Advertentie

Spanning bij gemeenten rond bezoek Johnson aan Brussel

Terwijl Boris Johnson zijn opwachting maakt in Brussel, kijken lokale en regionale overheden vooral naar de problemen die Brexit bij hen gaat veroorzaken. Het Brexitcompensatiefonds van 5 miljard is er nog niet. Verder werken Nederlandse gemeenten en provincies zich een slag in de rondte om de gevolgen te beperken en ze kijken daarvoor vooral naar het Rijk.

09 december 2020
Boris-Johnson.jpg

Terwijl Boris Johnson zijn opwachting maakt in Brussel, kijken lokale en regionale overheden vooral naar de problemen die Brexit bij hen gaat veroorzaken. Het Brexitcompensatiefonds van 5 miljard is er nog niet. Verder werken Nederlandse gemeenten en provincies zich een slag in de rondte om de gevolgen te beperken en ze kijken daarvoor vooral naar het Rijk.

Argusogen

Het Brexitcompensatiefonds van 5 miljard is in de zomer al afgesproken, zegt een EU-official. Maar sindsdien blijft het stil. Ook is niet bekend of dat geld naar de regio´s gaat of dat verdeling aan de lidstaten wordt overgelaten. Intussen volgen de gemeenten en provincies de Brexit met argusogen. De provincie Zuid-Holland meldt dat ze via de werkgroep Brexit van het Comité van de Regio’s op de hoogte blijft van de onderhandelingen en daar invloed op kan uitoefenen bij ambtenaren van de Europese Commissie. Ook zitten Nederlandse gemeenten en provincies aan tafel met de verschillende ministers en staatssecretarissen om de aandachtspunten van gemeenten en provincies te bespreken.

 

Voorbereiding

Zo is een belangrijk punt voor Zuid-Holland nog steeds transport en logistiek. De zeehavens worden een buitengrens van de EU. De doorstroming van het verkeer rondom het Rotterdamse havengebied heeft daarom bijzondere aandacht, meldt een woordvoerder: doordat er extra douaneformaliteiten komen is er een risico dat er vertraging ontstaat bij de ferryterminals. Verwacht wordt dat vrachtwagens daardoor files veroorzaken op het wegennet en dat bijvoorbeeld versproducten kunnen bederven. ´Wat we hieraan doen ter voorbereiding samen met Rijk en gemeenten is het aanleggen van extra parkeerplaatsen, verkeerscirculatieplannen opstellen en ondernemers er op wijzen wat zij zelf kunnen doen ter voorbereiding.´

 

Impact

Ook over de regionale economie is veel te doen. Het Verenigd Koninkrijk is een van de grootste handelspartners van Zuid-Holland en met name de Randstad heeft veel te winnen of te verliezen bij een goede deal: het gaat om de landbouw, de voedingsmiddelenindustrie, en transport. Ook de visserij in Katwijk, Scheveningen en Stellendam worden geraakt. Provincies en gemeenten hebben aandacht gevraagd voor deze (punten, zowel in Brussel als in Nederland. Of er een deal komt of niet, er zullen significante veranderingen plaatsvinden in de relatie tussen Nederland en het VK. En die zullen impact hebben op Zuid-Holland, zegt een woordvoerder.

 

Thriller

Woensdag spreken de lokale en regionale bestuurders, ook de Nederlandse, met de burgemeester van London, Sadiq Khan. Khan is als Labour policitus tegen de Brexit. Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU,  zou daar ook aanschuiven, maar hij moet met Von der Leyen het bezoek van Johnson doen voor deze thriller die zich de komende dagen afspeelt in Brussel.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bart / zzp bij overheid
Boris maakte er een zooitje van. Zijn belangrijkste adviseur Cummings vertrok ondertussen. De man speelt hoog spel. Zonder gezichtsverlies zou hij hier moeilijk uit komen. We gaan het zien.

Een handreiking voor UK zou autonomie over zeewateren (inclusief visserij) zijn. Daar staat tegenover dat UK moet voldoen aan de Europese normen voor goederen en diensten.



Naast de Britten zou vooral de Nederlandse visserij schade lijden. Of de EU Nederland hiervoor volledig compenseert is onbekend.
Hans / afdelingsmanager
Heb grote bewondering voor deze dappere stap: de Brexit. Liever een kleine baas dan een grote knecht, zoiets!
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@ Ad Random: ik concludeer dat jij gaat dus liever terug naar de status van kleine keuterboer die niets in de melk te brokkelen heeft, dan positief kritisch en constructief gezamenlijk werken aan en in een samenwerkingsverband dat je gezamenlijke (rechtsstatelijke) waarden verdedigt en je welzijn en welvaart verbetert! In dat geval ben je geen kleine baas, maar een kleine knecht.
Advertentie