of 63908 LinkedIn

'Schors verdachte bestuurders'

De minister van Binnenlandse Zaken moet wethouders en raadsleden die verdacht zijn in een strafzaak kunnen schorsen. Dat zegt burgemeester Rianne Donders van de gemeente Roermond tegen De Telegraaf.
9 reacties

De minister van Binnenlandse Zaken moet wethouders en raadsleden die verdacht zijn in een strafzaak kunnen schorsen. Dat zegt burgemeester Rianne Donders van de gemeente Roermond tegen De Telegraaf.

Jos van Rey

De burgemeester reageert daarmee op de deelname van de voor corruptie veroordeelde oud-wethouder Jos van Rey aan de raadsverkiezingen in maart. De veroordeelde politicus heeft een cassatieverzoek ingediend bij de Hoge Raad. Een door het hof opgelegd verbod om wethouder te worden is daardoor opgeschort. 'Roermond moet loskomen van het imago dat het bestuur hier onbetrouwbaar en corrupt is', zegt Donders. 'Maar de oplossing daarvoor ligt niet bij ons, maar bij de minister.'

Screening en interventies

Donders krijgt steun van de Limburgse gouverneur Theo Bovens, die ook worstelt met een integriteitskwestie rond een wethouder in Brunssum, aldus De Telegraaf. Binnenkort reizen de twee bestuurders naar Den Haag om bij de minister te pleiten voor een wetswijziging die het schorsen van verdachte bestuurders mogelijk maakt. Binnenlandse Zaken laat weten momenteel te kijken of en hoe screening en interventies 'in bestuurlijke kwesties in gemeenten' kunnen worden uitgebreid. 'De minister zal daarover de Kamer informeren', aldus een woordvoerder. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
De blinde belt de kreupele. Zou hier iets nuttigs uit komen?
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Norman Waalre op 18 januari 2018 19:35
U loopt voor de muziek uit.
Dit artikel gaat over iemand die verdacht is en niet over iemand die onherroepelijk veroordeeld is. Daar helpt zelfs links stemmen niet bij of zijn we onderweg naar DDR2 of de Goelag?.
Voorts: Veroordeelden kunnen ook een levenslang verbod krijgen op het gebruik van woningen en voertuigen, die op naam van anderen staan. In zware gevallen zelfs verplicht wonen in een schuurtje of caravan.
Gelooft u zelf dat wij van wc-eend dat zal overkomen?
Wel een gewone crimineel zonder afdoende connecties; of als je een waxinelichthoudertje gooit naar een postkoets .
Word wakker in een staat zonder weerga.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Norman Waalre op 18 januari 2018 15:46 Nederland is ongemerkt op weg naar een maffia-staat- Heeft u daar de bewijzen van? Voorts wilt u kennelijk een verbeterde IRT-affaire opstarten. Vermogen en goederen afnemen van (bewezen) corrupte beleidsmakers. Laat me niet lachen. Maar ik doe het toch. We zijn niet eens in staat om massaal in de bijstand vermogen in het buitenland op te sporen. Dan gaat het trouwens vaak nog om "gewone" dubbelpaspoorters en niet om gewiekste achterkamertjes figuren. Wij van wc-eend.
Door Norman Waalre op
Nederland is ongemerkt op weg naar een maffia-staat. Beleidsmakers moeten frequent op integriteit worden getoetst, door hen te laten benaderen met corruptievoorstellen door under-cover agenten. Verplicht beleidsmakers, om alle incidenten waarbij hen (indirect) steekpenningen werden aangeboden, direct te melden. Neem financieel vermogen en luxe goederen blijvend af van corrupte beleidsmakers. En verbeter de screening sterk.
Door Criticus op
Een schorsing moet uiteraard niet voor ieder wissewasje aan de orde moeten zijn. Ambtenaren worden regelmatig geschorst hangende een onderzoek, hetzelfde geldt voor agenten en semi-ambtenaren zoals leraren. Waarom gekozen bestuurders anders behandelen? Een kwestie van iedereen is gelijk maar de een meer dan de ander?
Door Arie op
De ziekte van Ollongren infecteert ook al de lokale bestuurders. Doodeng.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Waarom wordt Bovens niet geschorst wegens zijn nogal onzinnige verdediging van Camiel Eurlings (ook CDA), die toen geen enkele politieke functie bekleedde (wethouder, raadslid enz), als IOC-lid? Cdk bleef dus niet bij de leest. Men moet en zal kennelijk de niet-gekozen maar benoemden extra macht geven over gekozen volksvertegenwoordigers.
Geheel eens met p.
Van Rey is (nog) niet onherroepelijk veroordeeld tot tenminste 1 jaar en bijkomende straf ontzetting uit het Kiesrecht. Een voetballer die in beroep gaat mag ook gewoon spelen.
Door Ben (gemeentejurist) op
Mevrouw Donders en de heer Bovens gaan zwaar hun boekje te boven door bij de minsiter te gaan pleiten voor een wetswijziging om verdachte bestuurders te schoren. Hebben deze twee niets beters te doen? Jos van Rey heeft in ieder geval ECHT nog iets voor Roermond betekent en zelfs nu zou hij bij een verkiezing absoluut veel stemmen krijgen. De benoemde mevrouw Donders heeft deze democratische legitimiteit niet. Hou eens op met het pleiten van bezwarende maatregelen gericht op het oplossen van non problemen.
Door p op
Tja, je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

Interessanter vind ik om te horen waarom mensen nog steeds op 'm zullen gaan stemmen

Vacatures

Van onze partners