Advertentie

Smallingerland: platte organisatie heeft ook nadelen

Niet de gemeenteraad, maar het college van Smallingerland voert de regie bij een extern onderzoek naar de vermeende angstcultuur op het gemeentehuis van Smallingerland. Dit tot ongenoegen van de SP. 'Deze onderzoeken zijn bij uitstek een taak van de raad.'

24 april 2013

Niet de raad, maar het college voert de regie bij een extern onderzoek naar de vermeende angstcultuur op het gemeentehuis van Smallingerland. Dat bleek uit een spoeddebat van afgelopen maandag.

Geen officiële rol gemeenteraad
De SP had op dit debat aangedrongen, omdat zij het niet eens was met een regierol voor het college bij het onderzoek. Als dit debat niet was aangevraagd, had het college de volgende dag al om tafel gezeten met onderzoeksbureaus zonder dat de raad er ook maar enige invloed op zou hebben, stelt fractievoorzitter Jos van der Horst, ‘We krijgen nu wel een rol, maar geen officiële rol. We mogen er iets van vinden, maar onze uitspraak is niet bindend.’

Onderzoek bij uitstek taak raad
Eigenlijk wilde Van der Horst en de andere oppositiepartijen dat de raad ook onderzoeksvragen mocht formuleren. ‘Het college is verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en dan is het gepast dat je een stapje terug doet en de regie voor dit externe onderzoek bij de raad legt. Maar de coalitiepartijen ondersteunden dit niet.’ Het college moet niet de regie voeren over dit onderzoek, omdat het misschien onderdeel is van het probleem, vindt Van der Horst. ‘Zij zitten ook iedere dag in het gemeentehuis.’ Deze onderzoeken zijn bij uitstek een taak van de raad, zegt hij. ‘Wij hebben een controlerende en taakstellende functie. Daar valt dit precies onder.’

Democratisch niet helemaal juist

Ook een tussenoplossing waarbij de raad geen onderzoeksvragen zou formuleren, maar een klankbordgroep de artikel 84-status zou krijgen, waardoor de raad een commissie kan instellen, werd door de coalitiepartijen afgewezen. ‘Democratisch vind ik dit niet helemaal juist’, zegt Van der Horst. Ook vindt hij het niet goed dat naar buiten nu het idee kan ontstaan dat het een coalitie-oppositiespelletje is. ‘Dat wilden we niet. Liever treden we eensgezind als raad naar buiten. Maar de coalitie had het besluit al helemaal dichtgetimmerd.’

Ook verleden meewegen
Als uit het externe onderzoek geen bewijzen worden gevonden voor een angstcultuur, dan komt het als een boemerang terug bij het college, denkt Van der Horst. ‘Ik verwacht dat het bureau zijn werk goed doet en dan komt alles ook naar buiten. Het is wel zaak dat het dan ook teruggrijpt op het verleden. Het gaat er niet alleen om of de cultuur nu nog bestaat, maar ook of deze in het verleden heeft gespeeld. Anders zouden kritische oud-ambtenaren die zich hier al over hebben uitgesproken niet worden gehoord. Die vraag is blijven liggen.’

Mensen mogen zich niet onveilig voelen
Veel ex-ambtenaren hebben zich gemeld bij Van der Horst, waardoor hij vooral de negatieve verhalen hoort. ‘Er zijn ook positieve geluiden. Daarom moet dit ook helemaal uitgegeten worden. Het kan niet zo zijn dat mensen zich niet veilig voelen op het gemeentehuis. Al zijn het er maar twee.’ Hij wijst op een BING-rapport over de situatie in Smallingerland, waarin staat dat een veilige situatie niet bestaat. ‘De vertrouwenspersoon doet het werk niet goed en heeft nog opleiding nodig, stelde BING onomstotelijk vast.’

