Advertentie

SP-Limburg stapt na windmolendebat uit coalitie

De SP is vrijdag uit de coalitie in de Limburgse Provinciale Staten gestapt. Ook beide SP-gedeputeerden stapten op. Dat gebeurde tijdens een debat over windmolens in Venlo.

28 september 2018

De SP is vrijdag uit de coalitie in de Limburgse Provinciale Staten gestapt. Ook beide SP-gedeputeerden stapten op. Dat gebeurde tijdens een debat over een (goedgekeurd) windmolenpark in Venlo.

Motie van afkeuring 

Aanleiding was een motie van afkeuring tegen SP-gedeputeerde Bob Ruers door oppositiepartij GroenLinks. Die werd gesteund door twee coalitiepartijen PvdA en D66. Voor de SP waren daarmee de rapen gaar. Hoewel GroenLinks de motie introk omdat de partij geen coalitiebreuk wilde, vond de SP de steun voor de motie door PvdA en D66 onaanvaardbaar. Reden om op te stappen, aldus de SP.

Felle debatten

Ruers had recent kritiek geoefend op de bouw van windmolens in Venlo, maar steunde de plannen als gedeputeerde wel. Dat leidde tot felle debatten tussen de SP en andere coalitiepartijen over de positie van Ruers. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en PvdA hebben nog een kleine meerderheid binnen de staten. Dinsdag overleggen ze volgens CDA-gedeputeerde Ger Koopmans hoe verder. Koopmans toonde zich teleurgesteld over de gang van zaken. 'Dat dit zo eindigt, is betreurenswaardig', zei hij.

Eerdere crisis 

De Limburgse staten keurden vrijdag de bouw van een windmolenpark in Venlo goed, maar de SP stemde tegen. De aanleg van de windmolens in Venlo leidde eerder al tot een crisis binnen de SP in Limburg: toenmalig SP-gedeputeerde Daan Prevoo zag zich op 27 april gedwongen op te stappen, toen vijf van de acht SP-statenleden het voor gezien hielden. Vier werden vervangen, maar een afgevaardigde ging verder als eenmansfractie. Prevoo werd vervangen door Ruers, maar lang heeft diens bestuurlijke carrière bij de provincie niet geduurd. Samen met zijn collega-SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen gaf hij vrijdag de pijp aan Maarten.

Brabantse windmolens 

Ook de  Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben vrijdagavond ingestemd met de omstreden bouw van 28 windmolens langs de A16 tussen Moerdijk en Breda. Alleen de PVV en de Partij voor de Dieren stemden tegen. De windmolens zijn nodig om aan de afspraken met het kabinet te voldoen. Brabant moet 470 megawatt windenergie opwekken in 2020. De windmolens langs de A16 zijn goed voor ruim 100 megawatt, het jaargebruik van ongeveer 75.000 huishoudens.

Ruim honderd bezwaren

De windmolens komen op vier plekken tussen Moerdijk en grensovergang Hazeldonk. Er is gekozen voor hoge windmolens (210 meter) zodat er minder nodig zijn dan eerder werd voorspeld. De provincie ontving uit de regio meer dan honderd bezwaren tegen het plan. Volgens de provincie is gekozen voor plekken waar zo min mogelijk omwonenden last hebben van de windturbines. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A.Stuiver
De SP doet helaas weglopen onder druk van het partijbestuur is mijn indruk. Het wordt weer de oude actiepartij zoals onder Jan Marijnissen. Roepen maar geen verantwoordelijkheid nemen.
rené van domburg / gewezen/toekomstig raadslid
Raar dat kritiek oefenen ook al gevolgen heeft
Advertentie