of 64621 LinkedIn

Schneiders: 'Stop met oneindig procederen tegen overheid'

De oud-voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en nu voorzitter van goede doelenorganisatie VSBfonds, stelt vast dat burgers soms jarenlang de overheid bestoken met hun klachten, vaak zonder dat er een voor beide partijen bevredigend resultaat uitkomt.
28 reacties

Bernt Schneiders, oud-burgemeester van Haarlem, vindt dat sommige burgers het wel erg bont maken met het jarenlang procederen tegen de overheid. Schneiders vindt dan ook dat dat begrensd moet worden, zegt hij donderdag in een interview met de Volkskrant.

Jarenlang
De oud-voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en nu voorzitter van goede doelenorganisatie VSBfonds, stelt vast dat burgers soms jarenlang de overheid bestoken met hun klachten, vaak zonder dat er een voor beide partijen bevredigend resultaat uitkomt.

Politiek tintje
Schneiders: ‘Bijkomend gevolg is dat burgers ook nog een gemeenteraadsleden voor hun karretje spannen, waarmee het conflict een politiek tintje krijgt. Hou me te goede, ik ben voor rechtsbescherming van burgers, maar ooit moet een punt gezet worden achter een procedure.’ Schneiders pleit ervoor dat na twee jaar een procedure door de rechter getest moet worden en eventueel gestopt kan worden als er geen oplossing in zicht is.

Het stopt een keer
Schneiders had als burgemeester van Haarlem te maken met iemand die jarenlang vrijwel wekelijks een klacht indiende bij de gemeente. ‘Ik heb daar in het begin veel tijd in gestoken, maar op een gegeven moment heb ik gezegd: 'Nu stopt het',’ aldus Schneiders. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door johan op
De gemeente Veldhoven verstrekt 368 bouwvergunningen die niet in orde zijn, terwijl de burgemeester betrokken is bij dit complex. Zelfs vergunningen met betrekking tot brandveiligheid zijn nooit aangeleverd. Na veel gedoe heeft de commissie bezwaarschriften gemeente Veldhoven klager in het gelijk gesteld. Ten tijde van de procedure is de burgemeester opgestapt en naar Den Bosch gegaan en heeft zijn appartement in hetzelfde complex te koop gezet. Ook wetende dat zijn bouwvergunning niet klopt. Nu verwerpt de gemeente Veldhoven het advies van haar eigen commissie, . N gemeente die de belangen van de burger ondergeschikt maakt aan haar eigen falen en de burger daarvoor laat bloeden. Wie heeft hier voordeel behaalt en wat mag er niet boven tafel komen.?
Door insider op
@Karel, fris en voormalig ambtenaar gemeente Haarlem:

Inmiddels laat de gemeente Haarlem zich zelfs in een Wob-zaak door een advocaat van de Landsadvocaat Pels en Rijcken bij haar bezwarencommissie vertegenwoordigen. Het is een verzoek om inzage in meldingen integriteitsschendingen gedurende de afgelopen jaren. Waarom is deze gemeente zo schichtig m.b.t. integriteit en de Wob? i
Door ambtenaar op
@hr. Vreeke Ik zie het verband niet en adviseer U het artikel in de Volkskrant van Sander van Walsum d.d. 13 juli 2017 nog even te lezen. Het interview van hr. Schneiders is weinig chique en ook natrappend richting de heren Slewe. Los van deze kwestie waren de verhoudingen tussen raad en B. en W. al weinig soepel. Van de 19 ingediende klachten zijn deze nagenoeg allemaal gegrond verklaard. Volgens het artikel zijn de broers stelselmatig door de gemeente benadeeld. Dat de broers volgens de gemeente aan de escalatie hebben bijgedragen door ambtenaren te benaderen op een manier die als intimiderend werd ervaren, is wel een erg gemakkelijke verschonende omstandigheid die het altijd wel publicitair en soms strafrechtelijk goed doet. Artikel in Volkskrant, waaruit nu enkele delen zijn geciteerd en zonder samenhang, is redelijk framend en nauwelijks inhoudelijk gezien de moeite van het lezen waard. Het citaat in het artikel dat hij in een laatste poging als waarnemer het voortbestaan van Bloemendaal (22.000 inwoners) als zelfstandige gemeente moest redden en weer regeerbaar moest maken van de commissaris van de Koning komt dicht in de buurt van de typetjes (1982) uit Juinen met burgemeester Hans van der Vaart en wethouder Tjolk Hekking. Het satirische duo van Kooten en de Bie gebruikte de metafoor Juinen om verschillende lokale en landelijke verschijnselen te persifleren. Nieuwe afleveringen zijn zo welkom op basis van actualiteit.
Door Huub (raadslid) op
Ik begrijp de oud-burgemeester volkomen. Een aantal reageerders doet dat zo te zien niet. Oud-burgemeester Schneiders pleit niet voor het inperken van rechtsbescherming. Onze rechtsbescherming is soms het podium voor eindeloze bezwaarmakerij door sommige medeburgers.Waarbij elke oplossing als vanzelfsprekend het begin van een nieuw probleem is. Dat signaleert Schneiders en daarmee heeft hij een punt.
Door mevrouw Eeerlijke Kans (schrijfster jeugdroman"Bevriend met Bram of met een autist") op
Veel tijd gaat er in de procedure zitten vanwege wachttijden bij rechtbanken. Dus een periode van twee jaar is te kort. Ten tweede: als gemeentes al in hun eigen procedures aan de wetten houden zou dat al heel veel rechtszaken schelen. Men verwacht nogal eens gauw dat een burger alles moet slikken en pikken wat de ambtenaar aan ongein en onwettige zaken bepaald. Zoals bijvoorbeeld een WLZ 5 B geïndiceerde zonder indicatie van CIZ in de WMO dumpen. Zoals bijvoorbeeld verborgen medische meerkosten van gehandicapten en Chronisch zieken verwachten dat je daarvoor bijzondere bijstand kan aanvragen, zonder bonnetjes. En zo zijn er honderden besluiten die niet aan de wet voldoen!!
Door gepensioneerde burger op
Karel, ik heb toch sterk de indruk dat je bij Haarlem werkt (misschien als zzp-er of contractant of bestuurder /raadslid). Hoe ben je anders zo inhoudelijk op de hoogte en weet je ook dat het steeds om dezelfde persoon gaat die Wob-verzoeken indient waar 1 persoon zoveel tijd mee kwijt is?
Door Cornelis de Graaf (gepensioneerd) op
Dit is dus bewust de burger de mond snoeren. Deze Schneiders moet nodig eens een lesje democratie nemen en wat dat feitelijk betekent. Hij is kennelijk nog voor een regentenstijl, maar dat hebben we sinds de Middeleeuwen al achter ons gelaten. Kortom: een flauwekul verhaal.
Door Karel op
@geoensioneerde burger. Nee, ik ben niet dezelfde als Fris en ik ben ook geen ambtenaar. Wel ben ik belastingbetaler en mijn belastinggeld kan wel beter worden gebruikt. En @ voormalige ambtenaar gemeente Haarlem: jij valt natuurlijk niet onder die notoire klagers en WOB-verzoek-indieners. Voor jou is de WOB wèl bedoeld.
Door bewoner Bloemendaal op
Het wordt er niet eenvoudiger op, want ik begreep eerder dat de echtgenote van de heer Schneiders de hoogste positie bij het OM in deze regio heeft. Of misschien inmiddels niet meer? Veel onnodige ongezelligheid die voorkomen had kunnen worden.