of 63946 LinkedIn

SP: referendum over herindelingen

Ronald van Raak van de SP gaat een wetsvoorstel indienen om af te dwingen dat de bevolking zich per referendum kan uitspreken over gemeentelijke herindeling.
3 reacties

Gemeenten zijn van hun bevolking en dienen niet als middel voor de rijksoverheid om te bezuinigen. Dat vindt Ronald van Raak van de SP. Hij wil dat de burgers zich in referenda gaan uitspreken over de herindelingen die in de pen zitten.

Grootschaligheid niet beter
Dat gaat hij deze week voorstellen bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De toenemende grootschaligheid heeft het onderwijs en de zorg er ook al niet beter op gemaakt, moppert het Kamerlid. Daarbij leidt gemeentelijke herindeling volgens zijn informatie ook al niet tot bezuinigingen. Ook vermindert de betrokkenheid van mensen bij het bestuur, aldus Van Raak. ,,Ze willen wel raadslid worden in hun dorp, maar niet voor een gemeente van tien dorpen.''

Lokale democratie
Van Raak vraagt zich af of de minister van Binnenlandse Zaken wel zomaar mag beslissen of gemeenten naar minstens 100.000 inwoners moeten. De lokale democratie heeft toch ook wat in de melk te brokkelen. ,,Het is aan de bevolking.''
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
De SP heeft af en toe goede ideeen.
Door Peter op
Mee eens, nog daargelaten de kosten. Betekent in mijn optiek ook dat de raad een stap terug moet doen. Het is geen raadgevend referendum, de bevolking beslist. In het verlengde hiervan kan je je ook nog afvragen moet de bevolking van een opgeheven gemeente de mogelijkheid krijgen zich in een referendum uit te spreken dat zijn weer "zelfstandig" willen worden. Als je je als bevolking mag uitspreken over zelfstandig blijven, waarom dan ook niet over de vraag weer zelfstandig worden, even los van alle complicaties.
Door realist op
"Gemeenten (...) dienen niet als middel voor de rijksoverheid om te bezuinigen."
Goh, sinds wanneer is dat? Gemeenten zijn al jarenlang de melkkoeien van het Rijk. Weliswaar trap op trap af, maar omhoog loopt het Rijk sneller, en omlaag duwt het Rijk de gemeenten met kracht voor zich uit.