Platte organisatie heeft ook nadelen
De oorzaak ligt waarschijnlijk in de bedrijfscultuur, verwacht Van der Horst. ‘Het zou al jaren spelen. We hebben een platte, informele organisatie. Om dingen goed te regelen zijn formele regels nodig. Formele integriteitregels worden maar heel sporadisch nageleefd, bestaan eigenlijk niet. IN informele organisaties is het moeilijk om disfunctioneren van personeel goed bloot te leggen. Een platte organisatie heeft ook nadelen.’

Bij onbevredigende uitkomst dieper graven
Van der Horst zal het onderzoek heel kritisch blijven volgen. ‘Net als de andere oppositieleden. Maar het is een democratisch besluit het zo te doen, dus dat moet je ook respecteren.’ Als iets anders uit het onderzoek komt, dan bewijzen voor een angstcultuur, dan moet dieper worden gegraven, vindt hij. ‘Er zou dan alsnog een raadsonderzoek moeten komen. Ik hoop dat iedereen in de raad dan meedoet.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

wouter van der horst / ex-ambtenaar van smallingerland
DEJA-VU

Dit is voor mij net een deja-vu. Ik vloog er in 1993 ook uit na "een onderzoek door een burootje". Elke maand, als de bijdrage van mijn goed-weggezette-afkoopsom weer op de "giro" staat, tik ik even dankbaar aan mijn denkeeldige pet.

Maar voor alle duidelijkheid: ik ben niet de "wouter" en niet de "van der horst" uit deze verhalen. Ik ben de enige echte Wouter van der Horst, alias Friso Scheen, alias Joke Rademakers, alias Ivo Scheele, alias Jeen Wouda, die jarenlang de kolommen van de Drachtster Courant onveilig maakte. Mijn kinderen en kleinkinderen genieten nog van mijn plakboeken....
Jaap
Een erg eenzijdig verhaal Wouter. Waarom niet iemand van de coalitie of het college om een reactie gevraagd? Van der Horst heeft als oppositielid waarschijnlijk ook politieke belangen.
Rolie Groninger / consultant
Wat een kul om een platte organisatie ook maar direct als informeel te betitelen. En...geef de structuur maar weer eens de schuld, lariekoek!
Jan / adviseur
Ik ben ruim 10 jaar geleden al vertrokken bij deze gemeente. Niets veranderd dus.

En ook toen werden leidinggevenden benoemd door de directie zonder acht te slaan op uitkomsten van sollicitatiecommissies.

Als men zelf vindt dat er niets aan de hand is, kun je onderzoeken wat je wilt. Veranderen zal er niets. Dat heeft namelijk te maken met personen en niet met een rapportje.
Ben Paulides Democratische Liberalen afd Wassenaar / Fractievoorzitter
De platte organisatie de schuld geven gaat mij ook wat ver maar deze kritiek eenzijdig vinden omdat het vanuit de oppositie komt is ook niet juist.

Het is mij duidelijk dat er een probleem is wat college en coalitie onder de hoed proberen te houden. In een dergelijk geval moet er juist een breed gedragen en onafhankelijk onderzoek komen.

Dit is duidelijk het gedrag van een regentesk bestuur en een monistisch functionerende coalitie met strakke fractiediscipline. Daar ontstaan namelijk dit soort discussies. De coalitie en het college is duidelijk met het eigen belang bezig en niet met het goede voor de inwoners van Smallingerland.

In zo een opzet gaat het ook geheid mis bij dit soort onderzoeken. Je kan zeker zijn dat er sprake is van een angstcultuur.

Een onderzoek door klein bureautje zoals BING zegt niets. BING doet geen serieus onderzoek en schrijft met de pen van de opdrachtgever. Dat onder het motto; U vraagt en wij draaien.

Ik ben ook gedupeerd door deze onderzoeker. Men heeft mij nooit gesproken in een "integriteits" onderzoek door BING maar toch meningen geven en conclusies trekken.Feiten onderzoeken en meningen geven? Wat een fantasten deze onderzoekers. Ex directeur van BING en voormalige registeraccountant Jaap ten Wolde slaat de plank wel heel erg vaak mis (om er geen andere benaming aan te geven).

