of 59281 LinkedIn

SP wil einde wildgroei gemeentelijke persvoorlichters

De SP wil dat het aantal woordvoerders bij het Rijk en gemeenten afneemt en dat het geld dat hieraan wordt besteed gebruikt wordt om de lokale en regionale journalistiek te versterken. SP-Kamerlid Peter Kwint deed dat voorstel maandag aan Arie Slob, de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en VNG.

De SP wil dat het aantal woordvoerders bij het Rijk en gemeenten afneemt en dat het geld dat hieraan wordt uitgegeven gebruikt wordt om de lokale en regionale journalistiek te versterken. SP-Kamerlid Peter Kwint deed dat voorstel maandag aan Arie Slob, de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en VNG. 

 

Veertien communicatiemedewerkers per journalist
Het voorstel werd gedaan tijdens de behandeling van de mediabegroting 2018 en maakt deel uit van een viertal moties over de mediabegroting van Kwint, die in het verleden zelf voorlichter was. De SP schrijft naar aanleiding van de motie over voorlichters op zijn website dat er tegenwoordig gemiddeld veertien communicatiemedewerkers per journalist aan de slag zijn bij de overheid. De partij wil daarom dat er afscheid wordt genomen van minimaal een derde van alle voorlichters.


'Journalistiek verschraalt'

Het geld dat de bezuiniging op woordvoerders oplevert kan volgens de SP worden uitgegeven aan regionale journalistiek, waardoor er in de toekomst weer minimaal een journalist bij elke raadsvergadering aanwezig kan zijn. Kwint: ‘Gemeenten hebben er een hele bak verantwoordelijkheden bij gekregen. Maar de journalistiek die die gemeenten moet controleren verschraalt ondertussen zienderogen. Terwijl een goed functionerende democratie niet zonder een kritische waakhond kan, ook op gemeentelijk niveau. Daarom: minder voorlichters, en meer journalisten!’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jhr Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Sorry hoor, maar lijdt het hele land nu aan Alzheimer op jonge leeftijd? Die voorlichters zijn gewoon leuteraars die alles recht lullen wat enorm krom is. Bij schandalen en enorme blunders van de overheid hoor je meest tenenkrommende onzin die de voorlichters op commando mogen uitkramen: de Q-koorts affaire, de aardverschuivingen en enorme schades in Groningen, de Fyra-affaire en zo kun je lang door gaan. Vaak blijken ze van de inhoud zelfs niet de ballen verstand te hebben.... Jammer dat meneer Kwint te weinig gevoel voor humor heeft. Youp van 't Hek kan de helft van zijn programma vullen met al die onzin. Overigens is het in het bedrijfsleven vaak niet veel beter. Liegen en leuteren is een wijdverbreid virus geworden om de macht in stand te houden. En Donald Trump voegt er een nieuwe dimensie aan toe. Lachwekkend is wel hoe veel van die leuterende nitwits hij in korte tijd al versleten heeft.
Door Hans Vulto op
Zucht. Daar gaan we weer. Beste mensen van de SP, dat verhaal van die 14 voorlichters op die ene journalist is echt onzin en al vele malen weerlegd. Lees bijvoorbeeld eens het uitstekende artikel van Betteke van Ruler uit 2012 (!): http://www.denieuwereporter.nl/2012/06/zowel-jou … Overigens lijkt directe overheidssteun voor de pers me niet echt een goed idee. En dat journalisten de raadsvergaderingen niet meer bezoeken komt onder andere omdat de communicatiemensen ervoor gezorgd hebben dat elke raadsvergadering live uitgezonden wordt. Een stuk makkelijker voor de journalist, kan ze thuis werken en tegelijkertijd de raad volgen. Jammer, maar wel berijpelijk.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Ja, er zijn teveel gemeentevoorlichters en nee, het is een slecht idee om een beroepstak die onafhankelijk behoort te zijn afhankelijk te maken van de overheid.
Door Heukers op
Kansloos voorstel. Afkomstig van een kansloze partij. SP had dit jaar serieuze kans om mee te regeren. Maar het dictatorsduo Lianne Marijnissen/Rob Meijer vetode de samenwerking met VVD. Wat een druiloren.

SP is gezien als linkse partij. Het begon veelbelovend (Jan Marijnissen), het werd tenenkrommend (Agnes Kant) en het is voor de toekomst kansloos (Emile Roemer). Kiezers zien het nu ook in. PvdA stijgt weer ten koste van SP. Logische ontwikkeling.
Door Waakhond op
Geld voor journalistiek, kom nou toch..nog meer van die linkse kontelikkers/bruinwerkers van mijn belastinggeld.
Door Daan op
Een alleszins redelijk voorstel van de SP. Het zal dus wel niet worden aangenomen... Dit is nl. geen redelijke wereld.

Door Carla Exoo op
Uitstekende voorlichting en communicatie vanuit Rijk, Provincie en Gemeente is van groot belang! Hoge prioriteit.