of 64621 LinkedIn

Sjoemelende oud-wethouder VVD krijgt boete

Oud-wethouder Jacques Damen van Vlissingen kreeg een boete van 10.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.
5 reacties

De 61-jarige Vlissingse oud-wethouder Jacques Damen (VVD) is donderdag veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

Boete
Hij kreeg een boete van 10.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De rechtbank in Middelburg vond niet bewezen dat Damen ook heeft gefraudeerd met reiskostendeclaraties.Het Openbaar Ministerie had voor beide delicten een boete van 10.000 euro en een taakstraf van 150 uur geëist.

Valse verhuisverklaring
Damen werd in 2011 aangesteld als wethouder financiën en woonde destijds -net als nu -in Leersum. Toen hij als wethouder verplicht was zich in Vlissingen te vestigen, schreef hij zich in op een adres van kennissen aan de Boulevard en gebruikte hij dat als postadres. Zou hij niet in Vlissingen wonen, dan zou zijn baan als wethouder in het geding komen. Zou hij wél in Vlissingen wonen, dan zou hij een fiscaal nadeel op zijn Leersumse woning hebben. Volgens de rechtbank had Damen dan ook bewust een valse verhuisverklaring opgemaakt.

Niet bewezen
Dat Damen onterechte reiskostendeclaraties had ingediend, vond de rechtbank niet bewezen. Het onderzoek van de Rijksrecherche hiernaar is volgens de rechtbank niet al te diepgravend geweest en bovendien slechts gebaseerd op één getuigenverklaring. Damen incasseerde tussen januari en juni 2013 in totaal 11.471 euro aan huisvestings- en reiskosten. Damen, die zich tijdens de behandeling van de zaak op zijn zwijgrecht beriep, omschreef zijn 'verhuizing' als een slordigheidje omdat hij 'mogelijk niet goed had opgelet'.

Burgemeester Roep
In juni 2013 stapte Damen op vanwege naar eigen zeggen 'zijn slechte gezondheid'. Kort daarna ontstond de nodige heisa over zowel zijn declaratiegedrag als dat van de toenmalige burgemeester René Roep (CDA). Raadsleden van D66 en GroenLinks deden in september 2013 op persoonlijke titel aangifte. Roep, die ook aangifte had kunnen doen, deed dat niet omdat Damen zou terugbetalen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (kritisch burger) op
Waarom komen mensen niet verder dan een vooroordeel ? Frauderen in de poltiiek blijft niet beperkt tot de VVD, al scoren ze de laatste tijd wel stevig. De kern van de zaak is dat het feitelijk commercieel werven van wethouders dit gedrag in de hand werkt en werkelijk geen ene donder meer met democratie heeft te maken. Het wordt een kwestie van baantjes jagen en kijken in welke gemeente je ego als bestuurder het beste tot uiting komt en je portemonnee goed gevuld wordt. Zulke jobhoppers vind je ook bij de Christen Unie, GroenLinks, PvdA en D66.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Valt deze partij zo langzamerhand niet onder het begrip criminele organisatie?
Door Rex Rotary (Coordinator) op
Welnee, Willem, dat is stom toeval..........
Door Willem op
Moet het synoniemenwoordenboek niet een keer worden aangepast? Liberaal = frauduleus.
Door jjmoes op
Wie volgt?