Advertentie

Smolders valt buiten coalitie Tilburg

Hij mag dan de grote winnaar zijn van de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg, toch gaat het Hans Smolders niet lukken een coalitie te vormen. Daarmee komt zijn partij Lijst Smolders Tilburg (LST) buiten het stadsbestuur te staan.

11 april 2018
Hans-Smolders-2.1.jpg

Hij mag dan de grote winnaar zijn van de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg, toch gaat het Hans Smolders niet lukken een coalitie te vormen. Daarmee komt zijn partij Lijst Smolders Tilburg (LST) buiten het stadsbestuur te staan.

Van tevoren afgesproken
De vroegere chauffeur van Pim Fortuyn is ervan overtuigd dat de partijen die de coalitie vormen geen serieuze poging hebben gedaan om er met zijn partij uit te komen. ‘Dit is van tevoren afgesproken. Een week voor de verkiezingen kwam D66 met het voorstel om mij buiten te sluiten. Ze maakten daar zelfs een verkiezingsbelofte van. De andere partijen hadden met elkaar afgekaart dat ze met elkaar samen gingen, ongeacht hoe groot ik ook zou worden’, aldus Smolders in een interview met Omroep Brabant.

Niet haalbaar
LST behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen 10 zetels. D66 volgde op de voet met 9 van de 45 zetels. In Tilburg zitten 10 partijen in de raad. Een coalitie van LST zonder D66, maar met GroenLinks, VVD, CDA en PvdA, lukt ook niet omdat GroenLinks afhaakte. Deze partij is met 6 zetels, samen met de VVD met eveneens 6 zetels, de derde in grootte in de Tilburgse raad. Smolders meent dat er zonder D66 en GroenLinks te weinig basis is om verder te praten. Hoogleraar staats- en bestuursrecht Philip Eijlander, die als informateur optrad, legt zijn functie neer. Volgens hem waren de afgelopen drie weken geen verloren tijd. ‘We weten nu in elk geval welke coalities niet haalbaar zijn.’

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
De gevestigde politieke partijen hebben kennelijk nog onvoldoende klappen gehad. Bij de volgende verkiezingen zal de dreun nog harder moeten aankomen.

Triest dat D'66 en GroenLinks hier samen onder één hoedje spelen en niet minder triest dat de andere partijen daar ook nog eens aan meewerken.
Hannes Haganum / kritisch lezer
In ieder geval blijkt dat D66 een wolf in schaapskleren is en dat de D zeker niet voor Democratie staat.



Dwang66?

Demagogie66?



Een partij die ongegeneerd haar eigen kroonjuwelen te grabbel gooit. Waren ze niet ooit voorstander van de gekozen burgemeester?

Het is een partij van gladjanussen geworden waar je flink voor moet oppassen.
Paul / projectleider
ja joh gemeenteraadsverkiezingen is een tweeslag.

Om het volk te vertegenwoordigen haal je je zetels binnen.

Om te kunnen besturen is een meerderheid hebben/vormen de norm. Heel democratisch.



Zeker als kiezers van te voren kunnen weten wie/wel niet met elkaar wil/kan samenwerken
Hoekstra / Ambtenaar
De grootste is niet de meerderheid. Dat ervaren nu een paar partijen die eerst iedereen tegen zich in harnas jaagt en dan verongelijkt vaststelt dat niemand met ze wil samenwerken. Politiek is ook de macht van het getal. Lang geleden heeft de PvdA dat ook meegemaakt: in 1977 de grootste partij maar het 2e kabinet den Uyl kwam er toch niet. CDA en VVD samen 76 zetels en het kabinet van Agt-Wiegel kwam er wel. Het is dus geen links kunstje.
Karel van Klaveren
@de Vries: Het maakt wel verschil als je na 6 maanden onderhandelen nog steeds geen coalitie hebt kunnen vormen (zoals PvdA/Den Uyl in 1977) of dat je als grootste partij bij voorbaat al uitgesloten wordt.

U lijkt mij echt zo'n links lulletje, dat alles recht probeert te praten wat krom is.
Arnoud
Het kan altijd nog gekker. In Barendrecht heeft de lokale partij EVB (Echt voor Barendrecht) maar liefst 14 van de 29 raadszetels gescoord bij de laatste verkiezingen. Slecht 1 zeteltje verwijderd van een absolute meerderheid. Toch hebben de overige 6 partijen het bestaan om via een cordon sanitair de EVB buiten het college te houden.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
D66 kan ook in Tilburg haar letter D wel schrappen uit haar inschrijving want dit lijkt helemaal nergens op.
Laurens Beijen / jurist
Het is gebruikelijk dat de grootste fractie als eerste de gelegenheid krijgt om te proberen een coalitie te vormen, maar er is geen garantie dat het lukt. Herinnert u zich wat er gebeurde na de Kamerverkiezingen van 1977? De PvdA won de verkiezingen en werd duidelijk de grootste, maar Van Agt en Wiegel vormden een kabinet.
Wottsjer
De grootste is niet gelijk aan de meerderheid. Dus zolang Smolders blijft roepen dat de grootste beslist, lijkt het verstandig dat de anderen kijken of de meerderheid niet beslissen moet, dat verongelijkte en soms wat grote pruilmondje ten spijt. Over 4 jaar weer proberen.
Advertentie