Advertentie

SP wil lokale journalistiek steunen met een fonds

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil dat er een fonds komt voor journalisten. Het is een slechte ontwikkeling dat er vergaderingen van gemeenteraden zijn waar geen journalist meer bij is. Samenwerking tussen regionale media zou een goede oplossing kunnen zijn.

13 juni 2012

Een gemeenteraad waar geen verslaggever meer bij zit. Voor SP-Kamerlid Jasper van Dijk is het een gruwel. Een mediafonds moet de oplossing bieden. ,,Het gaat erom dat de macht wordt gecontroleerd, ook lokaal en regionaal'', stelt hij. De Tweede Kamer spreekt woensdag over het persbeleid en de media in de regio.

Onafhankelijk
Natuurlijk moeten journalisten wel onafhankelijk blijven als ze gebruik maken van het fonds, stelt Van Dijk. ,,Maar als de kritische journalistiek niet op eigen benen kan staan, dan kan een fonds wel helpen.'' Hij vindt het van belang dat goede verslaggevers ook plaatselijk hun werk kunnen blijven doen. ,,Een domme pers leidt tot domme mensen.''


Gesubsidieerde journalistiek
Een mediafonds kan een goed idee zijn, vindt D66-Kamerlid Boris van der Ham. Maar er zitten wel aardig wat haken en ogen aan. ,,Lokaal is er inderdaad een enorm probleem. Er zijn vergaderingen van gemeenteraden waar echt geen journalist meer bij is'', stelt Van der Ham. ,,Maar met zo'n fonds moet je uitkijken dat het geen gesubsidieerde journalistiek wordt. Dus hoe je de lokale journalistiek het best kunt steunen, is nog een beetje de vraag.''

Meer samenwerken
Maarten Haverkamp, Kamerlid voor het CDA, heeft liever dat lokale en regionale media zichzelf bedruipen. ,,Want met zo'n fonds kom je weer bij de vraag welk medium er dan kritisch is en welk medium niet'', zegt hij. Meer samenwerken is volgens hem een betere oplossing. Een verslaggever van de omroep kan best ook een stukje tikken voor de krant, denkt het Kamerlid. In Den Haag moet er dan wel voor worden gezorgd dat de wet- en regelgeving die samenwerking niet in de weg staat.

Innovatie
Ook Van Dijk vindt samenwerking tussen regionale media een goede oplossing, maar blijft een mediafonds wel nodig. Hij wil verder zorgen dat het Stimuleringsfonds voor de Pers voldoende geld heeft om innovatie in de nieuwsmarkt te stimuleren. In dat potje zat 8 miljoen euro, maar dat gaat dit jaar op meldde het fonds vorige maand.

Stimuleringsfonds voor de Pers
De Kamer evalueert het Stimuleringsfonds tijdens het overleg. Verder staat een onderzoek naar de positie van Nederlandse persbureaus op de agenda en zal er worden gesproken over publiek-private samenwerking op mediagebied.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rob Waaijenberg / Functioneel beheerder
Is het niet beter om te investeren in webcasting van raadsvergaderingen?
Aletta / -
"Een domme pers leidt tot domme mensen.''



Nee, dat is een lekkere slimme opmerking.....:(
Advertentie