Advertentie

Sociale huurwoningmarkt volkomen vastgelopen

De wachttijd voor een sociale huurwoning loopt overal in het land verder op. De doorstroming is in veel grote en middelgrote steden gestokt, onder meer doordat tijdens de crisis minder bewoners van een huurwoning ervoor kiezen een huis te kopen. Dat meldt de Volkskrant.

30 juli 2010
Urgentie
Daarnaast wordt een substantieel deel van de vrijgekomen sociale huurwoningen toegewezen aan personen met een urgentieverklaring, zoals voormalige asielzoekers die vallen onder de zogenoemde generaal-pardonregeling en bewoners die door stadsvernieuwing (sloop van sociale huurwoningen grotendeels ten faveure van koopwoningen) gedwongen moeten verhuizen.

Vastgelopen
De huurmarkt is daardoor in veel steden volkomen vastgelopen. Volgens de Volkskrant is in Utrecht is de wachttijd voor zo’n woning opgelopen tot 6,5 jaar. Meer dan eenderde van de vrijgekomen sociale huurwoningen werd vorig jaar toegewezen aan zogenoemde ‘urgenten’. In Amsterdam was dit 42 procent. De wachttijd in Amsterdam is inmiddels meer dan zeven jaar.

Nijpend
Nog nijpender is de situatie in Arnhem, waar meer dan 10 jaar moet worden gewacht op een sociale huurwoning. Volgens de gemeente komt dit mede door de huisvesting van een groot aantal (ex-)asielzoekers.

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harp
En komt het niet ook omdat er van deze sociale voorziening ook op grote schaal misbruik gemaakt wordt (zoals met zoveel sociale voorzieningen)? Ik ken genoeg cases van mensen die eigenlijk geen recht hebben op een sociale woning maar er toch al jaren lekker goedkoop wonen en niet van plan zijn te verkassen. Daar lees ik niks over in het artikel.
Nerdmeisje
Welja, dat zijn al die 2000 vluchtelingen die hier per jaar in Nederland binnenkomen met urgentie. wat een nonsens, wie krijgt die urgentie? Stadsvernieuwden! Mensen worden hun woning uitgemiept, zodat dat kan worden omgebouwd tot luxe-appartement, de helft van de vrijgekomen woningen in Amsterdam wordt per week zo weggeven aan stadsvernieuwingsurgenten. De schaarste van sociale huurwoningen wordt dus vooral veroorzaakt door onttrekking van dit type woningen aan de markt. Er wordt niets aan sociale huur bijgebouwd. Sociale huur verwijnt uit de "aandachtswijken". Het is een zelf-verkozen maatschappelijk drama, weer omdat gemeenten niet deugdelijk worden gecontroleerd en die halve paardenkop die het lukt om dit land nog binnen te komen ondanks de Cohen-wet, krijgt de schuld.
Ellen
Waarom zou eigenlijk iedereen in de grote steden moeten kunnen wonen? Als ik in de Volkskrant lees dat diverse plaatsen (bv. Leeuwarden) veel minder problemen hebben, dan denk ik dat een woningzoekende zonder werk daar ook wel heen kan. Maar nee, iedereen met een minimum inkomen wil perse in Utrecht of Amsterdam of Arnhem wonen, en dat voor weinig geld. Ja, alsof mensen met een gemiddeld salaris dat ook niet zouden willen, maar die moeten ook genoegen nemen met een Vinex woning en wat meer reistijd... Mensen met een uitkering zijn sowieso beter af in een goedkopere woonplaats.
Eva
De grote steden hebben als vanzelfsprekend de meeste werkgelegenheid, daarom willen veel mensen daar wonen. Vaak moet je binding hebben met de stad anders kan je niet eens huren via woningcorporaties(Amsterdam,Utrecht zijn voorbeelden).

