of 62688 LinkedIn

Sharon Dijksma nieuwe burgemeester van Utrecht

Sharon Dijksma wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht. De oud-staatssecretaris volgt Jan van Zanen op die Utrecht verruilde voor Den Haag.
6 reacties

Amsterdams PvdA-wethouder Sharon Dijksma (49) wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht. De oud-staatssecretaris volgt Jan van Zanen op, die Utrecht verruilde voor Den Haag.

Voorkeur
De gemeenteraad had de voorkeur voor haar uit de lijst van in totaal 27 kandidaten. Er solliciteerden elf vrouwen en zestien mannen. Utrechters spraken van begin af aan hun voorkeur uit voor een vrouwelijke burgemeester. Maar volgens fractievoorzitter Heleen de Boer (GroenLinks) is de keuze op haar gevallen 'op basis van kwaliteit'. Een vertrouwenscommissie droeg dinsdagavond twee namen voor. De raad gaf uiteindelijk de doorslag.

Aanjager
Volgens de commissie kan de wethouder Verkeer en Vervoer van Amsterdam de sterke punten van Utrecht verder uitbouwen. ‘Ze is een aanjager. Iemand die handelt met praktische wijsheid en zelfbewustzijn. Ze is zichtbaar en benaderbaar. Zo staat zij symbool voor alle Utrechters’, zo luidt de onderbouwing. Bovendien verwacht de raad dat zij, gezien haar achtergrond, veel kan betekenen voor de lobby van de stad. De Boer: 'Zij kan de stad op de kaart zetten en houden. Ze is zichtbaar en benaderbaar. Zij kan verbinding leggen met alle Utrechters.'

Opbloeien
Dijksma gaf via een videoverbinding aan ‘burgemeester voor alle Utrechters te willen zijn’. ‘Onder strikte regels wil ik graag iedereen snel leren kennen. Het is een lastige tijd.’ Ze zegt Utrecht te hebben ‘zien veranderen en opbloeien’. Ze kijkt uit naar haar nieuwe functie. ‘We zullen met het gezin heel snel richting Utrecht komen om te gaan wonen in deze prachtige stad.’

Jongste kamerlid
Dijksma heeft al veel functies in de politiek bekleed. Ze begon haar politieke loopbaan in 1992 bij de Jonge Socialisten. In 1994 maakte ze haar entree als toen jongste kamerlid ooit. Ze was van 2007 tot 2010 en van 2012 tot 2017 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu in twee kabinetten.

Amsterdam
In 2018 nam Dijksma afscheid als Kamerlid om als wethouder aan de slag te gaan in Amsterdam. 'Met pijn in het hart verlaat ik Amsterdam. Een stad die me dierbaar is geworden. Ik heb met veel plezier gewerkt aan alles wat er rijdt en vaart. Ben trots op mijn team en wat we hebben bereikt. Vooral ook tijdens deze moeilijke tijd, met veel impact op het ov', liet ze na haar uitverkiezing weten.

Partij
Ze was ook actief in haar partij PvdA. In 2000 werd ze fractiesecretaris, in 2004 vicefractievoorzitter. In die laatste functie was ze de steun en toeverlaat van toenmalig PvdA-leider Wouter Bos. In 2001 was ze ook nog kandidaat voor het partijvoorzitterschap van de PvdA, maar ze werd verslagen door Ruud Koole. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Ze blijft maar twee jaar en lobbiet alweer voor de volgende job
Door Spijker (n.v.t.) op
@Rood Hesje. Je kunt nu eenmaal niet alles onder het tapijt schuiven, zeker niet als je een tegendraads denker bent. Net als in het bedrijfsleven is bij politici het probleem dat ze soms -ondanks minder goed of slecht functioneren- worden beloond met topposities. Het old boys/girls network werkt nog uitstekend. Overigens is de gang van zaken rond de kinderopvang bij Dijksma (slechts) één misser geweest, maar wel een grote misser met miljardenoverschrijding van de rijksbegroting. Van hesjes mag je overigens meer genuanceerde opmerkingen verwachten.
Door Rood Hesje (werkt thuis) op
Tsjongejongejonge, wat zijn we weer lekker aan het zuurpuimen Zuiderlinge-, Gelre- en Spijker-tje.

Ik zeg: prima mevrouw Dijksma, veel succes in de Domstad. Zet 'm op! Of is het: Zet 'r op in dit geval).

Door Zuiderling (Burger) op
Het artikel had wat wel mogen ingaan op de 'waarom'-vraag. Dat is namelijk wat op ieders lippen ligt. Talent heeft ze namelijk niet, ze is ook verder niet afgestudeerd of zo en ze heeft ook nooit een baan gehad buiten de politiek. Eerder solliciteerde ze als burgermeester in Nijmegen en voor die baan is ze KEIHARD afgewezen.
Door M. van Gelre op
"Met pijn in het hart verlaat ik Amsterdam. Ik ben trots op mijn team en op wat we hebben bereikt". Wat heeft ze dan bereikt en hoe geloofwaardig is die pijn in het hart? Ze zit er amper twee jaar of ze licht haar hielen alweer. Hoe geloofwaardig ben je dan?
Door Spijker (n.v.t.) op
Dijksma is o.a. de staatssecretaris die de deuren voor de huidige kinderopvangregeling wagen wijd openzette. Wat voor problemen dat met zich mee heeft gebracht is wel bekend. Maar er is voor politici gelukkig ook nog zoiets als een old womans network..

Vacatures

Van onze partners