of 64740 LinkedIn

SP Gelderland roept hulp minister BZK in

Al maanden wacht de SP-Statenfractie van Gelderland op stukken en antwoorden op vele schriftelijke vragen over het inmiddels gesneuvelde plan tot herindeling van Barneveld en Scherpenzeel. SP-fractievoorzitter Esther Portegies heeft nu bij demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de bel getrokken.

Al maanden wacht de Gelderse SP-fractie op stukken en op antwoorden op ettelijke tientallen schriftelijke vragen over het inmiddels gesneuvelde plan tot herindeling van Barneveld en Scherpenzeel. SP-fractievoorzitter Esther Portegies vermoedt dat het een poging is van Gedeputeerde Staten (GS) om alle kritiek op het herindelingsproces te smoren. Ze heeft nu bij demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de bel getrokken.

Bizar

‘Wat kan een Statenlid doen om te zorgen dat opgevraagde stukken worden toegezonden’, vraagt Portegies in een mail aan Ollongren. Ze wil eveneens een reactie van Ollongren op de weigering van GS Statenvragen te beantwoorden die op basis van berichten uit de media zijn gesteld. Op diverse Statenvragen van SP en PVV antwoordden Gedeputeerde Staten (GS) recent: ‘Deze vraag is gebaseerd op publicaties in de media. Wij communiceren niet via de media en in het verlengde daarvan reageren wij niet op de vele (suggestieve) berichtgeving.’ Mogen GS wel Statenvragen afdoen met een dergelijk ‘bizar standaard non antwoord’, vraagt Portegies nu aan de minister. Ook wil ze weten of GS niet wettelijk verplicht zijn om Statenvragen inhoudelijk te beantwoorden, zodat Statenleden hun controlerende taak kunnen uitoefenen.

 

Uitstel

Daarnaast heeft Portegies opnieuw bij GS aangedrongen om nu toch eens echt met antwoorden te komen op de vragen over het fusieproces die ze op 12 juli heeft gesteld, en de gevraagde stukken daarover toe te sturen. De ene keer krijgt ze te horen dat een ambtenaar een mondelinge toelichting op de gestelde vragen wil, de andere keer wordt gezegd dat het een zo omvangrijk dossier is dat het heel veel tijd kost, ook omdat anderen over hetzelfde onderwerp Wob-verzoeken hebben ingediend. Ook zijn, zoals gezegd, vele vragen niet beantwoord omdat deze waren gebaseerd op mediaberichten.  

 

Machtspolitiek

Portegies vermoedt dat het niet vrijgeven van stukken over de herindeling ‘een poging is om alle kritiek op het herindelingsproces te snoeren.’ En als dat inderdaad zo is, vraagt zij zich hardop af of dat geen ‘vorm van machtspolitiek’ is. Als GS ontkennen dat het onbeantwoord laten van de vele vragen een poging is kritiek te snoeren, wil Portegies weten waarom de gevraagde stukken dan niet worden vrijgegeven.

 

Kritiek snoeren

In de reeks nieuwe Statenvragen aan GS, die zondag zijn gesteld, hekelt de SP-fractievoorzitter de houding van GS rondom mediaberichtgeving in het fusietraject, die GS deels als suggestief bestempelen. Portegies wil concrete artikelen zien die in de ogen van GS suggestief zijn, ‘onderbouwd met bewijsstukken dat het suggestieve uitlatingen zijn.’ Daarnaast ziet ze ook in de weigering van GS om te antwoorden op vragen die naar aanleiding van berichten in de media zijn gesteld, als poging om alle kritiek op het herindelingsproces te smoren. Portegies benadrukt dat democratie en vrije media onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn.

 

Gemaakte kosten

Portegies wil tevens een overzicht van alle kosten die de provincie heeft gemaakt in het fusieproces. Ook wil ze de omvang weten van mogelijke verzoeken tot financiële compensatie voor de kosten van de herindeling die Barneveld en Scherpenzeel hebben gemaakt. De SP-voorvrouw wil weten of GS van het mislukte fusietraject hebben geleerd en hoe eventuele toekomstige door GS geïnitieerde fusieprocessen worden ingericht.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Call me @ (ervaringsdeskundige) op
Triest om alles te lezen over de onmacht&onwil van deze provincie.
En er is zo'n simpele oplossing die al door een reactie wordt gemeld: hef dat feodale, overbodige, nutteloze voor Naturalis geschikte orgaan van Provincie gewoon op !
Door Toine Goossens (Waarnemer gedrag en moraal) op
Een WOBber heeft zo blijkt uiteindelijk meer macht dan democratisch verkozen volksvertegenwoordigers. Dat is een regelrechte uitholling van de democratische rechtsstaat.

Pieter Omzigt legde dat landelijk bloot, in Utrecht legde CDA raadslid Sander van Waveren dat bloot. Goed dat de SP dat nu provinciaal aankaart.

Het is hoog tijd om iedere politiek bestuurder een eed/gelofte op de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur te laten afleggen.
Door Adriaan Zwaag op
Prima actie van de SP. CdK Berends gaat door roeien en ruiten om zijn zin te krijgen. Deze potentaat moet gestopt worden, hoe eerder hoe liever.
Door Bert (Nvt) op
Hoog tijd om de bestuurlijke provincielaag er tussen uit te vegen. Levert miljarden en minder gesjoemel op. Wat een aanfluiting van bestuurlijke samenwerking. Een enorme smet op het vertrouwen in bestuur.
Door Spijker (n.v.t.) op
SP'er Estther Portegies heeft in GS het gehele proces zelf kunnen volgen en meemaken en heeft niet nagelaten om waar mogelijk een stok tussen de spaken te steken. Wat is dit voor een politiek bedrijven. Steeds vragen naar de bekende weg. Wat wil ze hier nou eigenlijk mee bereiken?