en het verafschuwde stemmen langs partijlijnen ter beoordeling van voorstellen van bestuurders zou bestrijden. Dan zou mevrouw Spies een pluim verdienen. Nu verdient zij slechts een rotschop.
Willem Kamps
Ik denk dat we ook wel zonder minister van Binnenlandse Zaken kunnen, sowieso de huidige.
Arnold / gemeentemabtenaar
Bij de dualisering zijn de gemeenteraden uitgebreid. Sindsdien heb ik niets gemerkt van een kwaliteitsverbetering door deze uitbreiding. Ik snap dus niet waarom de kwaliteit dan nu af zou nemen bij een vermindering van het aantal raadsleden. In deze tijden van bezuinigen lijkt mij dit een heel redelijke en reele optie.
Sjoerd Visser
Hier in Almelo kunnen we met o.a. dat Fortezzadebacle enkele wethouders en raadsleden missen als kiespijn. Misschien kunnen die alvast het heft in handen nemen en het voortouw kiezen…als voorbeeld dat men niet blijft wachten op die eventuele wetswijziging/beleidswijziging…maar dat men in Almelo alvast gaat proefdraaien. Men is er in Almelo toch zo happig op om haantje de voorste te zijn als het op testen en proefdraaien aankomt? Zoals vorig jaar met die Duitse drugstesten? Dan zou men dat ook moeten doen met wethouders en raadsleden. Het liefst diegenen in de grote partijen die meededen en zonder pardon voorstemden met dat Fortezzadebacle en tegenwerkten bij kritische vragen voor en over dat onderzoek. Dat zal weer evenwicht brengen en waarschijnlijk beter zijn voor het algehele functioneren van de overgeblevenen in de gemeenteraad en in het college. Als die raadsleden en wethouders prijs stellen in mijn amateuristische gedachte over de mensen die ik zou nomineren om het idee in bovenstaand artikel wegens uitermate geschiktheid uit te voeren voor de BROODNODIGE besparingen die Almelo nodig heeft: mail me en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord. U weet waar u mijn emailadres kunt vinden. En let op: het advies is GRATIS…zonder addertjes onder het gras.
Henk Becks / Hoofd Financieel Beleid
De korting van 25% zetels is te weinig. Als de helft van het pluche (ook in de 1e en 2e kamer) verdwijnt, dan functioneert de democratie beter dan nu met al die baantjesjagers. Toen de raadsleden alleen presentiegeld kregen waren ze gemotiveerde idealisten; nu zakkenvullers evenals veel wethouders.
Alfred Blokhuizen
Eigenlijk is dit voorstel het instellen van een kiesdrempel. Zo zullen kleinere partijen buiten de boot vallen. In veel gemeenten zelfs het CDA. Maar veel vaker SGP en CU.



Eerder weder de Provinciale Staten verkleind. Dat heeft geleid tot veel grotere werkdruk, terwijl de beloning niet is aangepast Een Statenlid krijgt zo'n € 1000,- bruto per maand. Daarmee is de beloning lager dan het minimum loon.



Bezuinigen is mooi, maar bezuinigen op de democratie? Ik weet niet of dat wel zo verstandig is. Cynisch gesteld.... Dan kunnen we beter al die parlementen en raden afschaffen. Dan gaat de besluitvorming veel sneller. Controle en stemmen doen we dan wel met Twitter.



Dit soort maatregelen zorgen ervoor dat nog minder mensen bereid zullen zijn om voor de gemeenschap hun nek uit te steken. Het is nu al lastig voor partijen om mensen aan te trekken.
W.Wilkens
Merkwaardig voorstel.

Ik dacht dat de discussie tot heden ging over vermindering van het aantal kamerleden en leden van provinciale staten.

Nu dat kennelijk niet lukt, maar weer eens de gemeenten onder vuur nemen?
Dennis / -
Onbegrijpelijk en onverantwoord dat een minister nog verder wil beknibbelen op het aantal raadsleden. Ik ben zeker voorstander van het beperken van bestuurslagen (bestuurlijke spaghetti), maar raadsleden worstelen over het algemeen met kwalitatieve en kwantitatieve aspecten. Ze zijn met te weinig om kwaliteit te kunnen bieden en als er nog minder raadsleden worden betrokken bij de lokale politiek, is het de vraag of deze mensen niet overbelast raken. Raadslid zijn is geen goed betaalde bijbaan, juist een van de slechtst betaalde (een krantenwijk voor hetzelfde aantal uur verdient beter als je naar euro's kijkt). Met het terugdringen van hun aantal levert de overheid niet alleen een evenwichtig aantal toezichthouders/kaderstellers in, maar zal dit ook ten koste gaan van de kwaliteit ervan. OK, de meeste raden kunnen meer op hoofdlijnen gaan werken, maar dat bereik je niet met het terugdringen van het aantal leden ervan. Geachte minister Spies, u wilt de kloof tussen burger en (lokale) politiek toch niet vergroten?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Eindelijk eens een minister BZ met ruggengraat. Nu zijn ook nog de provincies en het Rijk zelf aan de beurt.
F.W. den Boef / consultant
Reductie van het aantal raadsleden? In grote gemeenten geen probleem. Daar zijn raadsleden genoeg. Maar onverantwoord voor gemeenten met minder dan 100.000 inwoners. Een effectieve gemeenteraad is essentieel voor de lokale democratie. Kleinere gemeenten hebben doorgaans kleinere raadsfracties. Vermindering van het aantal raadsleden zal ertoe leiden dat raadsleden zich met nog meer beleidsterreinen zullen moeten bezighouden De kwaliteit van het raadswerk zal hierdoor nog verder onder druk komen te staan. De toch al precaire balans ("checks and balances") tussen colleges van b&w en de raad raakt hierdoor nog verder verstoord. Colleges zullen minder inhoudelijk weerwerk krijgen vanuit de raad.

Willem Bos / Raadslid
Beste Mw. Spies,

Ik ben het helemaal eens met uw stelling dat Gemeenten tot zo'n 50.000 inwoners met min. 25 %

minder Raadsleden afkunnen, zonder dat dit ten koste gaat van kwaliteit en/of effectiviteit en trek deze

lijn dan door naar de wethouders!

Een verhoging van de vergoeding lijkt mij dan gewenst!
Jan
@Alfred en Dennis. En wéér wordt gesuggeerd dat de vergoeding van statenleden en raadsleden een inkomen zou zijn. Nee, het is een vergoeding voor uren die men minder kan draaien bij de eigen werkgever of als zelfstandige. Niet als een extraatje.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Fred den Boef

Je denkt toch niet dat kleine gemeenten nog een zelfstandige toekomst hebben? In de nabije toekomst moeten we naar gemeenten van minimaal 50.000 - 100.000: dus opschalen die kleine gemeenten.
Insider / ...
10, 20 of 30% reductie van ambtenaren in tijden van massale taakoverhevelingen is geen probleem voor de dames en heren bestuurders en politici. Maar nu zij zelf aan de beurt zijn klinkt het alleen maar och en wee..... Oh ja dualisme is mislukt, de helft van de raad acteert als stemvee. Ook hier ligt nog een mooie bezuinigingskans.
Advertentie