of 62812 LinkedIn

'SP-Statenlid moet communistisch lidmaatschap opgeven'

Bron foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com
Bron foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com
Reageer

Het Utrechtse SP-Statenlid Michel Eggermont moet zijn lidmaatschap van het Communistische Platform opgeven, zegt partijleider Lilian Marijnissen. Vijf leden van de SP zijn eerder geroyeerd om het lidmaatschap van het Platform en/of Marxistisch Forum. Eggermont verwacht geen problemen.

Omvormen

'Een dubbellidmaatschap is niet toegestaan', zei Marijnissen in het tv-programma Buitenhof. Eggermont heeft tegen dat programma gezegd dat hij lid is van het Platform. Die club wil volgens Marijnissen de SP omvormen tot een communistische partij. De geroyeerde jongeren ontkennen dat.

 

Geldkraan dichtgedraaid

De geroyeerde leden hadden banden met de jongerenbeweging ROOD van de SP. Twee van de geroyeerde leden werden ondanks verzet van de partij recentelijk in het bestuur van ROOD gekozen. Daarop schortte de SP de steun aan de jongerentak op en werd de geldkraan dichtgedraaid.

 

Veel zorgen

Afgelopen vrijdagavond kwam de partijraad van de SP digitaal bijeen om te praten over het conflict met de de jongerenbeweging. Op de partijraad zijn 'stevige woorden' gevallen, zei Marijnissen. Er zijn partijleden die vinden dat de jongeren te hard zijn aangepakt. Er zijn 'veel zorgen.'

 

Onderzoeken

Uiteindelijk kreeg het partijbestuur genoeg steun tijdens de besloten partijraad, waarin alle afdelingsvoorzitters zitting hebben, voor haar beslissing om de steun aan Rood op te schorten. Een commissie gaat aan de slag om te onderzoeken hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen.

 

Bijzonder

Eggermont verwacht geen problemen met het partijbestuur omdat hij actief is voor het Marxistisch Forum. Hij heeft hierover eerder contact gehad met partijvoorzitter Jannie Visscher. 'Als er nu wel een probleem is zou dat wel bijzonder zijn', aldus Eggermont. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners