of 64120 LinkedIn

'Senator met veel bijbanen is belangenverstrengeling'

Op initiatief van de SP nam de Tweede Kamer in december 2009 een wetsvoorstel aan over de wettelijke inperking van het aantal nevenfuncties voor parlementariërs tot maximaal vijf. Dat wetsvoorstel ligt nu al enige tijd in de Senaat en een meerderheid in de Tweede Kamer beschuldigt de senatoren van vertragingstactieken.
7 reacties
Senatoren van VVD, CDA en PvdA die meer dan vijf bijbanen hebben, maken zich schuldig aan belangenverstrengeling, vindt SP-leider Emile Roemer. ,,Je moet geen verzamelaar en grabbelaar worden van commissariaten; dan kun je je werk nooit naar behoren, onafhankelijk en objectief doen’’, zei Roemer dinsdag tegenover RTLZ.
Wetsvoorstel
Op initiatief van de SP nam de Tweede Kamer in december 2009 een wetsvoorstel aan over de wettelijke inperking van het aantal nevenfuncties voor parlementariërs tot maximaal vijf. Dat wetsvoorstel ligt nu al enige tijd in de Senaat en een meerderheid in de Tweede Kamer beschuldigt de senatoren van vertragingstactieken.

Excessen voorkomen
Uit onderzoek door de SP blijkt dat zes van de huidige 75 senatoren meer dan vijf bijbanen hebben. Te veel dus. ,,Het is verstandig het aantal bijbanen te limiteren om excessen te voorkomen’’, aldus Roemer.

Meer dan vijf
Volgens het onderzoek van SP-Kamerlid Ewout Irrgang hebben vier Eerste Kamerleden (twee CDA'ers, een VVD'er en een PvdA'er) meer dan vijf bijbanen. Een CDA'er en een D66-senator zitten op het maximum van vijf.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J.Krals op
Dat maximum van 5 bijbanen moet zich alleen uitstrekken over BETAALDE baantjes. Er is niets op tegen dat senatoren nevenfuncties hebben bij vrijwilligersorganisaties e.d.
Door Trijntje Eerder (welstandelijk exterieurcomponiste) op
Ik denk dat het Roemer gaat om de integriteit. En er zijn voorbeelden genoeg van overheidsbestuurders die te nauwe en betaalde banden onderhielden met bedrijven en instellingen. Of zich spoedig na hun politieke carriere naar een sector bewogen die ze in de lucht hebben gehouden. Het roepen dat het met 5 bijbanen moet stoppen, vind ik niet doorslaggevend. Bekijk de inhoud eerst maar. Ik denk dat je makkelijk in 5 besturen van sportclubs en bejaardenhuizen mag zitten. Maar als voormalig minister van Verkeer overstappen naar een directeurspost van de KLM? Nogal wat airmiles te ver toch? Ik heb ooit bij een bank gewerkt en kreeg bij mijn vertrek een berufsverbote mee voor 2 jaar en begrensde regio. Ik denk dat je het meer in dit soort afstemmingen moet zoeken.
Door martin (OR-lid) op
Laten we nu eens een andere insteek kiezen. Ook de mensen met meerdere nevenfuncties zeggen dat diversiteit van teams én de maatschappelijke participatie van (andere) burgers belangrijk zijn. Tegen die achtergrond kunnen we ze uitnodigen om andere Nederlanders (die nog geen nevenfuncties hebben) een kans te geven om raden van bestuur, stichtingsbesturen, commissies van aanbeveling, jury's e.d. diverser te maken en hun steentje bij te dragen aan het functioneren van onze maatschappij. Dat lukt het beste als ze "nee, zoek maar iemand anders die nog geen nevenfunctie bekleedt " zeggen wanneer ze uitgenodigd worden voor een nieuwe nevenfunctie. Laten we ze daartoe verleiden.
Door S.Quasten (raadslid) op
Als we de kandidatenlijst van de SP doornemen zien we daar ook een aantal personen met de max van 5. Bijvoorbeeld T. Slagter.Jammer dat de SP alleen naar andere wijst. En laten we wel zijn. De ene nevenfunctie is de andere niet. Beetje goedkoop wat in de ruimte roepen kan iedereen. Jammer.
Door fons (adv.) op
Lid van de Eerste Kamer is toch gewoon een bijbaan? 1 dag per week, en dan niet eens iedere week
Door Kobus (adviseur) op
De ene nevenfunctie is de andere niet. Dit betekent dat niet in aantallen van bijbanen moet worden gedacht. Bovendien - nota bene - gaat het hier om leden van de Eerste Kamer. En derhalve betreft het geen baan, geen hoofdfunctie. Emile Roemer is kennelijk vergeten de wekker te zetten.
Door Bond (Adviseur) op
In onze organisatie hebben we een integriteitsbeleid waar elke nevenwerkzaamheid getoetst wordt.
Het lijkt me hier ook niet om het aantal bijbanen te gaan, maar eerder nog om tijdsbesteding en of de functies elkaar bijten. Dat kan bij 1 bijbaan al het geval zijn.