Studenten die netjes in de 4 jaar zijn afgestudeerd en nog niet genoeg verdienen om te kopen (vaak ook tijdelijke contracten hebben) én hun kamer uitmoeten (tegenwoordig heb je veelal campuscotnracten), hebben te weinig inschrijfduur om sociaal te kunnen huren. Die vallen tussen wal en schip. En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen. Het frustrerende is dat als je die inschrijfduur eenmaal hebt, je dan eindelijk kan kopen omdat je voldoende gespaard hebt...

En mensen met een uitkering beter af in een goedkope woonplaats; er zijn meer redenen dan financiele redenen om in een bepaalde stad te willen wonen. En niet iedereen is even mobiel of kan een auto aanschaffen om te reizen. Het openbaar vervoer is niet in elk omliggend dorp bij de grote steden optimaal.
Slappe Zuigvis
Tja, je kunt ook net buiten de stad gaan wonen. Nul problemen.
Fred IJspeerd / juridisch beleidsmedewerker P&O
Vroeger hadden veel bedrijven een bedrijfswoning. Als de bedrijfswoning weer terugkomt, kunnen nieuwe medewerkers met een modaal inkomen toch dicht bij het werk wonen en zijn ze niet aangewezen op veel te dure koopwoningen en hebben ze geen last van een vastgelopen sociale huurwoningmarkt c.q. doen ze geen beroep op de sociale huurwoningmarkt.
Kritikus / Geen Hagenees
Die 27.000 generaal-pardonners hebben wel allemaal een woning. Hebben niet 6 jaar hoeven te wachten. Brengen zelf geen rooie cent in.

