of 59318 LinkedIn

Sneuvelbarometer voor wethouders

Wethouders die nieuwsgierig zijn of ze de eindstreep halen, kunnen aan de hand van een vijftal factoren hun overlevingskansen berekenen op de sneuvelbarometer.
Wethouders die nieuwsgierig zijn of ze de eindstreep halen, kunnen hun overlevingskansen berekenen op de sneuvelbarometer.

Overlevingskansen
De sneuvelbarometer berekent de overlevingskansen van de wethouder aan de hand van een vijftal belangrijke factoren. Hoe vaak heeft de wethouder een conflict met de gemeenteraad, hoe lang is hij of zij wethouder, wat is de omvang van de meerderheid in de gemeenteraad en uit hoeveel partijen bestaat het college. Voor wethouders die financiën, nieuwbouw of sociale zaken in portefeuille hebben, biedt de barometer een meer gedetailleerde kansberekening.

 

Onvoorspelbaar

De sneuvelbarometer is ontwikkeld door Floor Kist en Wim Carabain van Servicepuntlokaalbestuur.nl. Volgens de makers geeft de sneuvelbarometer slechts een indicatie. ‘Net als het weer blijft het politieke vak onvoorspelbaar’, zo stellen Carabain en Kist.

Het doel van de barometer is om wethouders bewust te maken van het grote sneuvelrisico dat ze lopen. ‘Onze indruk is dat veel wethouders zich daarvan niet bewust zijn, niet iedereen weet goed welke risico’s hij of zij loopt’, aldus Kist. Hij wijst op onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken waaruit blijkt dat veel wethouders onvoorbereid beginnen. ‘Een kwart van de wethouders is pas na de verkiezingen gevraagd om wethouder te worden, 37 procent van de wethouders is niet voorbereid op het wethouderschap, de helft heeft geen inwerkperiode gehad en een kwart van de wethouders heeft geen overdrachtsdossier gekregen.’

 

Randstad

De sneuvelbarometer is gebaseerd op de ervaringen van wethouders in de afgelopen drie raadsperioden. Op basis daarvan komt Kist tot de conclusie dat wethouders in gemeenten met minder dan 50 duizend inwoners meer risico lopen dan wethouders uit grotere gemeenten. Verder lopen wethouders uit de Randstad het meeste risico ten val te komen en is de kans om te sneuvelen groter wanneer een wethouder aan zijn tweede termijn is begonnen.

 

PVV

De sneuvelbarometer biedt wethouders van alle politieke kleur de mogelijkheid om hun overlevingskans in beeld te krijgen, zelfs wethouders van de PVV, de beweging van Geert Wilders die geen wethouders heeft. ‘We wilden de PVV er niet buiten laten. De raadsleden van de PVV kunnen daardoor kijken of ze wel aan het wethouderschap moeten beginnen’, aldus Kist.

Uit de jaarlijkse wethoudersonderzoeken van Binnenlands Bestuur blijkt dat ruim een derde van de wethouders tussentijds om politieke redenen gedwongen wordt het speelveld te verlaten.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.