of 60831 LinkedIn

Slijters moeten gemeenten afzonderlijk aanpakken

De VNG is door de rechter niet op haar vingers getikt voor haar rol in een pilot waarin gemeenten en ondernemers mengvormen tussen winkels en horeca onderzoeken. De SlijtersUnie moet nu de 36 gemeenten afzonderlijk voor de rechter dagen die aan het experiment pilot deelnemen. Nieuwegein staat op 21 juli in deze zaak voor de bestuursrechter.

Gemeentekoepel VNG is door de rechter niet op haar vingers getikt voor haar rol in een pilot waarin gemeenten en ondernemers mengvormen tussen winkels en horeca onderzoeken. De SlijtersUnie moet nu de 36 gemeenten afzonderlijk voor de rechter dagen die aan de pilot deelnemen. Nieuwegein staat op 21 juli in deze zaak voor de bestuursrechter.

Uitlokking

De Haagse voorzieningenrechter heeft woensdagochtend uitspraak gedaan in de zaak die de SlijtersUnie had aangespannen tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het is de brancheorganisatie voor slijters een doorn in het oog dat de gemeentekoepel ondernemers en gemeenten heeft opgeroepen deel te nemen aan de pilot. De SlijtersUnie stelt dat de VNG zich hiermee schuldig maakt aan opzettelijke uitlokking en overtreding van de Drank- en Horecawet (DHW). De brancheorganisatie had de rechter gevraagd de VNG op te dragen de 36 gemeenten die aan de pilot deelnemen, schriftelijk op te roepen om daar onmiddellijk mee te stoppen.


Beperkte rol

De rechter stelt dat de VNG slechts een beperkte rol heeft bij de uitvoering van de pilot. Het besluit om te experimenteren met mengvormen tussen winkels en horeca is voorbehouden aan individuele gemeentebesturen. De VNG maakt zich daarom niet schuldig aan onrechtmatig handelen, aldus de Haagse voorzieningenrechter. Over de vraag of de afzonderlijke deelnemende gemeenten zich hieraan schuldig maken, moeten bestuursrechters zich uitspreken.


Afzonderlijke procedures

'De rechter onderschat naar mijn idee de rol die de VNG in de pilot speelt’, stelt Ron Andes, voorzitter van de SlijtersUnie in een reactie op de uitspraak. ‘Een inhoudelijk oordeel over de pilot had veel tijd en moeite gescheeld, ook voor de betrokken gemeenten. We worden nu gedwongen ten aanzien van alle betrokken gemeenten afzonderlijke bestuursrechtelijke procedures te doorlopen.'


Burgemeesters voor rechter

Zo’n eerste toetsing door de bestuursrechter vindt volgende week donderdag plaats bij de voorzieningenrechter in Utrecht, in een geding dat de SlijtersUnie tegen de burgemeester van Nieuwegein aanhangig heeft gemaakt. Afhankelijk van de uitspraak in die zaak, volgen procedures tegen de andere deelnemende burgemeesters volgen, zo heeft de brancheorganisatie voor slijters aangekondigd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marinke (Beleidsadviseur) op
Klinkt alsof de brancheorganisatie bang is voor concurrentie.
Als gemeenten met een pilot om de regels te versoepelen en mengvormen toe te staan, lijkt het mij tijd om met spoed de wet aan te passen en deze mengvormen gewoon mogelijk te maken.