Lang leve het socialistische systeem!
w.
Wellicht een idee om jaarlijks te controleren of de bewoners van een sociale huurwoning niet teveel verdienen voor een sociale huurwoning. Ik denk dat de helft van de woningen bewoont wordt door lui die veel te veel verdienen voor een sociale huurwoning. Wegwezen!
Ir.L.v.Egeraat / netwerk-coordinator
De reactie die Harp geeft (30-7-10) is, denk ik, al vele jaren bekend. waarom wordt daar niet meer aan gedaan, in plaats van steeds opnieuw de "waarheid" zoeken in enquetes ?
Dat is tijd en geld verspilling , die niets op lost
Flip / -
Bij ons in Driel (5 km vanj Arnhem) worden de meeste huurwoningen niet meer te huur aangeboden maar verkocht ! Hoezo te weinig huurwoningen beschikbaar? ook mensen uit Arnhem zouden deze kunnen huren ipv 6,5 jaar te wachten op een woning in Arnhem.
Mep / dd
huurwoningen zijn er voor pardonners, de rest moet doorstromen
Sjaan
@J.Hak: Als je ooit is de bel hebt horen luiden maar niet weet waar de kleppel zit moet je denk ik niet willen mee praten. Diegene die onder het Generaal Pardon vallen zijn ex-asielzoekers die voor 2001 asiel hadden aangevraagd en vanaf 2e helft 2007 in fases hun vergunning hebben gekregen. Hoe bedoel je niet langer dan 6 jaar in Nederland...En wbt geen rooie cent inbrengen....ze mochten ook niet werken zolang ze in procedure zaten....
Klop en Kleppel / mw
Sjaan vergeet gemakshalve te melden dat pardonners voor 2006 meermalen zijn afgewezen en in hun tijd van illigaliteit kennelijk rechten hebben opgebouwd die niet voor autochtonen gelden.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Ach ja het is weer de schuld van de asielzoeker. lekker makkelijk.
Ach ja het is weer die scheefwoner die ze hel leven in een bepaalde wijk woont en zich daar thuis voelt. Lekker makkelijk.
Ach ja de starter moet direct na inschrijving een huurwoning onder zijn gat. Natuurlijk met een parkeerplek voor de deur. Dames en heren mag het ook een beetje moeite kosten ? Ga maar een kamertje huren als je bij Papa en Mama weg gaat. Daarna door werken iets opbouwen, heb je daarna ook iets om trots op te zijn.
Jan / ambtenaar
Je kunt nu eenmaal mensen niet hun huis uitzetten omdat ze meer zijn gaan verdienen. Dat zou mooi worden! Nee, het percentage dat met voorrang wordt behandeld moet omlaag. Dan moet iedereen maar even wachten, maar niet zoals nu bij jongeren wel 7 jaar. Kortom: de pijn verdelen.
Maarten
Het gekke is dat het aanbod van woningen, ook heel laaggeprijsde woningen, stijgt. Oftewel voor de huurprijs van een sociale huurwoning zou men makkelijk een hypotheek kunnen bekomen voor een woning van rond de €75.000,--
De maandlasten daarvan zijn ongeveer hetzelfde. Probleem is dat men korte termijn visie heeft ontwikkeld en dit ook bij nieuwe inwoners van NL er in gebakken zit waardoor de druppel de gloeiende plaat niet afkoeld. Wij hebben woningen voor onder de €100.000,-- te koop staan en raken deze ook niet aan de straatstenen kwijt. Echter heb ik ook nog nooit een woningbouwvereniging op de stoep gehad om de woning t ekopen en zo hun bestand te vergroten. Nee deze zijn bezig subsidies te vergaren voor dure nieuwbouwprojecten in zogenaamde achterstandswijken. De scheefgroei zit dus van hoog tot laag in de samenleving. Bovendien is het een keuzevrijheid in het land waar men wil wonen. Het moest er nog bij komen dat de staat dit ook nog gaat bepalen. De een woont graag in een hutje op de hei van €80.000,- en de ander voor hetzelfde geld in Rotterdam Zuid bijvoorbeeld. Als ze maar niet gaan bepalen wanneer ik naar de WC mag!
Mike / docent economie
Gek he dat er een tekort is aan sociale huurwoningen als de woningcorporaties de sociale huurwoningen massaal afbreken of verkopen? Door het tekort stijgen de huurprijzen gigantisch en wie hebben daar profijt van? Juist ja, diezelfde woningbouwcorporaties. Het creëren van tekorten (schaarste) is beleid om de winsten van de woningbouwcorporaties te stimuleren. En dat werkt uitstekend!
pe-opleidingen.nl / docent / trainer / eigenaar
http://www.pe-opleidingen.nl/content/hypotheekrente-aftrek-bert
Hypotheekrente aftrek
De hypotheekrente aftrek is een onderwerp dat veel mensen bezig houdt. Net als de economische crisis die momenteel woedt in de wereld. Iedereen heeft er wel een mening over. Soms ontbreken echter de nuances. Ook bij politici vraag ik mij wel eens af of zij de consequenties van hun handelen allemaal wel kunnen overzien. Of zij wel in staat zijn om voldoende out of the box te denken om de problemen die dit land heeft op te lossen.

Voor of tegen Hypotheekrente aftrek ?
Heb ik dan wel voldoende inzichten om de problemen aan te pakken ? Ben ik voorstander van het behoud van de hypotheekrente aftrek of ben ik nu juist tegenstander van deze aftrek ? Wel nu ik ben noch voor en noch tegen ! Wel heb ik de mening dat als er dan dingen gaan veranderen, dat je het in een keer goed moet doen. Veranderingen kosten anders veel geld, leiden tot veel onrust en zullen niet het gewenste effect sorteren.

Problemen op de woningmarkt
Scheefwonen :
Het grootste probleem op de woningmarkt is het feit dat er onvoldoende woningen beschikbaar zijn in het sociale segment voor huurwoningen. Dit komt omdat er slechts weinigen doorstromen naar een andere woning. Er zijn lange wachtlijsten. Heeft iemand eenmaal een woning gekregen dan blijft deze daar vaak langdurig in wonen. Tegen prijzen die eveneens vaak niet passend zijn bij de inkomstenstijging die iemand heeft doorgemaakt of passend bij de gezinsituatie die inmiddels veranderd is.

