Advertentie

SP blijft belastingvoordeel medewerkers innen

De Socialistische Partij houdt vast aan de regel dat medewerkers een deel van hun vergoeding (moeten) afstaan aan de partij. De partij wil best praten over het moderniseren van de regel, maar het deze week uit de partij gestapte Hilversumse raadslid Karin Walters is niet langer de aangewezen persoon om deze discussie aan te gaan.

23 augustus 2011
Niet transparant
Dat zegt landelijk partijsecretaris Hans van Heijningen in een reactie op het vertrek van Walters. Zij stapte op uit onvrede over de in haar ogen achterhaalde en te rigide afdrachtregeling. ‘De regeling is niet transparant, ik kan me niet langer committeren aan de partij.’

Belastingvoordeel afdragen
Walters was tot aan de vorige verkiezingen wethouder voor de SP. Dat ze haar vergoeding deels moest afstaan aan de partij kon ze jarenlang mee leven. ‘Dat wist ik toen van tevoren. Maar dat ik ook mijn volledige belastingvoordeel moest afdragen, dat gaat me te ver. In totaal heb ik in vier jaar tijd 85.000 euro afgedragen. Ik leg al jaren mijn complete boekhouding voor aan de partij, zodat deze ze hoogte van de afdracht kan bepalen’.

Hebberig
Dit voordeel ontstaat omdat de leden van de SP hun vergoedingen in de regel als fiscaal aftrekbare gift doorsluizen naar de partij. Daardoor krijgen ze aan het einde van het jaar belasting terug. Dat de SP ook dit bedrag vervolgens opeist noemt Walters ‘hebberig’. ‘Als ik het niet mag houden, waarom de partij dan wel? Geef het dan aan een goed doel, het Rode Kruis of zo’.

Gelegenheidsargument
Van Heiningen noemt dit onzin. ‘Het is een gelegenheidsargument, dat veel aan kracht verliest nu Walters haar zetel niet afstaat maar als éénmansfractie doorgaat. ’We hebben hier al eerder met haar over gesproken en zelfs een regeling getroffen. Haar vertrek komt voor ons als een complete verrassing. ‘

Niet rigide
Door haar zetel niet aan de partij af te staan, heeft Walters volgens de partijsecretaris alle recht verspeeld om de discussie over modernisering van de regel nog aan te zwengelen. ‘We gaan het gesprek niet uit de weg, we zijn niet zo rigide als de buitenwacht ons wel eens afschildert’. Maar zolang het draagvlak onder onze leden voor de afdracht van vergoeding plus belastingvoordeel groot blijft, ziet Van Heijningen geen reden tot verandering.

Belastingvoordeel afromen
Het fiscale voordeel ontstaat doordat een politieke partij door de belastingdienst als ‘goed doel’ wordt gezien. De medewerkers maken hun vergoeding om die redenen als gift over aan de SP en kunnen kan het bedrag vervolgens van de belasting aftrekken. Blijft de vraag of het niet raar is dat de SP belastingvoordeel van haar medewerkers afroomt. Het gaat om gemeenschapsgeld dat als gift belastingvrij wordt gemaakt, waardoor de belastingbetaler in feite tweemaal meebetaalt aan de partij.

Niet roomser dan paus
Van Heijningen begrijpt niets van deze discussie. ‘ Waarom is dit nu altijd een item als het om onze partij gaat? We blijven keurig binnen de wet’. De SP pleit al jaren voor een versobering van het stelsel, maar zolang de mogelijkheid er is hoeft de partij volgens de secretaris niet roomser te zijn dan de Paus.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. de Jong / Beleidsmedewerker
De partij die altijd veel ophef maakt over de grootverdieners die de mogelijkheden van belastingaftrek weten te benutten (o.a. hypotheekaftrek) gedraagt zich op precies de zelfde wijze. Hoe geloofwaardig ben je dan als partij?
Flip Zolderman
Oh, en Hans, niet iedere "topper" is zo hebzuchtig als jij veronderstelt, gelukkig.
Doeke Kuipers / corporatieman
De SP vraagt transparantie van haar "vertegenwoordigers", maar hoe doorzichtig is de partij zelf? Hebben de "uitvinders van deze partij" hier ook nog wat aan.......
Rampant / trl
Prima regeling toch, collectivisme begint bij jezelf, kan de Pvda veel van leren.
De aanval op Walters is minder fraai , de SP mag wel wat minder krampachtig omgaan met afwijkende meningen.
jakov / vml. controller gemeente
Wat een vreemde mensen toch, die SP'ers. Ze staan een groot gedeelte van hun inkomen af aan de partij. Hebben ze geen zakken om die te vullen? Want dat zegt men toch van politici?
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Tijd dat de belastingregelgeving op dit punt wordt aangepast. Het is inderdaad van de zotte dat de belastingbetaler 2x moet betalen aan een partij die bulkt van de centen.
alice / jurist
de SP zorgt erg slecht voor haar eigen integere mensen. Ik ken veel SP ers die om dezelfde reden zijn opgestapt. Jammer van al die sterke lui die veel voor de partij over hebben maar die de hebberigheid net iets te ver vinden gaan. Hans van Heijningen had allang 'weg' gemoeten: niet integer
piet brontsema / org. adviseur
S grote bek maar lak aan mensen en hun vrijheden. Stalin is still in town, vechten tegen de bierkaai.
hans wieser / senior project/programmamanager
dit is nog één van de communistische trekjes van de SP. Jammer. Iedereen weet dat dat systeem is achterhaald en de aantrekkingskracht van de partij voor "toppers" daarmee nihil blijft.
M. de Jong / juridisch beleidsmedewerker
De SP heeft het karakter van een partij die vooroorlogs leeft. Als je voor de SP ergens bestuurder bent dat dat dan een voorrecht is waar je voor moet betalen. Lang geleden moest een ambtenaar ook zelf geld meenemen om te mogen werken als ambtenaar. Raadslid zijn, of wethouder is werk, geen vrijblijvend iets. Daar mag je best voor betaald worden. De partij hoeft daarvan niets te hebben. SP wees blij dat er nog mensen voor de partij willen besturen in gemeente en provincie.
Gerrit / ambtenaar
Volgens de regel van de wet is een gift een "vrijwillige" bijdrage en mag het geen verplichte afdracht zijn. Hierdoor is geen afterk als gift meer mogelijk. Tijd dat de belastingdienst zijn eigen regels gaat toepassen. Of zijn de inspecteurs deze politieke richting ter wille. Een aftrek op basis van belastingregels ondanks dat de SP een ANBI is bij een verplichting van de afdracht niet mogelijk.
Advertentie