of 59345 LinkedIn

Softdrugsbeleid in Nederland versnipperd

Hubert Bruls gaat morrend akkoord met de gemeenteraad van Nijmegen om het ingezetenencritirium weer los te laten.
Reageer

Het softdrugsbeleid in Nederland biedt een volkomen versnipperd beeld, veroorzaakt door de onduidelijkheid van de minister over het lokale maatwerk en vooral over de einddatum daarvan.

Ingezetenencriterium 
Dat schrijft burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen woensdag in een brief aan de gemeenteraad. Die wilde dat Bruls het zogenoemde ingezetenencriterium dat sinds 1 januari geldt voor klanten van coffeeshops weer zou loslaten, omdat daardoor de straathandel merkbaar zou zijn toegenomen. Bruls gaat daar nu morrend en gedeeltelijk mee akkoord.

Rechtsongelijkheid
Bruls stelt dat de houding van minister Ivo Opstelten van Justitie in deze zaak ongewenste rechtsongelijkheid oplevert, onduidelijk is voor burgers en coffeeshops en een zeer onduidelijk signaal naar het buitenland geeft.

Duitse drugstoeristen
Volgens de Nijmeegse burgemeester was er in 2012 sprake van ,,een heldere landelijke lijn'': per 1 januari zouden alleen ingezetenen van een gemeente softdrugs mogen kopen in een coffeeshop. Bruls voerde dat criterium in Nijmegen in, maar de meeste omliggende gemeenten niet. In de regio Arnhem - Nijmegen komen veel Duitse drugstoeristen.

Handhaving
Opstelten heeft naar de mening van Bruls duidelijk gemaakt dat lokaal maatwerk voor gemeenten niet betekent dat zij ,,een blanco A-viertje inleveren en vervolgens afzien van handhaving''. Maar Opstelten wil geen einddatum noemen waarop de zaken geregeld moeten zijn. ,,Deze houding van de minister staat volkomen haaks op zijn stelling dat er in principe per 1 januari 2013 overal in Nederland gehandhaafd moet worden.''

Lokaal maatwerk
Bruls vindt dat het begrip lokaal maatwerk hierdoor een holle frase is geworden en staakt daarom de bestuurlijke handhaving van het ingezetenencriterium. Niet-Nijmegenaren kunnen voor onbepaalde tijd weer softdrugs kopen in de plaatselijke coffeeshops.

Brief van Bruls
Het ministerie van Justitie stelde woensdagavond de brief van Bruls nog niet te kennen. Een woordvoerder van het departement noemt het softdrugsbeleid echter ,,volkomen helder''.

Gemeentelijke plannen
De plannen die gemeenten maken over handhaving van de regels zijn volgens hem niet vrijblijvend. ,,Het kan niet zo zijn dat daarin geen aandacht is voor de handhaving voor het ingezetencriterium en de prioritering daarvan'', stelt de woordvoerder. Opstelten zal de plannen van gemeenten elk afzonderlijk beoordelen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.