of 59185 LinkedIn

Sittard koploper met woninginbraken

Het Centraal Bureau voor de Statistiek brengt cijfers woninginbraken en geweld
Reageer

In de Limburgse gemeente Sittard-Geleen vinden naar verhouding de meeste woninginbraken plaats. Vorig jaar werd er 1100 keer ingebroken, ofwel twaalf inbraken per duizend inwoners. Gemiddeld in Nederland waren dat er vijf per duizend inwoners. Op Schiermonnikoog werd in 2015 niemand slachtoffer van een woninginbraak, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zuiden: veel inbraken
In de provincies Limburg en Noord-Brabant werd relatief vaak ingebroken. Naast Sittard-Geleen staan Maastricht, Zundert en Alphen-Chaam hoog in de lijst van gemeenten waar inwoners vaak last hebben van inbraak. Maar ook in de Randstad zijn mensen vaak slachtoffer van inbraak. In de noordelijke provincies liggen de cijfers lager.

Grote steden: geweldsmisdrijven
Geweldsmisdrijven doen zich over het algemeen vaker voor in grotere steden dan daarbuiten. Vorig jaar vonden er gemiddeld 5,4 van dergelijke misdrijven per duizend inwoners plaats. In Amsterdam waren dat er tien per duizend en in Rotterdam, Eindhoven en Arnhem negen. Alhoewel er in het noorden van Nederland weinig woninginbraken plaatsvinden, ligt het aantal geweldsmisdrijven in deze regio naar verhouding juist hoog, concludeert het CBS. Gemeenten als Assen, Vlagtwedde, Emmen, Oldambt en Delfzijl hebben relatief vaak te maken met geweldsmisdrijven.

Minder criminaliteit in Vinex-wijken
De criminaliteit in Vinex-wijken is beduidend lager dan gemiddeld in Nederland. Vorig jaar registreerde de politie landelijk 57 misdrijven per duizend inwoners, in Vinex-wijken waren dat er 28. Vinex-wijken liggen meestal aan de rand van grotere steden. De verschillen in de criminaliteitscijfers zijn groot. Zo telden de steden vorig jaar 52 vermogensmisdrijven (zoals diefstal en heling) per duizend inwoners, terwijl er in de wijken gemiddeld 21 van dergelijke misdrijven plaats hadden.

Minder inbraken
Ook het aantal inbraken is in de Vinex-locaties lager. Vier op de duizend inwoners hadden te maken met een woninginbraak, in de grotere steden waren dit er zes op de duizend. Volgens het CBS heeft dit onder meer te maken met de preventiemaatregelen van de Vinex-bewoners. Van hen heeft 20 procent een alarminstallatie tegenover 11 procent in de grotere steden.

Onveilig
Verder blijkt uit het CBS-onderzoek dat de wijkbewoners zich minder onveilig voelen dan gemiddeld in Nederland. ‘Minder Vinex-bewoners lopen of rijden om om onveilige plekken te vermijden. Ook zijn er minder die zich vaak onveilig voelen als ze ’s avonds alleen thuis zijn’ aldus het statistiekbureau. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.