Het vreemde is immers dat er geen controles op inkomsten zijn tijdens de looptijd van het huurcontract maar slechts bij aanvang van het contract. Op deze manier wordt scheefwonen in de hand gewerkt !

Te weinig luisteren naar de klanten bij de bouw van woningen
De laatste tijd komt men er steeds meer achter dat de wensen van de klanten, de kopers van woningen zijn vergeten bij de bouw van woningen. Zeg maar gerust , genegeerd ! Indien een klant een balkon wilde, dan kon dat niet, om maar eens iets te noemen. Veel woningen kenden verder te weinig grond of waren van slechte kwaliteit bij oplevering. Woningen die nu te koop komen uit die periode van bouw, zijn dan ook helaas niet echt geliefd bij kopers en zijn moeilijk te verkopen.

Lange doorlooptijd te koop staande woningen
Veel woningen staan inmiddels 9 maanden of langer te koop. Vaak is de prijs niet correct, want te hoog. Worden woningen slecht gepresenteerd. Heeft de makelaar de interesse in de woning verloren of zit met zijn handen in het haar omdat hij niet meer weet hoe hij de woning nog onder de aandacht van potentiele kopers kan brengen. Er is te weinig creativiteit om nog nieuwe dingen te verzinnen.

Vergrijzing en woningmarkt
Er onstaan momenteel krimpregio's. Regio's waar de verwachting is dat er in de toekomst minder mensen zullen wonen. Regio's ook waar de verwachting dan ook is dat de huizenprijzen zullen dalen. De vraag is dan ook gerechtvaardigd of groei na te streven is of dat er gekozen dient te worden voor een bouwstop alsmede voor sloop. De geschiedenis van Delfzijl herhaalt zich in steeds meer regio's ! Een waarschuwing is hier op zijn plaats en stilzitten ongepast !

Kredietcrisis :
Veel klanten, die wel geinteresseerd zijn in het kopen van een woning en bereid zijn daadwerkelijk een woning te kopen, kunnen vaak, door terughoudende banken, geen financiering krijgen die passend is.

Integrale aanpak woningmarkt
Zelf ben ik daarom geen voorstander van het slechts in gedeelten aanpakken van de woningmarkt. Er dient een integraal beleid te komen. Er zijn anders te veel losse eindjes die grote gevolgen kunnen hebben, die nauwelijks meer te overzien zijn.

Visie op de woningmarkt :
Recent heb ik een discussie gevoerd op linked in, in de groep vrienden van bnr, deze is via de volgende link te bereiken (als lid van de groep) over de hypotheekrente aftrek en meer in het bijzonder over de alternatieven om de woningmarkt van het slot te krijgen. Leek mij goed om jullie daar van op de hoogte te stellen en altijd bereid om daar verder op in te gaan en overleg over te voeren overigens.

http://www.linkedin.com/groupAnswers?viewQuestionAndAnswers=&gid=1904572&discussionID=21097912&split_page=4&goback=%2Egdr_1275858235736_1%2Eanh_1904572

Plan van aanpak problemen woningmarkt (samenvatting)
Staffelsysteem in voeren mbt hetgeen mensen betalen aan woonlasten.

Uitgangspunten hierbij :

nibud uitgaven en chf norm (hetgeen mensen maximaal kunnen lenen voor koopwoningen, gegeven hun inkomen, ca 4.5 a 5 keer hun bruto inkomen voor de aankoop van een koopwoning, vrij vermogen mag meegenomen worden tegen 3 % als extra inkomen)

Voorbeeld :

stel iemand verdient 1200 euro per maand, ca bijstand, dan mag hij bijvoorbeeld 300 euro uitgeven aan huur, ca 25 % van zijn inkomen.
lees verder op de meegezonden link en
Laat het nu eens gewoon door de markt oplossen.
Bert Vermey
Advertentie