of 59185 LinkedIn

Slechtst scorende gemeente laat zich niet kisten

Loco-burgemeester Bouke Arends
Loco-burgemeester Bouke Arends

‘Ons geluk kan niet op, we behouden onze positie in de Atlas voor Gemeenten.’ Een ironische reactie van de Emmense loco-burgemeester Bouke Arends op een slechte score in de categorie aantrekkelijkheid van de vijftig grootste gemeenten. Emmen belandde hierbij voor het zevende jaar op de laatste plek.

Amsterdam beste 

Uit het onderzoek blijkt dat Amsterdam, Utrecht en Amstelveen de eerste drie plaatsen bezetten in de top 10. Dat was in 2006 ook al zo, maar ten opzichte van tien jaar geleden is de samenstelling van de top 10 wel iets veranderd. Zo heeft Nijmegen een plaatsje weten te bemachtigen ten koste van Amersfoort en heeft Haarlem Den Bosch verstoten van de vierde plaats. Dordrecht valt nog buiten de top 10, maar geldt als de grootste stijger. Tien jaar geleden stond de stad nog op plek dertig, nu op plaats veertien. Volgens de onderzoekers staan in de lijst met grootste stijgers vooral steden die de laatste jaren flink hebben geïnvesteerd in de kwaliteit van hun binnenstad.

 
Zevende keer 

Voor het onderzoek wordt onder meer gekeken naar het aantal banen in de buurt, het culturele aanbod en de veiligheid in de stad. Ook de nabijheid van natuur en water is belangrijk. Emmen eindigt nu al voor de zevende maal achter elkaar op de laatste plek. De loco-burgemeester laat zich echter niet kisten:  ‘Zeven is een geluksgetal. En toevallig behoren onze inwoners tot de gelukkigsten van Nederland,’ aldus Arends. ‘Kijk maar naar alle reacties op bijvoorbeeld social media. Dat vinden we veel belangrijker dan welk onderzoek dan ook.’

Ligging en geschiedenis
De Drentse gemeente legt zich erbij neer dat Emmen vanwege haar ligging en geschiedenis nooit hoog zullen eindigen in dit soort onderzoeken. Arends: ‘Dat stoort ons niet. Deze positie geeft ons juist de gelegenheid om mensen uit heel Nederland uit te nodigen zich eens in Emmen te laten verrassen en zelf dat geluksgevoel te ervaren. In het nieuwe Wildlands bijvoorbeeld.’

 
Heerlen opgeklommen

In de Atlas voor gemeenten worden de vijftig grootste gemeenten van Nederland op vijftig punten met elkaar vergeleken. Tien jaar geleden stond Heerlen nog onderaan, maar die stad is opgeklommen naar de 47ste plaats. De grote daling van Hilversum, Delft en Oss is opvallend, zo schrijven de onderzoekers. (EW/ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Janneke op
Het geluk van velen in de dorpen binnen de gemeente Emmen zal echter ook snel kelderen nu er een groot aantal windmolens geplaatst gaan worden. Niet in Emmen zelf hoor, maar fijn erom heen. Enig idee wat voor ellende hierdoor ontstaat bij veel van uw burgers, burgervader? Krijgen zij een gratis abonnement voor Wildlands?
Door B. Leever op
Wat de nieuw dierentoen er mee te maken heeft begrijp ik niet helemaal. Dat zal hetzelfde zijn waarom overdag de openbare verlichting in Amsterdam aan moet omdat het dan zo donker is...
Dit soort onderzoeken zijn gewoon geldverspilling. Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Emmen of Maastricht, mooi om er een dag te zijn, om daarna snel weer naar huis te rijden.
Door Gerrit (adviseur) op
Het zoveelste onderzoek dat handenvol subsidiegeld kost en wat geen toegevoegde waarde heeft behalve dat het bureau zich subjectief profileert en vindt dat zij de in de juiste vestigingsplaats wonen en werken. Dit soort onderzoeken per direct stoppen en de belastingen verlagen. (Lang leve de subsidie industrie?)
Door Carmon op
Op basis van veiligheid zou Emmen moeiteloos als eerste eindigen. En Amsterdam stijf onderaan !