of 59162 LinkedIn

Senaat akkoord met digitalisering bestuursrechtspraak

Burgers die een geschil met een gemeente willen voorleggen aan de bestuursrechter, kunnen hun processtukken vanaf volgend jaar digitaal indienen. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met wetsvoorstellen hiertoe van minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie).

Burgers die hun gemeente voor de bestuursrechter willen slepen, kunnen hun processtukken vanaf volgend jaar digitaal indienen. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met wetsvoorstellen hiertoe van minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie).

Voor zowel de bestuursrechter als voor de civiele rechter wordt digitalisering ingevoerd. Bij een geschil over een vergunning, Wmo-voorziening of een betalingsconflict met gemeenten kunnen de processtukken vanaf volgend jaar digitaal worden ingediend. De wetgeving treedt in verschillende fases in werking.


Vereenvoudiging

De vier wetsvoorstellen vormen de basis van het programma KEI (Kwaliteit en Innovatie Rechtspraak). Samen met de rechtspraak werkt het ministerie van Veiligheid en Justitie daarin samen aan vereenvoudiging en digitalisering van de procedure in bestuursrechtelijke en civiele zaken. Het programma moet ‘leiden tot een beter toegankelijke rechtspraak, die sneller kan werken en beter in staat is maatwerk te leveren’, stelt het ministerie.


'Mijn Zaak’

Rechtzoekenden krijgen een digitaal dossier ‘Mijn Zaak’, waarmee ze iedere stap in het proces kunnen volgen. Advocaten hebben volgens het ministerie profijt van snellere digitale communicatie met de rechter, die nu nog vaak via de fax verloopt. Voor burgers die procederen zonder advocaat blijft het mogelijk om op papier te procederen. De digitalisering heeft voor de rechtspraak als voordeel dat de administratie minder tijd kost.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sjors Los (Forensisch onderzoeker) op
Als de digitale ontvangers (lees de rechterlijke macht) nu ook maar aandacht geven aan de beveiliging op deze 'snelweg'? Schippers IT B.V. is deskundig op dit gebied en heeft een zakelijk netwerk binnen de overheid en aanverwante specialistische organisaties.
Door Jan Endeveld (Medew. Beleidsondersteuning en uitvoering DIV) op
Mag de Gemeente dan ook haar stukken ter verdediging digitaal aanleveren?? En doet een vervangingsbesluit er dan nog toe??
Door H. Wiersma (gepens.) op
Hè hè, het werd tijd. Het Rijk heeft al jarenlang de mond vol over digitalisering en computerisering maar leeft zelf in veel opzichten nog in het tijdperk van 'paard en wagen'.