In Wassenaar was ook een college de opdrachtgever voor het onderzoek en dan ken je de uitkomst wel. Ik zou het College van Smallingerland ook nog willen adviseren een bevriend politicus als meelezer (Bas Eenhoorn leent zich er wel voor denk ik) in te zetten dan heb je het onafhankelijke rapport nog wat beter in de hand.

BING (en dan voornamelijk ex directeur en voormalige registeraccountant Jaap ten Wolde en ex “vertrouwenspersoon” in de accountancywereld) doet wat U wilt. Dat deed ten Wolde al bij KMPG en zij moesten Bram Peper een grote schadevergoeding betalen. KPMG stopte met dit soort onderzoeken en deze Heintje Davids (lees Jaap ten Wolde) van de accountancy ging voor de eerste keer met pensioen.

Daarna begon hij BING. December 2012 vorig jaar ging hij weer (nu bij BING) met pensioen maar niet na eerst weer een nieuw bedrijfje te hebben opgezet. Alle drie huurders in een bedrijfsverzamelgebouw in Amersfoor (Hoogland).

De Wassenaarse rel escaleerde bij de tuchtkamer, maar ook Hans Boet eist 1,7 miljoen van BING nadat BING door de rechter op de vinger getikt werd. Jaap man als gezegd de biezen ging weer met pensioen. Hij liet zich nog snel even uitschrijven als registeraccountant mogelijk denkend dat hij dan tuchtmaatregelen kan voorkomen.

Gelukkig heeft hij IFO/Triforensic ook nog. Daar is pas weer een rapport van hem van de tafel geveegd. Het heeft een schadeclaim van 40 miljoen veroorzaak door zijn rapport. Gelukkig heeft Jaap nu weer een nieuw bedrijfje. Daar kan deze pensionado weer flink vooruit. Integriteit is het woord waar hij mee schermt maar hij kent zelf niet de betekenis ervan.

Terug naar de opdrachtgever van Smallingerland namelijk, het college.

Het is altijd een slecht teken indien men niet open , eerlijk en transparant een onderzoek wil doen. In Wassenaar speelde dit behalve met BING ook met een bestuurskrachtonderzoek door Partner & Pröpper. De raad maakte de fout het College de opdracht te laten verstrekken. De uitkomst van het rapport zinde burgemeester Jan Hoekema niet. Hij schreef, als proceseigenaar, 4 hoofdstukken over. De echte tekst kregen wij noch van het college noch van P&P boven tafel. Inmiddels zitten wij in een ambtelijke samenwerking omdat toenmalige coalitie en college het wel eens waren. 2000 inwoners van Wassenaar (25800 inwoners) tekenden een bezwaarschrift en vroegen een om referendum hetgeen door de D66 burgemeester zo van tafel geveegd werd.

In Wassenaar heerst een angstcultuur. Nee het is erger. Het is een angst en afrekencultuur. Voor Smallingerland is er toch een beetje hoop.

In Wassenaar viel in december 2012 het college. Er is nu sprake van een college van pacificatie, een raadsprogramma en een 5 partijenovereenkomst (geen coalitie). De Democratische Liberalen maken daar nu deel van uit. Nu hopen wij dat wij invloed kunnen gaan uitoefenen en dat het beter gaat.



Peter / ambtenaar
Het is nog niet bekend welk bureau het onderzoek naar de mogelijke angstcultuur en intimidatie-praktijken bij de gemeente Smallingerland uitvoert. BING heeft wel een eerder onderzoek uitgevoerd.



Het is niet te hopen dat de gemeente Smallingerland hetzelfde doet als de gemeente Zevenaar en een nep-onderzoeker van een nep-bureau inhuurt.

Zie: http://www.wijdoendatzo.wordpress.com/
Advertentie