of 61441 LinkedIn

SP Limburg: provinciaal toezicht ziekenhuizen

Limburgse ziekenhuizen die steun ontvangen van de provincie moeten een afgevaardigde van de provincie in hun raad van toezicht toelaten. De SP heeft daartoe een voorstel ingediend in de Limburgse Staten.
5 reacties
Limburgse ziekenhuizen die steun ontvangen van de provincie moeten een afgevaardigde van de provincie in hun raad van toezicht toelaten. De SP heeft daartoe een voorstel ingediend in de Limburgse Staten.
Invloed
Aanleiding voor het voorstel is de beloning van topman Eke Zijlstra van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen. Vorig jaar verdiende hij ruim 250.000 euro, terwijl het Atrium eerder vorig jaar nog een financiële garantstelling van de provincie kreeg voor nieuwbouw. ‘De provincie steunt een ziekenhuis met een renteloze lening en heeft geen enkele invloed op de beloning van topbestuurders. Wij willen wel invloed en dat kan door in de organisatie zelf de discussie te voeren in de raad van toezicht’, aldus SP-fractievoorzitter Thijs Coppus.

Veto
De SP kreeg tijdens het debat over steun aan Atrium al een meerderheid in de Staten voor haar voorstel om gedeputeerde Noel Lebens naar het Atrium te sturen met de eis om de beloning voor de top in te perken. ‘Dat had toen blijkbaar geen resultaat, terwijl het om een financiële garantstelling van ongeveer 20 miljoen ging’, vertelt Coppus. ‘Je kunt dan niets doen, want dat ziekenhuis voor 250.000 inwoners moet er toch komen. De Balkenendenorm zou de salarisnorm moeten zijn. In de raad van toezicht zou je een veto tegen een hoger salaris kunnen uitspreken.’

Ondersteuning
Dat veto zou dan uitgesproken moeten worden door de gedeputeerde die zitting moet krijgen in de raad. ‘Je kunt dan veel meer bereiken.’ Coppus weet dat het AZM in Maastricht en het Laurentius Ziekenhuis in Roermond ook wel oren schijnen te hebben naar financiële ondersteuning door de provincie. ‘Wij moeten dan ook de mogelijkheden en de instrumenten hebben om de salarissen van bestuurders te kunnen beïnvloeden. We hopen dat de andere partijen in de Staten er ook zo over denken.’
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frans van der GHeest (Directeur bv) op
Ib ben toch geen socialist, maar kan mij goed vinden in het idee dat managers in de publieke sector een Balkenende norm vergoeding krijgen. Uiteindelijk is het gemeenschapsgeld.
Door J. Hak op
Vaag artikel. Een financiële garantstelling is niet hetzelfde als (een renteloze) lening.

Overigens bereik je een veel groter effect met harde voorwaarden in de garantstelling dan met zitting in een RvT.
Een vetorecht is sowieso onhaalbaar.
Door p op
Het verbaast mij ook dat we in Nederland honderden miljarden belastinggeld uitgeven aan Zelfstandige bestuursorganisatie zonder democratische representatie (en rammelende legitimatie)
Ik ben een groot voorstander van meer functionele democratie.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
@ Piet Brontsema: Het is altijd hetzelfde met die salonsocialisten. Zodra de ideeen van hun partij in de praktijk gebracht dreigen te worden, schrikken ze zich het leplazarus. Voor je het weet komen ze ook aan de vergoeding voor oganisatieadviseurs.
Door pietbrontsema (org.adv) op
weer zo,n voorstel uit de oude doos en baantjesjagerij van politici, typisch SP en de opbrengst verdwijnt dan in de partijkas waarschijnlijk, ajakkes.